Tweetal riskeert 15 maanden cel voor inbraak in woning: “Raam ingeslagen en betrapt toen de bewoner thuiskwam”

Sint-Katelijne-Waver -

Twee Serviërs stonden maandag voor de strafrechter in Mechelen voor een inbraak in een woning in Sint-Katelijne-Waver. Een van de mannen gaf toe dat hij de diefstal had gepleegd, de andere ontkende in alle toonaarden en zei dat ze gestopt waren om te plassen.

Theo Derkinderen

Op 1 maart van dit jaar werd er ingebroken in een woning op de Mechelsesteenweg in Sint-Katelijne-Waver. Toen het slachtoffer omstreeks 20 uur thuiskwam, zag hij vlak bij zijn woning een verdachte wagen staan. Een Ford Fiësta met Duitse nummerplaten. “Toen de man naar binnen ging, zag hij dat er een raam van zijn huis was ingeslagen. Binnen betrapte hij een man, maar die zette het onmiddellijk op een lopen”, vertelde procureur Catherine Van de Heyning. “De betrapte man bleek Z.M. (50) te zijn. Hij kon wat later worden gevat door de politie en was in het bezit van twee horloges die uit de woning waren gestolen.”

Ondertussen was de bewoner ook poolshoogte gaan nemen bij de verdachte auto die hij had opgemerkt, omdat hij vermoedde dat het om de vluchtwagen van de inbreker ging. “Het viel hem op dat de wagen al verplaatst was, wellicht om heel snel te kunnen ontkomen. De politie werd er eveneens bijgehaald en bleek dat M.P. de man was die in de auto zat.”

Z.M. kon – omdat hij op heterdaad was betrapt – moeilijk ontkennen dat hij iets met de inbraak te maken had. “M.P. van zijn kant ontkende zijn betrokkenheid in alle toonaarden. De man zei dat hij onderweg was naar Tubeke, maar dat ze in Sint-Katelijne-Waver waren gestopt omdat Z. dringend moest plassen.”

Voor het OM waren beide mannen even schuldig. Tegen hen werd vijftien maanden cel gevorderd.

Voet gebroken

Advocaat Manu Bande stond Z.M. bij. “Hij heeft zich tot dit soort lage feiten laten verleiden omdat hij geldzorgen had. Toen mijn cliënt probeerde te vluchten is hij ten val gekomen en heeft hij zijn voet gebroken.”

M.P. van zijn kant bleef zijn betrokkenheid tijdens het proces ontkennen. “Hij was die dag onderweg naar zijn dochter en mocht meerijden met Z.M., een man die hij al enkele jaren kende. De man blijft erbij dat hij in de auto aan het wachten was omdat hij dacht dat zijn vriend aan het plassen was”, vertelde advocaat Rutger Verhelst.

Op 27 mei volgt de uitspraak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen