21 oktober 2017 om 03:00
Luister naar

Middenin een bos in de Ardennen: een foto, aan een boom

Een goede vriendin kreeg het op haar hart, haar vijftigste verjaardag te vieren in de overtreffende trap. Net als in 2007, haar vorige kroonjaar. En zo vonden we onszelf en de andere gasten terug in een vergrijsd, negentiende-eeuws kasteeltje in de Ardennen, gevat in het bladgoud van de herfst. Zocht je ’s nachts het toilet op, dan trok een ontzaglijk kraken door de vloeren. Het geluid van één nacht ijs, in een honderdjarig huis. De muren hingen er vol portretten van uit de tijd gekomen mensen. Oud, jong, militair, man, vrouw, kind. Licht verontrust, besnord of hooggekraagd namen zij al die vrolijkheid en levenslust in ogenschouw: Pardon? In zo’n situatie komt het erop aan, terug te staren. Wij weekendgasten waren nog net in de meerderheid, dat hielp, net als hard zingen voor de jarige. Lambrizeringen, mottige hertenkoppen, jachttaferelen, ah!, élégance – we logeerden achter het behang van de tijd. Ik voelde me thuis. De tafels bogen bijna door van de overvloedige spijzen.

Onze zondagwandeling voerde diep de bossen in, cohorten rechtstammig en stram, als een Ardennenoffensief. En hoewel we niet om portretten verlegen zaten, hing daar midden in dat woud, op een kruispunt van stenige, hellende, beslijkte paden, ineens nog een portret aan een boom.

Het was Frank H. Norton (29), verkenner van de 82nd Armored Division. Zijn tank reed hier op een mijn. Weer terug op het honk, plukten we in flarden zijn verhaal uit de lucht via de kasteelwifi.

Leerling-bakker Frank nam vrijwillig dienst. Hij poseerde narrig in uniform, zijn blik overschaduwd. Op 6 januari 1945 verloor hij in de Battle of the Bulge zijn leven voor de vrijheid. In 2013 vond een Vlaming zijn identiteitsplaatje, verbogen riemgesp en muntjes uit de vijf door hem bevrijde landen, waaronder Frans Marokko. Ook in Nederland is hij geweest. Hij is eerst begraven in België en in 1949 gerepatriëerd naar Silver Creek (VS). Oud ijzer slingert er in ruime mate op slagvelden rond. Maar persoonlijke sporen vinden, dat is wel zeldzaam. Niet zo gek dat de vinder onder de indruk was. Een neef van Norton stuurde ’m een foto van de militair op, die pardoes midden in het bos aan een boom werd gespijkerd, op de plek waar Norton de wissel over ging van tijd en eeuwigheid. Aldus geïnformeerd, sloegen wij gesterkt het stenige, hellende pad naar het heden weer in, dankbaar voor de offers van generaties voor ons, voor vrijheid en vriendschap.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maria van Mierlo is schrijver, spreker, eindredacteur en retraitebegeleider. Ze leeft vanuit de cisterciënzer spiritualiteit.

Waarom je niet moet blijven drammen over wat er allemaal fout gaat in de moederkerk

Ik heb domweg geen zin in een column die keer op keer schettert over wat er fout gaat in de kerk, schrijft Maria van Mierlo. Maar het is wel zinvol ons eigen aandeel in de kerk onder ogen te komen. Wees extra alert.

Afbeelding

Zijn tieners en twintigers wel echt zo duurzaam? Blijkbaar is dat lastig en hebben ze de ruimte niet

Lang niet alle jongeren zijn bezig met duurzaamheid, observeert Alexander Bosma. Ze moeten zich namelijk al over zoveel dingen druk maken. Laten we hen daarom een leven gunnen, waarin minder ook genoeg is.

Jan Willem Wits

Er komen regels voor 'versterkte' gebedsoproepen. Hoe Geert Wilders een konijn uit zijn hoed toverde

Geert Wilders heeft echt niks tegen klokgelui. Wel tegen moskeeën. Jan-Willem Wits buigt zich over de afspraak uit het coalitieakkoord: ‘Er komt regulering van versterkte gebedsoproepen.’

 nd

Ik voel me niet geroepen iemand die voor euthanasie kiest, dapper te noemen

Euthanasie bij psychisch lijden wordt gepresenteerd als de goede dood, een waardig alternatief voor zelfdoding. Breng daar maar eens iets tegenin, schrijft Reina Wiskerke

Afbeelding

Thuis wacht de confrontatie met kinderen die niet willen lezen. 'Je laat goudklompjes liggen, kind'

Het was Gerjanne van Lagens droom om thuis een bank vol lezende kinderen en boeken te hebben, 'een plek in de luwte van dit leven'. Maar de werkelijkheid is anders. 'Ze trok haar neus op. Wat een saaiheid, zei ze.'

Afbeelding

'Soms denk ik: hoe ouder de muzikant, hoe beter.' In het spoor van Nits, Martyn Joseph en Neil Young

Bij sommige artiesten is ouder worden eerder een aanbeveling dan probleem, dat weten we al sinds Johnny Cash en Leonard Cohen. Maar ook dit nieuwe muziekjaar wisten breekbare stemmen columnist Gerard ter Horst te raken.

Elsa Eikema

Een zaaier ging uit om te zaaien met zijn gps gestuurde tractor en vier meter brede zaaimachine

Qua efficiëntie, gemak en aantal tonnen opbrengst komt wat boerin en theoloog Elsa Eikema doet niet in de buurt van de huidige landbouwpraktijken. Ze vertelt waarom ze ervoor kiest met de hand te zaaien.

Afbeelding

Ontwaakt, verworpenen der aarde, zongen de communisten. In Oldambt heeft de VCN nog drie raadszetels

Nergens in Nederland botsten arm en rijk zo hard als hier: Oldambt, in Oost-Groningen, is weids en melancholiek. Het kan weer gaan bloeien, ook economisch. Maar het verdriet van de geschiedenis blijft er voelbaar.

Feniks de la Fosse

De overgang verandert ook je seksleven. Wat eerst goed werkte voor jou, werkt nu niet meer

Mijn hoofd staat er niet naar en mijn lichaam zit me in de weg, zegt een vrouw tegen Feniks de la Fosse. Doordat ze in de overgang is, heeft ze geen zin in seks.