© RR

Ex-frontvrouw Lords of Acid en Milk Inc.: “Als ik een carrière wilde, moest ik met hem naar bed. Dat heb ik gedaan”

Na de filmwereld en de politiek duikt de hashtag MeToo nu ook op in de Vlaamse muziekindustrie. Nikkie Van Lierop (54), gewezen frontvrouw van Lords of Acid en Milk Inc én vrouw van schrijver Jeroen Olyslaegers, beschuldigt een bekende producer van misbruik. “Ik had hem een geweldige rottrap moeten verkopen, maar ik was niet weerbaar genoeg.”

PIETER HUYBERECHTS

Van Lierop was eind jaren 90 een van ’s lands bekendste zangeressen. Een kind van de New Beat. Als zangeres dook ze op bij razend populaire bands als Milk Inc, Praga Khan en Lords of Acid. Naast performer was ze ook producer. De Vlaamse muziekbusiness kende ze bijzonder goed.

Gisteren doorbrak ze in een emotionele boodschap op Facebook de jarenlange stilte. Ook zij zegt slachtoffer te zijn van machtsmisbruik door mannen. In dit geval: een bekende Vlaamse producer die ze, uit schrik voor mogelijke gerechtelijke procedures, (voorlopig) niet bij naam noemt. Ook al omdat hij nog volop in het wereldje zit. De vrouw van schrijver Jeroen Olyslaegers is intussen al lang uit de muziekbranche gestapt. Haar opvallende biecht op sociale media lokte gisteren massaal veel reacties uit.

Verliefd

“Gezocht: zangeressen die in badpak of lingerie willen optreden”, stond er geschreven op het naamkaartje dat haar latere “baas” haar toestopte. “Dit leek op een kans”, schrijft ze. “Een echte kans. In de studio leerde ik programmeren, schreef teksten en zong. Ik voelde wel dat hij verliefd op me was, maar ik was dat allerminst op hem.”

Ze beschrijft hoe het begon met een kleine streling. “Gaandeweg liet hij me weten dat als ik een echte carrière wilde, ik het bed met hem moest delen. Dat heb ik gedaan, ja. Achteraf bekeken had ik hem een geweldige rottrap moeten verkopen, maar nogmaals: daar was ik niet weerbaar genoeg voor.”

Depressie

Er kwam een internationale carrière, ze ontmoette supersterren als Prince, Mick Jagger en producer Rick Rubin, en the sky leek even the limit. Even toch. Ze beschrijft hoe ze gaandeweg haar “baas” zo erg begon te haten “dat elke dag een martelgang werd.” Hij antwoordde finaal arrogant: “Jij kunt nog vijf jaartjes van je luxeleven genieten, daarna lig je in de goot.” Hij kreeg gelijk: Van Lierop belandde in een zware depressie. Pas nu, zoveel jaren later, vond ze de moed om haar geheim te openbaren, zegt ze.

De bekende producer in kwestie was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.