De man die het onderzoek vroeg, heeft sterke vermoedens dat hij verwekt werd met het zaad van zijn gynaecoloog, en niet met dat van een anonieme spermadonor.
Flip Franssen

Gynaecoloog uit Torhout moet DNA afstaan na vermoedelijke inseminatie met eigen sperma

Een gynaecoloog uit Torhout moet DNA afstaan voor een vergelijkend onderzoek. Dat heeft een rechter in Brugge beslist. Het gaat om een man uit Torhout die midden jaren 80 met eigen sperma inseminaties bij vrouwen zou hebben uitgevoerd. Het onderzoek is gevorderd door een man die vermoedt dat hij een biologisch kind van de gynaecoloog is. Als hij niet meewerkt, moet hij een dwangsom van 1.500 euro per dag betalen.

Wat vooraf ging:

In de zomer van 2022 bleek uit een reportage van het VRT NWS-programma Terzake dat een gynaecoloog van het voormalige Sint-Rembertziekenhuis in Torhout in de jaren tachtig mogelijk zijn eigen sperma zou gebruikt hebben voor kunstmatige bevruchting.

Het parket startte daarop een onderzoek. De arts zelf werd wel ondervraagd, maar hij ontkende alle feiten. De man moest uiteindelijk ook niet voor de rechter verschijnen, omdat de zaak was verjaard. Strafrechterlijk was er dus niets meer mogelijk, maar mogelijke slachtoffers konden wel nog burgerrechtelijke stappen ondernemen.

Op basis van onder andere vergelijkingen in online DNA-databanken kon een man - die geboren is na een kunstmatige inseminatie door de gynaecoloog in kwestie - op een wetenschappelijk onderbouwde manier aantonen dat de gynaecoloog vermoedelijk zijn vader is. In plaats van het zaad van een anonieme spermadonor zou de gynaecoloog uit Torhout indertijd dus zijn eigen zaad gebruikt hebben.

In die omstandigheden werd aan de Brugse afdeling van de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen gevraagd om een vergelijkend DNA-onderzoek op te leggen. De gynaecoloog verzette zich hiertegen door te verwijzen naar de anonimiteit die donoren moeten genieten.

De rechter oordeelde echter dat in dit specifieke dossier het recht op zekerheid over de biologische afstamming voorrang heeft op het recht van de gynaecoloog om zijn biologisch vaderschap verborgen te houden. Daarom werd een deskundige aangesteld die het vergelijkend DNA-onderzoek zal moeten uitvoeren.

Dwangsom van 1.500 euro per dag

Als de gynaecoloog niet meewerkt, hangt hem per dag vertraging een dwangsom van 1.500 euro boven het hoofd. De gynaecoloog kan wel nog beroep aantekenen tegen het vonnis.

De rechtbank stelt uitdrukkelijk dat het DNA-profiel enkel mag gebruikt worden om uit te maken of de gynaecoloog al dan niet de biologische vader is van de eiser. Het mag niet aan derden worden meegedeeld of in een databank worden opgenomen.

De eiser dient ook de rechten van andere donorkinderen te respecteren. Ieder donorkind moet de individuele keuze hebben al dan niet onderzoek te voeren naar van wie men werkelijk afstamt, redeneert de rechtbank. 

Bekijk: een mogelijk donorkind van de arts getuigde op 30 juni 2022 in Terzake

Videospeler inladen...

Meest gelezen