© AFP

Dit hebt u gemist op de Winterspelen: knappe reuzenslalom van Sam Maes, Noren blijven medailles winnen

Het was zondagnacht alweer een drukke bedoening op de Winterspelen in Pyeongchang. Zo werkte Sam Maes zijn reuzenslalom af, was er de spectaculaire finale van de slopestyle in het freestyleskiën bij de mannen en trainden onze Belgische tweebobs met wisselend succes.

vtvn

Knappe prestatie Maes

Sam Maes is zondag op de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeonchang 32e geworden in de reuzenslalom. De 19-jarige Antwerpenaar zette in zijn eerste run op de piste in Yongpyong met 1:13.29 de 38e tijd neer. In zijn tweede run was hij 38 honderdsten sneller (1:12.91), goed voor de 31e tijd.In de tweede run kon de 19-jarige Maes het verschil met de nieuwe olympisch kampioen beperken tot drie seconden. Hij schoof in het klassement nog zes plaatsen op naar nummer 32.

Meer Winterspelen:

Met zijn totaaltijd van 2:26.20 was Maes 8:16 trager dan de Oostenrijker Marcel Hirscher (2:18:04). Die werd op het podium door de Noor Henrik Kristoffersen (2:19.31) en de Fransman Alexis Pinturault (2:19.35) geflankeerd. Donderdag neemt Maes ook nog aan de slalom deel.

“In de eerste run heb ik te voorzichtig geskied, wat eigenlijk niet de bedoeling was. De tweede run skiede ik veel ambitieuzer. Ik ben er echt voor gegaan, vooral in het onderste stuk. Ik verlies juist drie seconden op Marcel Hirscher. Daar moet ik tevreden mee zijn”, reageerde Maes. “Als ik in de eerste run dezelfde prestatie neerzet, zit ik in de top 30. Maar zo was het jammer genoeg niet. Maar het positieve uit de tweede manche neem ik mee.”

Zondag startten 110 skiërs aan de reuzenslalom. Maes, met zijn negentien lentes een van de jongsten uit het pak, zit qua klassering ruim in de bovenste helft maar toch was hij niet helemaal gelukkig. “Ik start nooit met de ambitie 32e te worden. Mijn doel hier was top 30, dus echt tevreden kan ik niet zijn.”

Donderdag komt Sam Maes een tweede keer in actie op de Winterspelen. Hij neemt dan, net als Kai Alaerts, deel aan de slalom. “Daar liggen mijn verwachtingen niet zo hoog”, legt Maes uit. “Ik ben er nog niet zo stabiel in. Pas dit jaar heb ik een grote stap vooruit richting top gezet, maar ik moet nog bevestigen. Ik ga uiteraard alles geven, zo goed mogelijk skiën. We zullen zien.”

© Photo News

Tweede goud voor Hirscher

Marcel Hirscher, dinsdag al winnaar van de combiné, heeft zondag ook de reuzenslalom gewonnen op de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. De 28-jarige Oostenrijker was over twee runs op de piste in Yongpyong 1.27 sneller dan de Noor Henrik Kristoffersen. De Fransman Alexis Pinturault moest zich net als vier jaar geleden in Sochi met brons tevreden stellen. De Amerikaanse titelverdediger Ted Ligety werd pas vijftiende.

Hirscher maakte het verschil in de eerste run. Hij was daarin 63 honderdsten sneller dan de concurrentie. Kristoffersen, die Hirscher ook het meeste tegenstand biedt in het wereldbekercircuit, zette de snelste tweede run neer, maar was in de eerste pas tiende geworden op 1.31 van Hirscher. Van die opgelopen achterstand kon hij in de tweede slechts vier honderdsten afknabbelen.

Met zes wereldbekerzeges op rij domineert Hirscher het alpine skiën al sinds het seizoen 2011-2012, maar op vorige Winterspelen greep hij telkens naast de ultieme bekroning. In Vancouver werd hij vierde in de reuzenslalom en vijfde in de slalom, in Sochi opnieuw vierde in de reuzenslalom en tweede in de slalom. In Pyeongchang werd hij de tiende skiër in de geschiedenis die meer dan één gouden plak grijpt op een Olympiade. De vorige die dat klaarspeelde was zijn landgenoot Benjamin Raich, in 2006 in Turijn winnaar van de slalom en de reuzenslalom. Voor Hischer kan er donderdag nog een derde titel bijkomen. Dan start hij ook als topfavoriet in de slalom.

Olympisch goud was voor de Spelen van Pyeongchang het enige dat op Hirschers imposante erelijst ontbrak. Hij is zesvoudig wereldkampioen, moet met 55 wereldbekerzeges alleen de Zweed Ingemar Stenmark (86 zeges) op de eeuwige ranglijst voor zich dulden, en is op weg naar zijn zevende opeenvolgende eindzege in de Wereldbeker.

© AFP

Medaillehoop voor België?

Het was vannacht tijd voor de derde en vierde training in het Olympic Sliding Centre. Elfje Willemsen en Sara Aerts waren tot nu toe negende en vijfde geëindigd in Pyeongchang, telkens op relatief grote afstand van de nummer één en het podium. Daar kwam zondag verandering in. (LEES MEER)

Tijdens de eerste run werd het Belgische duo negende met een tijd van 51”51, 61 honderdsten trager dan het Amerikaanse duo Meyers Taylor/Gibbs en 49 honderdsten van het podium. De tweede run was een stuk beter vergeleken met de competitie. Willemsen en Aerts klokten een tijd van 51”53 en werden knap zesde. Slechts 28 honderdsten trager dan het Duitse duo Schneider/Drazek en acht honderdsten van een podiumplek.

Voor Ann Vannieuwenhuyse en Sophie Vercruysse was er minder goed nieuws. Het Belgische duo werd tijdens hun eerste run twaalfde met een tijd van 51”60, 70 honderdsten trager dan het kopduo. Tijdens de tweede run gingen ze helemaal de mist in. Vannieuwenhuyse en Vercruysse stelden teleur met een vijftiende plaats op twintig bobs met een tijd van 51”78. Ze eindigden ook voor de tweede keer achter het Jamaicaanse duo Fenlator-Victorian/Russell.

© AFP

Goud voor Noorwegen

Oystein Braaten was de beste in de finale van de slopestyle in het freestyle skiën bij de mannen. Hij was de beste van de twaalf finalisten met een topscore van 95.00 punten. De Amerikaan Nick Goepper werd tweede met een score van 93.60 punten, het brons was voor de Canadees Alex Beaulieu-Marchand. De Zweed Oscar Wester, die de kwalificaties had gewonnen, werd elfde.

De Zwitserse wereldbekerleider Andri Ragettli (76,40) strandde op de zevende plaats. Wereldkampioen McRae Williams haalde niet eens de finale na twee teleurstellende kwalificatieruns. Goepper staat voor de tweede Spelen op rij op het podium. Vier jaar geleden moest hij met brons vrede nemen. Braaten eindigde toen als tiende in de finale. Het is voor Noorwegen de eerste gouden medaille in het freestyleskiën.

© AFP

Vanreusel voorlaatste

Zondagnacht stond de eerste van vier trainingen van de afdaling bij de vrouwen op het programma, mét Kim Vanreusel. De Belgische werd pas 50e op 51 finishers (van 55 deelnemers) met een tijd van 1’51”79. Dat was liefst 10”76 trager dan de snelste van het pak, de Amerikaanse Lyndsey Vonn.

© Photo News

Thriller in het ijshockey

In de groepsronde van het ijshockeytoernooi heeft Duitsland zich verzekerd van de derde plaats in Groep C. De Duitsers waren net te sterk voor Noorwegen na een shoot-out. Na de verlengingen stond het 1-1, Duitsland won de shoot-out met 3-0. Later vandaag spelen Finland en Zweden om de groepswinst.

Bij de vrouwen won Zwitserland met 2-0 van het Koreaanse team in de strijd om plekken vijf tot acht.

© REUTERS

Noren blijven scoren

Noorwegen heeft zondag op de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang het goud veroverd op de 4x10 kilometer aflossing in het langlaufen. Het is voor de Noren de negende gouden plak en de 25e in totaal.

Didrik Tønseth, Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger en Johannes Høsflot Klæbo finishten voor Noorwegen met een totaaltijd van 1:33:04.9. De olympische atleten uit Rusland (1:33:14.3) moesten vrede nemen met het zilver, het brons ging naar Frankrijk (1:33:41.8).

Finland (1:34:45.4) viel net naast het podium. Zweden (1:35:10.5), op de vorige Winterspelen in 2014 nog de beste, strandde op plaats vijf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer