Eerst water of eerst tandpasta op je tandenborstel? Professor heeft verrassend antwoord

Op Twitter woedde sinds vorige week een felle discussie: doe je eerst water op je tandenborstel en dan pas tandpasta? Of eerst tandpasta en dan water?

tib

Er bestaan twee soorten mensen als het gaat over opstaan (rechtveren of snoozen), frieten (saus erop of ernaast) en tanden poetsen (eerst water of eerst tandpasta). Die laatste categorie vocht vorige week een bittere strijd uit op Twitter, tussen het droog (eerst tandpasta) en het nat (eerst water) poetsen. Wat blijkt? Ze hebben allebei ongelijk. “Je hebt helemaal geen water nodig als je je tanden met tandpasta poetst”, zegt professor Fysica Dirk Van Dyck van de Universiteit Antwerpen in het programma ‘Nieuwe Feiten’ op Radio 1.

Hij vergelijkt tanden poetsen met een kookplaat schoonmaken: “Als er op je kookplaat oppervlakkig vuil ligt, heb je genoeg aan water en een vaatdoek. Als er op de tanden alleen oppervlakkige voedselresten zitten, heb je genoeg aan water en een tandenborstel. Die tandenborstel is beter dan alleen spoelen, omdat je aan alle hoeken en kantjes kan.”

“Als je kleverig vuil op je kookplaat zit, maakt een schuurmiddel het wat eenvoudiger. Dat is ook zo als er tandplak, voedselresten die samen met bacteriën slijmvormig zijn, op je tanden zit. Daarvoor gebruik je een schuurmiddel, in dit geval dus tandpasta. Die heeft al de juiste combinatie tussen water en korreltjes: er zit twintig tot veertig procent water in, net genoeg om optimaal te schrobben. Mocht er meer water nodig zijn, zouden de fabrikanten er meer water in doen, want daar zouden ze meer aan verdienen.”

Als je tandplak te lang laat zitten, langer dan 48 uur, begint die te verstenen. dan wordt de hardheid ervan hoger dan die van je tandpasta en dan helpt poetsen niet meer - in dat geval moet je dus naar de tandarts.

Herbeluister hier het interview met professor Dirk Van Dyck.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer