Kandidaat komt met opmerkelijk voorstel om centrum droog te houden

© jvi

“Maak de Zenne in het stadscentrum terug open zodat de rivier zelf haar natuurlijke rol kan spelen om regenwater af te voeren.” Dat is het voorstel dat Yves Demanet van Halle 2019 lanceert om de wateroverlast in het centrum op te lossen.

Ingrid Depraetere

Vorige week zorgde een korte maar hevige plensbui opnieuw voor ongerustheid bij heel wat handelaars in het stadscentrum. Winkels liepen net niet onder en er was geen noemenswaardige schade. Als de bui langer had geduurd, dan was dit zeker wel het geval geweest. Vooral op het kruispunt van de Basiliekstraat en de Maandagmarkt was de wateroverlast het meest dreigend. Op de sociale media uitten heel wat handelaars en bewoners hun ongerustheid, vooral nu na anderhalf jaar werken er nog steeds overstromingsgevaar dreigt.

De wateroverlast is volgens onderzoek te wijten aan een te snelle afvloeiing van water van de hoger gelegen Ninoofsesteenweg en Don Bosco-wijk naar het lager gelegen stadscentrum. Volgens kenners wordt best nog een bijkomend bufferbekken gebouwd om het water te stockeren en slechts geleidelijk aan te laten afvloeien naar het stadscentrum.

“Eigenlijk zijn dit slechts pleisters op een houten been. Als men de terugkerende wateroverlast wil aanpakken, dan moet men de kapitale fout die het stadsbestuur in de jaren zestig maakte terug rechtzetten; met name de toen gedempte Zenne terug openmaken in het stadscentrum zodat de rivier opnieuw zijn natuurlijke rol in waterafvoer kan spelen”, zegt Yves Demanet van Halle 2019. “In 1961 heeft men de Zenne vervangen door te kleine rioleringen en vanaf toen is de miserie begonnen. Natuurlijk zijn er vroeger ook overstromingen gebeurd maar wat vroeger uitzondering was, is nu schering en inslag. De Zenne terug openleggen is perfect mogelijk, zoals andere Vlaamse steden als Diest, Mechelen en Leuven reeds bewezen hebben. Verder moet het kanaal meer gebruikt worden als buffer om overtollig water in de Zenne al in Lembeek in het kanaal te laten overstorten. Uiteraard moet het openleggen van de Zenne gebeuren in overleg met de handelaars.”

Bij de handelaars zijn de meningen over het voorstel van Yves Demanet verdeeld. “Wij willen vooral dat het probleem opgelost geraakt, want we zijn het beu met de schrik te moeten leven bij elke zware regenbui”, zeggen de getroffen handelaars.