© Dirk Kerstens

250 gratis geveltuinen moeten Antwerpen groenere aanblik geven

Via de burgerbegroting haalde de vzw Groot Licht 29.575 euro binnen. Met dat budget geeft de vzw onze stad nu een vergroeningskuur door het aanplanten van 250 gratis geveltuintjes. “Geïnteresseerde bewoners moeten zich gewoon inschrijven. Al de rest doen wij.” Een geveltuin op een bordje geserveerd, zeg maar.

Elien Van Wynsberghe

Dat niet elke Antwerpenaar geboren is met groene vingers, beseffen ook Deborah Anné en Tine Mallentjer van vzw Groot Licht. Om die stadsbewoners alsnog de kans te geven hun gevel te vergroenen, dienden de twee een projectaanvraag in via de burgerbegroting. Met succes. “Met onze vzw willen we de kwaliteit van leven in de stad verbeteren”, vertelt Anné. “We hebben heel wat ideeën, maar we beginnen met meer groen. Want de drempel voor het aanleggen van een geveltuintje ligt voor heel wat stadsbewoners nog te hoog. Mensen moeten zelf advies inwinnen, de planten uitkiezen, de aanplant doen en willen ze korting via het Ecohuis, dan moeten ze met minstens acht buren samen het initiatief nemen. Voor veel stadsbewoners is dat niet zo evident.”

© RR

Vandaag, vrijdag, lanceren ze daarom de website www.geveltuinen.be. Inwoners uit de wijken Noord, Kiel, 2018 en het centrum van Antwerpen kunnen zich op deze website inschrijven, willen ze dat er binnenkort een geveltuin bij hen wordt aangelegd. “Enige voorwaarde: je stoep moet minstens 1,40 meter breed zijn. Bij registratie moeten mensen dan aangeven of ze meer of minder dan vier uur zon per dag op hun gevel hebben staan. Want we bieden een schaduwpakket en een zonnepakket aan, met of zonder klimplant.”

Die pakketten stelde de vzw samen met de hulp van Natuurpunt. “We zijn voor inheemse soorten gegaan omdat die beter zijn voor het ecosysteem. Verder hebben we voor sterke planten gekozen die niet al te veel onderhoud vergen, plantjes die nectar bevatten zodat bijen er ook iets aan hebben en natuurlijk hebben we ervoor gezorgd dat alle planten mooi bij elkaar passen.”

Minst groene wijken eerst

© RR

Met andere woorden: wie via de vzw een geveltuintje laat aanleggen, hoeft zich zelf om niets te bekommeren. “Een druk op de knop van achter je computer en de rest regelen wij.” Zo willen Anné en Mallentjer de beperkte mogelijkheden om te vergroenen in dichtbebouwde wijken in onze stad ten volle benutten. “Zeker wanneer de aanleg van geveltuinen op grote schaal gebeurt, is het effect ervan enorm. Meer groen zorgt voor een koelere straat, betere luchtkwaliteit, het komt de biodiversiteit ten goede, het oogt gezelliger… Niets dan voordelen dus.”

Na registratie worden inwoners op de hoogte gebracht of ze al dan niet geselecteerd zijn. “Ontvangen we meer dan 250 inschrijvingen, dan krijgen de wijken met het minste groen voorrang.” In april vernemen de geselecteerde bewoners dan wanneer de geveltuin zal worden aangelegd. “Dat gebeurt door socialetewerkstellingsorganisatie Manus vzw, in mei en in juni. Mensen hoeven er zelfs niet voor thuis te blijven. Willen ze aangeven waar hun tuintje precies moet komen, dan kunnen ze dat met krijt aftekenen op de stoep de dag dat Manus langskomt, of aanduiden met behulp van een plannetje aan het raam.”

Voor vzw Groot Licht is dit een eerste vergroeningsingreep. “Maar we hopen naar de toekomst toe nog veel meer geveltuintjes te kunnen aanplanten. Opnieuw via de burgerbegroting, in andere districten of via een andere weg. Want de vraag is er.”