Direct naar artikelinhoud
NieuwsJupiler Pro League

Het gevaar bij Club Brugge komt uit alle hoeken: al elf doelpuntenmakers in de play-offs

De Brugse spits Igor Thiago viert zijn doelpunt op het veld van Racing Genk.Beeld BELGA

De bank van Club Brugge bevatte zondag in Genk spelers met samen 53 goals dit seizoen. Om maar te zeggen dat de offensieve weelde groot is. Liefst elf verschillende doelpuntenmakers telt blauw-zwart in de Champions’ play-offs.

Er was een tijd waarin Club Brugge nagenoeg volledig afhankelijk was van Hans Vanaken en Andreas Skov Olsen. Tijdens de eerste terugval onder Ronny Deila, in september en oktober, deed het duo met enkele belangrijke goals aan damagecontrol. Er was ook een tijd waarin Igor Thiago achttien goals in twaalf wedstrijden scoorde. Vandaag komt het gevaar bij Club Brugge uit alle hoeken, met elf verschillende doelpuntenmakers in de play-offs (de laatste was Kyriani Sabbe afgelopen zondag).

De machtsontplooiing van blauw-zwart is een teamgebeuren. Van Jutglà en Thiago over Vetlesen en Meijer tot Sabbe en Mechele; iedereen doet zijn deel van het werk. Onyedika en Skoras voeren de topschutterslijst aan. Ook De Cuyper en Zinckernagel doen hun duit in het zakje. Elf verschillende spelers op het scoreblad is opmerkelijk, temeer omdat aanvoerder Hans Vanaken nog niet trefzeker is geweest.

KRC Genk, tot voor kort bedolven onder de lof in deze nacompetitie, is vooral afhankelijk van Tolu Arokodare. Hij nam drie van de vijf goals voor zijn rekening. Cameron Puertas maakte er bij Union zes van de elf. Anderlecht telt dan weer amper zes doelpuntenmakers.

Bij Club scoorden alleen al zes middenvelders of verdedigers minstens één goal. Reken er nog de assists van Joel Ordóñez en Vanaken bij, en de prachtige pass van Nordin Jackers in de thuismatch tegen Genk, en dan is haast iedereen beslissend geweest.

Rotatie

Wie of wat Deila ook probeerde, hij kreeg Club Brugge nooit echt aan de praat. De metamorfose is enorm. Vandaag doet iedereen zijn job. Een schorsing van Onyedika of Vetlesen? Geen probleem. Thiago die tot voor kort de weg naar het net kwijt was? Geen probleem. Gedwongen rotatie en rust door het grote aantal wedstrijden? Geen probleem.

Club vangt alles collectief op, zowel offensief als defensief. Want naast de zestien gemaakte goals kreeg het er maar drie tegen. Het leidde tot een reeks van vijf overwinningen op rij – de langste winstreeks in de reguliere competitie beperkte zich tot drie wedstrijden.

Wat opviel in Genk was de sterke bank van Club, met naast Mignolet, Skov Olsen en Jutglà ook Spileers, De Cuyper, Nielsen en Zinckernagel. Samen goed voor 23.476 speelminuten in alle competities. Interim-coach Nicky Hayen kon het zich permitteren om hen naast de basiself te laten, Club won met 0-3. Straffer, over alle competities heen was de bank in Genk goed voor 53 doelpunten dit seizoen.

Ondanks de fysieke beproeving lijkt niets of niemand blauw-zwart een halt te kunnen toeroepen. Of doet Antwerp dat zondag?