Komen er profrefs? En wordt er beter gecommuniceerd over de VAR? Vijf vragen aan kersvers scheidsrechtersbaas Peter Willems

Peter Willems, de nieuwe directeur van het Professional Refereeing Department (PRD), heeft zijn ‘state of the union’ gehouden. Willems moet het niveau van de Belgische arbitrage omhoog tillen, maar eerst en vooral gaat de focus op de play-offs. “Goeie prestaties moeten helpen om de sereniteit te laten terugkeren.”

Yanko Beeckman

Een nieuw aanduidingssysteem, bondscoaches die de refs tactische info geven en vaste VAR-teams: die nieuwigheden moeten de refs tijdens de play-offs helpen om hun hoogste niveau te halen en de rust na enkele woelige maanden te laten terugkeren. “We gaan de refs ook voor elke match een specifieke wedstrijdvoorbereiding geven”, voegde Peter Willems, die geflankeerd werd door bonds-CEO Piet Vandendriessche, nog toe. “Dat gebeurde ook al tijdens de play-offs van vorig seizoen, toen de prestaties zeer goed waren.”

Waarom vinden die wedstrijdvoorbereidingen tijdens het reguliere seizoen dan niet plaats?

Willems: “Om dat die puzzel ontzettend moeilijk is om te leggen. Met de semi-profs zou dat in principe nog kunnen, maar de assistenten en de mensen uit de VAR-teams zijn geen semiprofs. Dat maakt het niet makkelijk.”

Is het een optie om op korte termijn de stap naar professionele refs te zetten?

Willems: “Het is te vroeg om te zeggen dat er volgend seizoen geen profrefs zullen zijn. Het is alleszins iets wat we bekijken. Maar ik wil morgen ook niet in de krant zien staan dat er volgend seizoen zeker profrefs komen.”

U werkte enkele maanden geleden nog voor een club, waren er zaken aan de job van ref die u had onderschat?

Willems: “Ik heb de voorbije maanden vaak in het VAR-centrum gezeten en ik ben er vooral van geschrokken hoeveel er op die mensen afkomt tijdens een wedstrijd. Dat had ik misschien onderschat.”

Het zou voor meer begrip kunnen zorgen als ook de toeschouwer daar een idee van krijgt.

Willems: “Communicatie is een van onze voornaamste ‘workstreams’, om het met een duur woord te zeggen. We gaan de komende bekijken hoe en vooral welke informatie we kunnen geven. Context en begrip van de regels zijn belangrijk.”

Ook voor de mensen in het stadion?

Willems: “Ook dat bekijken we, ja. In de Premier League wordt bijvoorbeeld op een scherm getoond wat de VAR aan het checken is. En er zijn proefprojecten waarbij je zelfs de uitleg van de scheidsrechter kan horen. Dat hangt een beetje samen met het technologievraagstuk waarover ons nu, in samenspraak met de Pro League, aan het buigen zijn. Zo gaan we ook kijken naar de manier waarop buitenspellijnen worden getrokken.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen