Luister naar

Schadelijke liefde voor natuur

Nieuws
Liefde voor de natuur kan ten koste gaan van diezelfde natuur. Daarom is het nuttig om onderscheid te maken tussen verschillende soorten waarde van de natuur.
Barend Kamphuis
dinsdag 20 februari 2018 om 03:00
Tot hoever mag het water gaan? Tot hoever mag de natuur gaan? Het kunstwerk ‘Tot Hier’, in het water van de Nederrijn in de omgeving van Culemborg, gaat weliswaar over iets heel anders (de grens van het vroegere Romeinse rijk), maar de verhouding tussen mens en natuur wordt hier zomaar opgeroepen.
Tot hoever mag het water gaan? Tot hoever mag de natuur gaan? Het kunstwerk ‘Tot Hier’, in het water van de Nederrijn in de omgeving van Culemborg, gaat weliswaar over iets heel anders (de grens van het vroegere Romeinse rijk), maar de verhouding tussen mens en natuur wordt hier zomaar opgeroepen. anp / Remko de Waal

Iedereen houdt van de natuur. Hengelaars houden van de natuur, waarin ze zo heerlijk rustig vissen kunnen vangen. Jagers houden van de natuur, want waar moet je anders jagen? Vogelaars, zoals ik, houden van de natuur, want daar kun je steeds weer nieuwe soorten aanvinken. En het door de o zo groene ChristenUnie gedomineerde gemeentebestuur van Kampen houdt van de natuur, want de schoonheid daarvan maakt het watersportdorp dat ze gepland hebben in de enige nog grotendeels ongestoorde rivierdelta van Nederland des te aantrekkelijker.

Helaas is de natuur niet altijd gebaat bij al die liefde. Hengelaars en jagers kunnen zomaar een ontoelaatbare druk op kwetsbare soorten uitoefenen. Wie weleens een Dutch Birding weekend op Texel heeft meegemaakt, weet dat je soms door het bos van telescopen de bomen niet meer kunt zien, laat staan de vogels die erin zouden moeten zitten. En het dorp bij Kampen dreigt rode-lijst-soorten als roerdomp en grote karekiet fataal te worden.

instrument voor ander doel

Liefde voor de natuur kan dus ten koste gaan van diezelfde natuur. Daarom is het nuttig om onderscheid te maken tussen verschillende soorten waarde van de natuur. Natuur heeft instrumentele waarde: je kunt haar voor een heleboel meer of minder nuttige doeleinden gebruiken. Al die liefde voor de natuur die ik hierboven heb beschreven was gericht op die instrumentele waarde ervan: natuur als instrument voor het bereiken van een ander doel. Omdat de natuur dat soort waarde echt heeft, is er op zich nog niet zoveel mis met het benutten ervan. Behalve als dat betekent dat daarmee onomkeerbare schade aan de natuur wordt toegebracht.

Want er is nog een ander soort waarde die de natuur heeft: intrinsieke waarde. Dat is de waarde die de natuur in zichzelf heeft, niet omdat ze ergens anders nuttig voor is.

scheppende handen

Intrinsieke waarde heeft de natuur omdat ze uit de scheppende handen van God is voortgekomen. Hij liet de aarde groen gewas voortbrengen, Hij vulde water, land en lucht met levende wezens (Genesis 1). Intrinsieke waarde heeft de natuur, omdat alles op aarde met God verzoend is door het bloed van Jezus (Kolossenzen 1: 20): de onschatbare waarde van het offer van Jezus geeft waarde aan elk schepsel. Intrinsieke waarde heeft de natuur omdat het de Geest van God is die al het leven bezielt (Psalm 104: 30). Vader, Zoon en Geest zijn de bron van de waarde van de natuur, een waarde die ver uitstijgt boven alles wat wij nuttig vinden.

geen punt van discussie

De natuur heeft haar waarde van de drie-enige God, niet van ons. Dat is de kracht van een christelijke visie op de natuur. Enerzijds kun je aan de natuur nooit goddelijke waarde toekennen: scheppende kracht, verzoening, leven komt niet uit haarzelf, maar alleen van boven. Anderzijds kun je de natuur nooit alleen maar gebruiken voor je eigen doeleinden. We beheren haar niet voor onszelf, maar voor God die haar aan ons heeft toevertrouwd. Deze uitgangspunten zouden tussen christenen niet ter discussie moeten staan. Woningbouw, recreatie, gezonde gemeentefinanciën, het zijn allemaal nastrevenswaardige doelen. Maar ze kunnen nooit op de eerste plaats komen. De besluitvorming rond de planning van het bovengenoemde dorp bij Kampen (‘Reeve’) schiet op dat punt ernstig tekort. Bij alle stappen in de procedure heeft een instrumentele visie op de natuur de doorslag gegeven, culminerend in het besluit zeshonderd woningen (mogelijk in de toekomst oplopend tot dertienhonderd) te bouwen pal tegen een beschermd natuurgebied aan en deze woningen te voorzien van een doorgaande vaarverbinding door dit natuurgebied heen.

Liefde voor de natuur mag niet afhankelijk zijn van onze belangen. Want de liefde voor God gaat voorop. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er is in de Nederlandse Gereformeerde Kerken geen andere kijk op de Bijbel ingevoerd

In de Nederlandse Gereformeerde Kerken houden we onszelf niet voor de gek, ook al zegt Henk van den Belt dit meerdere malen (ND 23 mei). Integendeel, stelt Paul Voorberg.

Waarom ben ik dan niet in een halleluja-stemming, zo vraag ik mezelf deze weken af. En ben ik zelfs op mijn hoede voor de geboorte straks.

Mijn ongeboren kind was ziek, maar er is een wonder gebeurd. Hoe ga ik nu verder?

De woorden ‘Verder na een wonder’ zitten al weken in mijn hoofd, want er is - Godzijdank - een wonder gebeurd. Anne Marije Baars vertelt wat er gebeurde nadat ze vorige maand hoorde dat haar ongeboren kind ziek was.

Jacob Zuma eerder dit jaar op campagne als leider van uMkhonto weSizwe (MK).

Verkiezingen Zuid-Afrika: hoe Jacob Zuma het ANC te gronde richt en het land daarin meesleurt

Dertig jaar geleden maakte de Zuid-Afrikaanse kiezer een einde aan het onrecht van apartheid. Maar dit werk van Nelson Mandela kan bij de verkiezingen van 29 mei opnieuw een dreun krijgen, schrijft Ruben Elands.

De Oude Kerk in Oosterbeek is een van de oudste kerken in Nederland. In zo'n oude kerk zit heiligheid juist in de stenen.

Waarom geloven in je eentje zo lastig is en het daarom jammer is wanneer een oude kerk sluit

Het gebeurt geregeld dat een oude kerk een nieuwe bestemming krijgt, maar bij de Oude Kerk in Vlaardingen was dat voor theoloog Jan Martijn Abrahamse toch net even anders.

Jongeren op de pinksterconferentie van Opwekking.

Wat vinden jongeren 'het goede nieuws' van het evangelie? Dat verschilt nogal per leeftijd

Dat het leven zin heeft, vinden vooral 16-plussers de winst van het evangelie, schrijven deskundigen van de adviesorganisatie Kerkpunt. Praat er eens over, adviseren ze: wat is voor jou het goede van het evangelie?

Met name in de omgeving van de Technische Universiteiten in Eindhoven – ‘Brainport’ – en Delft krioelt het van de startups.

Startende bedrijven groeien, maar dat gebeurt niet dankzij de Nederlandse banken

In de omgeving van de Technische Universiteiten in Eindhoven en Delft krioelt het van de startende bedrijven, schrijft Peter de Waard, maar waarom profiteert de Nederlandse economie daar nauwelijks van?