Verenigde Staten

Immigrant met terminale kanker wint half miljard dollar met loterij

In de Amerikaanse stad Portland heeft een terminaal zieke man een cheque van honderden miljoenen dollar gewonnen na winst in de ‘Powerball’, een loterij met een jackpot van in totaal 1,3 miljard dollar.

loa, ap

Cheng ‘Charlie’ Saephan (46) stond maandag de pers te woord in Portland, in de staat Oregon, waar loterijwinnaars volgens de wet niet anoniem mogen blijven. Hij vertelde dat hij al acht jaar tegen kanker vecht en vorige week zijn laatste chemobehandeling kreeg. Naar eigen zeggen nam hij deel aan de loterij op zoek naar hulp – “Ik wilde niet sterven vooraleer ik iets voor mijn familie gedaan had”.

Saephan is een van meerdere winnaars van de jackpot en houdt na aftrek van belastingen 422 miljoen dollar prijzengeld over. De helft daarvan zal hij schenken aan een vriendin die 100 dollar had bijgelegd om extra loterijbiljetjes te kopen voor de familie. Saephan en zijn vrouw hebben ervoor gekozen om het geld in één keer gestort te krijgen (en niet via een jaarlijkse betaling).

“Ik zal nu mijn familie kunnen onderhouden en aan mijn gezondheid werken,” merkte Saephan op, “ik ga een goede dokter zoeken.” Saephan, vader van twee kinderen, zegt dat hij zich al afgevraagd heeft of hij nog tijd heeft om het geld te besteden, “want hoe lang zal ik nog leven?”

Iu Mien

Saephan, die werkte voor een luchtvaartmaatschappij, is een immigrant. Hij werd geboren in Laos en migreerde in 1987 naar Thailand en in 1994 naar de VS. Tijdens de persconferentie in Portland droeg hij een sjerp waarop ‘Iu-Mien USA’ stond.

De Iu Mien is een Zuidoost-Aziatische bevolkingsgroep met roots in Zuid-China. Velen van hen stonden de Amerikaanse troepen bij in de Vietnam-oorlog en vluchtten na dat conflict naar Thailand uit angst voor vergelding. Uiteindelijk maakten duizenden families de oversteek naar de VS. Langs de Amerikaanse Westkunst leven tienduizenden Iu Mien, met een grote gemeenschap in Portland.

De Powerball met een jackpot van 1,3 miljard dollar was de op zeven na grootste loterij ooit in de VS. Een loterij in 2022 in Californië had met 2,04 miljard dollar de grootste prijzenpot.