Jeroen Pauwels aan de slag bij de nieuwe shelter op De Brink.© hhm

Toerisme

De Brink bouwt extra plaats voor buitenslapers

Herentals -

Scouts- en gidsendomein De Brink geniet op zaterdag 4 mei de eer om het toeristische seizoen in Herentals te openen. Ze doen dat met de inwijding van een nieuwe shelter, een constructie die veertig gasten toelaat half in openlucht te slapen, telkens in groepen van tien.

Marc Helsen

Coördinator Jeroen Pauwels treffen we achteraan het bos rondom De Brink, waar hij druk in de weer is met de constructie van de nieuwe shelter. “Straks kun je hier overdekt in de buitenlucht slapen en naar de sterren kijken”, zegt hij. De Brink bouwde al eerder zo’n shelter, maar die is voor 35 buitenslapers en is heel vaak al lang op voorhand volgeboekt door (scouts)groepen en families die een weekend in openlucht willen spenderen met kinderen en kleinkinderen.

De nieuwe shelter kon worden opgericht met 50 procent subsidies van het provinciebestuur. “Daar zijn we dankbaar voor”, benadrukt Pauwels. “Wij zijn een vzw en het geld dat wij hier overhouden hebben we nodig voor onze werking. Zonder toelage kunnen wij zo’n constructies niet bouwen.”

Celtic Fields

De shelter wordt opgericht met een zero-impact op de omgeving: hij is in elkaar geschroefd en verplaatsbaar als het moet. “Dat was een voorwaarde omdat het domein van De Brink als archeologische vindplaats geldt. Het is hier een Celtic Field, met bodemindicaties van landbouw uit de Bronstijd (ca. 2500 tot 800 voor Christus, red.)”, legt Pauwels uit.

Het shelterproject moet tegen zaterdag klaar zijn. Spoedig later kun je er reserveren voor je groep. “Maar natuurlijk draaien wij met De Brink het hele jaar door”, benadrukt Jeroen Pauwels. “Vandaag bijvoorbeeld zijn er bosklassen zich aan het amuseren en ons gastenverblijf is volledig volgeboekt met 120 man in volpension.”

“Het wordt hier vanaf heden ‘struinnatuur’. Voor ons is dat een godsgeschenk, want op die manier mogen kinderen overal in de bossen spelen”

Jeroen Pauwels

Coördinator De Brink

Met de bouw van de nieuwe shelter is het voor Pauwels overuren kloppen: “Overdag op de werf en ‘s avonds achter de computer voor de administratie”, knipoogt hij. “ We schakelen dan ook iedereen in: de poetsdames zijn hier zonet op de bouwwerf nog mee komen oliën.”

Struinnatuur

“We knopen dit weekend heel wat activiteiten vast aan de opening”, zegt Pauwels. “De shelter wordt officieel geopend om 11 uur, maar om 10 uur hebben we al een landschapswandeling onder leiding van Jos Geysels, die de nieuwe bestemming van de bossen rondom De Brink zal uitleggen, want dat wordt hier vanaf heden ‘struinnatuur’. Voor ons is dat een godsgeschenk, want op die manier mogen kinderen overal in de bossen spelen.”

Tegen de zomer hopen ze in De Brink ook nog een rustplek te bouwen in het kader van het project ‘Kleine Nete-momentjes’. “Dat gaat over rustbanken om te picknicken. Wij bouwen er ook een waterpartijtje bij, langs het traject van de toekomstige fietsostrade die hier voorbij komt”, besluit Pauwels.

Kampvuurkost, deathride en kanovaren

Op de Brink kunnen bezoekers nu zaterdag van een soort Keltenfeest genieten, met kampvuurmaaltijd aan het open vuur en Keltisch vermaak als boogschieten, speerwerpen, wapenschilden in elkaar knutselen. Ook de Herentalse natuurgidsen doen hun duit in het zakje. Aan de nabije Toeristentoren kun je een deathride maken. Aan kanobedrijf De Waterral, achter het koetshuis van Le Paige, aan de Kleine Nete kun je gratis initiatie kanovaren volgen, dit allemaal tussen 11 en 17 uur.

Om 13 uur wordt aan de Toeristentoren ook een nieuwe vertelwandeling voor kinderen ingestapt. “Die heeft als naam ‘De woeste bergen van de Baroes’, zegt Jeroen Pauwels. Die baroes, dat zijn rare kwasten, het zijn een soort trollen die onder de grond leven en in de tijd kunnen reizen. En ja, ze zitten hier in de duinen rond de Toeristentoren en De Brink.” (hhm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Natuur Kempen