“Echt, er waren daar kannibalen”: Biden beweert dat zijn oom opgegeten werd tijdens WO II

Joe Bidens “oom Bosie” zou tijdens de Tweede Wereldoorlog opgegeten zijn door kannibalen in Nieuw-Guinea. Het eiland reageert verbijsterd op de uitspraken. “Ze zouden niet zomaar blanke mannen opeten die uit de lucht vielen.”

Geike Put

De Amerikaanse president Joe Biden beweert dat het lichaam van zijn “oom Bosie” nooit werd gevonden omdat “er veel kannibalen waren” in Nieuw-Guinea. Dat vertelde hij na zijn bezoek aan een oorlogsmonument in zijn geboortestad Scranton, Pennsylvania. Later herhaalde hij de uitspraken toen hij campagne voerde in Pittsburgh. Ambrose J. Finnegan, de broer van Bidens moeder, diende als tweede luitenant in de Amerikaanse luchtmacht en stortte met zijn vliegtuig neer voor de kust van Nieuw-Guinea. “Hij werd neergeschoten in een gebied waar destijds veel kannibalen waren”, aldus de president. “Ze hebben zijn lichaam nooit teruggevonden.”

Maar volgens officiële oorlogsdocumenten is Finnegans vliegtuig niet neergeschoten en werden er geen kannibalen genoemd. “Bosie” zou op 14 mei 1944 als passagier meegereisd zijn met de driekoppige bemanning van een A-20 Havoc-vliegtuig dat een koeriersvlucht maakte naar een vliegveld in Nieuw-Guinea. Beide motoren van het vliegtuig vielen uit op lage hoogte en de neus van het toestel zou het water hard geraakt hebben. Eén bemanningslid overleefde de crash, maar de twee andere bemanningsleden en Finnegan kwamen om. Van het vermiste vliegtuig of de verloren bemanningsleden was geen spoor.

Goede maaltijd

In Nieuw-Guinea stuitte Bidens statement op een mengeling van verbijstering en kritiek. Analisten wijzen erop dat de uitspraken schadelijk kunnen zijn voor de Amerikaanse inspanningen om banden met de staten in de Stille Oceaan op te bouwen. “Het is een feit dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog kannibalisme was in Papoea-Nieuw-Guinea”, zegt Michael Kabuni in The Guardian, docent politieke wetenschappen aan de Universiteit van Papoea-Nieuw-Guinea. “Maar het is onacceptabel om het uit zijn context te halen en te beweren dat de inwoners je oom een goede maaltijd vonden. Ze zouden niet zomaar blanke mannen opeten die uit de lucht vielen.”

LEES OOK. Joe Biden voert steeds meer campagne zoals Donald Trump dat doet: “We volgen gewoon zijn voorbeeld”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER