© Photo News

Voedselagentschap haalt besmette eieren uit de rekken

Het voedselagentschap heeft bij een monstername verhoogde pcb-waarden ontdekt in eieren. Aan de handelaars wordt gevraagd om de eieren niet meer te verkopen, klanten mogen ze niet consumeren. De eieren zijn verdeeld in winkels over heel het land.

jvo

Bij een routinecontrole van eieren in een biobedrijf met leghennen is de pcb-norm overschreden. Deze eieren, met de code 0BE3133, worden van de markt gehaald. Dinsdag werden ze bij het bedrijf geblokkeerd. Dat meldt het Federaal Voedselagentschap FAVV. Consumenten die eieren van dit lot hebben, wordt gevraagd deze niet te gebruiken en terug te brengen naar de winkel. De eieren werd in verschillende detailhandels in België verdeeld.

Uit de resultaten van de analyse van 12 november blijkt dat de norm voor pcb’s (polychloorbifenyl) overschreden werd. Na de vaststelling van de besmetting werden de eieren geblokkeerd. Er is ook een onderzoek gestart in het bedrijf om de oorzaak van de besmetting te achterhalen.

De eieren zijn momenteel ook bij de afnemers geblokkeerd. De winkels werden ook ingelicht, en de eieren worden uit de handel genomen.

Pcb’s zijn persistente organische polluenten die in het milieu aanwezig zijn en schadelijk zijn voor de mens. Het FAVV houdt het risico op besmetting met pcb’s in de voedselketen in de gaten. In 2017 heeft het FAVV 1.519 stalen genomen, waarvan 99,5% in orde was.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER