In het roze van Turijn tot Rome? En kan hij nog sneller dan Pantani? Het wordt tóch nog een spannende Giro met onze Pogacar-bingo

Dat Tadej Pogacar -behoudens ongelukken- de Giro gaat winnen, daar twijfelt niemand aan. Het enige wat het machtsvertoon van de Sloveen van UAE kan temperen, is zijn plan om nadien ook nog de Tour te winnen. Als u tijdens zijn solo’s in het voorjaar al moeite had om de aandacht erbij te houden, dan schieten wij te hulp met deze bingo. Want er valt vanaf 4 tot en met 26 mei door Pogacar meer af te vinken dan enkel de eindzege.

Michael Van Damme

LEES OOK. Lidl-Trek neemt herstelde Jasper Stuyven mee naar Giro

Pogacar vervolledigt zijn trilogie

In de wielergeschiedenis wonnen 107 renners etappes in de drie grote rondes. Pogacar won al elf ritten in de Tour en drie in de Vuelta en kan dus de 108ste worden. Er staan (op basis van de voorlopige startlijst) nog 9 renners aan de start die de trilogie kunnen vervolledigen: Fabio Jakobsen, Julian Alaphilippe, Michael Woods, Rafa Majka, Romain Bardet, Wout Poels, Simon Clarke, Lilian Calmejane en Alexey Lutsenko.

Pogacar volgt Mario Cipollini op

De eerste twee ritten zijn op maat van Tadej Pogacar, zeker omdat de organisatie in de openingsetappe met de Dente di San Vito (1,4 km aan 10 procent) een extra muurtje toevoegde voor de finish. Als Pogacar de eerste twee etappes op zijn naam schrijft, wordt hij de eerste die dat doet sinds Mario Cippolini in 1997.

Ook Giuseppe Saronni deed dat in 1980 (hij won zelfs de eerste drie etappes) als we de proloog niet meerekenen. Freddy Maertens won in 1977 de proloog en de eerste rit in lijn en in 1976 op dezelfde dag rit 1a en 1b, ultrakorte etappes van respectievelijk 64 en 78 kilometer.

Pogacar rijdt sneller dan Pantani de Oropa op

Een van de strafste krachttoeren van Marco Pantani was zijn ritwinst op het Santuario di Oropa in 1999, al zou hij later uit die Giro worden gehaald wegens een te hoge hematocriet. De betreurde Italiaanse klimmer stond aan de voet stil door kettingproblemen, maar werd opgewacht door zijn ploegmaats die een TGV opzetten richting kop van de koers waar stevig werd doorgereden. Pantani raapte alle 49 renners voor hem op, van wie Laurent Jalabert de laatste. Aangezien Pantani zelf niet kon geloven dat hij iedereen ingehaald had, juichte hij niet toen hij als eerste over de finish kwam. De ontketende Pantani deed 17 minuten en 4 seconden over de 6,7 kilometer aan 8 procent, goed voor een gemiddelde snelheid van 23,55 kilometer per uur. Doet Pogacar op dag twee van de Giro beter?

Marco Pantani durfde niet juichen op Oropa, maar mocht nadien wel de champagne laten knallen.© BELGAIMAGE

Pogacar pakt uit met de op één na langste solo

Eén ding is zeker: de langste solo ooit zit er niet in voor Tadej Pogacar. Die staat op naam van Nino Assirelli, die in 1953 de 15de etappe van de Giro won na een solo van 223 kilometer. De langste etappe van deze editie, rit 15, is… 222 km.

De twee langste solo’s van de 21ste eeuw komen uit de Giro van 2000. In de zevende etappe won David McKenzie (een Australiër van de wielerploeg van Linda McCartney) na een solo van 120 kilometer. In de 17de etappe reed Alvaro Gonzalez de Galdeano (broer van Igor) 114 kilometer alleen richting ritwinst. Een van de mannen in het groepje dat hem op de hielen zat was… David McKenzie.

In de Giro van 2018 greep Chris Froome in de 19de etappe de macht met een solo van 80 kilometer die leider Simon Yates helemaal kraakte.

Pogacar rijdt de snelste etappe ooit

De snelste etappe in lijn dateert van amper vier jaar geleden, toen Arnaud Démare de zevende Giro-etappe won met een gemiddelde snelheid van 51,23 km/u.

Pogacar zet Prati di Tivo dit keer wél op Strava

De achtste etappe finisht op Prato di Tivo, waar Pogacar in 2021 al won in Tirreno-Adriatico. Hij plaatste een aanval op 5,7 kilometer van de top en reed de 14,6 kilometer lange klim in een (toenmalige) recordtijd van zo’n 36 minuten en 6 seconden. Alleen werd de KOM niet genoteerd op Strava, waar Yannis Voisard het officiële record heeft met 36’11”. Wout van Aert, die toen zijn blauwe bergtrui verdedigde, reed de klim in 2021 in 36’40”, de vierde Strava-tijd ooit. In de Giro d’Abruzzo in april van dit jaar zou Alexey Lutsenko de Prato di Tivo in 36 minuten rond hebben opgereden, al staat ook die tijd niet op Strava.

Pogacar stelt zijn hoogterecord scherper

Een van de twijfels die Tadej Pogacar nog niet helemaal heeft kunnen wegwissen, is zijn prestatieniveau op grote hoogte. De hoogste aankomst bergop waar Pogacar won, is de Col de Portet in de Tour van 2021, 2.209 meter boven de zeespiegel.

In de vijftiende etappe van deze Giro met aankomst in Livigno kan Pogacar zijn hoogterecord scherper stellen. Daar ligt de finish op 2.385 meter. Pogacar kent Livigno als zijn broekzak, het is zijn geprefereerde locatie voor hoogtestages.

In de Tour van 2021 klopte Pogacar op de Col de Portet Jonas Vingegaard met drie seconden. Het is de “hoogste” zege van Pogi tot dusver. Nadien ging hij languit op het asfalt liggen om te bekomen. op de© BELGA

Pogacar wint met meer dan 5’20”

In het eindklassement van de Tour de France 2021 had Pogacar een bonus van 5’20” op Jonas Vingegaard, tot dusver zijn grootste marge in een rittenkoers.

De grootste marge in de Giro deze eeuw staat op naam van Ivan Basso, die in 2006 in Milaan 9’18” voorsprong telde op José Enrique Gutiérrez.

De ruimste marge ooit in de Ronde van Italië is de 1u57’26” van Alfonso Calzolari op Peirino Albini in 1914. Het was een van de gruwelijkste edities ooit, waarin de renners ritten van 430 kilometer voor de wielen kregen en sneeuwstormen moesten trotseren.

Pogacar draagt het roze van Turijn tot Rome

Van start tot finish het roze dragen, twee renners deden het Tadej Pogacar het voor: Gianni Bugno in 1990 en Eddy Merckx in 1973. Van de actieve renners droeg Joao Almeida het meeste roze truien in één Giro: 15 in 2020, al eindigde hij toen uiteindelijk pas vierde.

In de Giro van 2020 droeg Joao Almeida 15 dagen het roze. Niemand van de actieve renners doet beter.© AFP

Pogacar rijdt de snelste Giro ooit

Als Pogacar in Roma over de gehele route een gemiddelde van meer dan 40,181 km/u laat optekenen, heeft hij de snelste Giro ooit gereden. Dat huidige snelheidsrecord staat op naam van Chris Froome in 2018.

Pogacar pakt (als eerste) de roze, blauwe én ciclamino trui

Strikt genomen kan Tadej Pogacar de eerste renner worden die de roze (algemeen klassement), blauwe (bergprijs) en ciclamino trui (puntenklassement) wint. Eddy Merckx won in 1968 de drie klassementen, maar er bestond nog geen trui voor de bergprijs. Die werd pas in 1974 ingevoerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER