Luister naar

Niet het protestantisme, afval stuwt welvaart op

Nieuws
Hoe minder religieus, hoe welvarender een land, aldus nieuw onderzoek. Maar ook weer niet per definitie.
Peter de Waard
maandag 23 juli 2018 om 03:00
Een bedelaar bij een moskee in New Delhi, India, bij het uitgaan van een gebedsdienst tijdens de vastenmaand Ramadan.
Een bedelaar bij een moskee in New Delhi, India, bij het uitgaan van een gebedsdienst tijdens de vastenmaand Ramadan. ap / Kevin Frayer

Al vaker is aangetoond dat landen die niet zoveel op hebben met een hogere macht, rijker zijn dan landen waar de mensen daar heilig in geloven. Maar niemand wist wat de oorzaak en wat het gevolg was.

Vallen mensen van hun geloof af als een land rijker wordt? Of leidt secularisatie juist tot toenemende rijkdom?

De universiteiten van Bristol (Groot-Brittannië) en Tennessee (VS) pretenderen deze kip-eikwestie nu te hebben opgelost. Volgens een onderzoek dat deze week is gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances, is het laatste het geval. Als mensen minder religieus worden, neemt de welvaart toe. ‘Secularisatie gaat vooraf aan toename van de welvaart’, aldus

In totaal hebben de onderzoekers over een periode van honderd jaar de ontwikkeling van het bruto binnenlands product (bbp) van 109 landen, waaronder Nederland, gerelateerd aan het belang van religie in die landen. Zij ontdekten dat een daling van het aantal mensen dat zichzelf als religieus beschouwt, vaak gepaard gaat met een toename van rechten voor vrouwen, homoseksuelen of mensen die een scheiding of abortus willen. Hierdoor worden meer mensen betrokken in het productieproces.

Er zijn zelfs sommetjes gemaakt. Een daling van het aantal gelovigen leidt tot een welvaartsgroei van 900 euro per persoon in tien jaar, 2200 euro in twintig jaar en 4400 euro in dertig jaar.

Landen als Zweden, Australië en Canada, waar de secularisatie na de jaren zestig een grote vlucht heeft genomen, zijn veel welvarender dan landen waar mensen gelovig zijn gebleven, zoals Bangladesh, Ethiopië en Indonesië. In Nigeria leidde een opleving van religie tot economische krimp.

In het rapport stellen de onderzoekers dat ze hiermee een einde hopen te maken aan een langlopend filosofisch dispuut. ‘Een eeuw geleden stelde de Franse socioloog Émile Durkheim dat technologische en sociaal-economische vooruitgang de functie van de religie zullen overnemen, terwijl de Duitse filosoof Max Weber het tegenovergestelde beweerde en riep dat het protestantse ethos de ontwikkeling van het kapitalisme mogelijk maakte. De nieuwe studie laat zien dat verlies van religie en niet de omarming van het protestantisme welvaart bevordert.’ Tot nu toe werd vaak aangenomen dat de hogere welvaart in Noord-Europese landen in vergelijking tot die in Zuid-Europa, te danken was aan het feit dat het protestantisme ondernemersvriendelijker was dan het katholicisme.

onderwijs en zorg

Overigens vinden de onderzoekers het te ver gaan om secularisatie nu als voornaamste bron van welvaart te beschouwen. Ook meer tolerantie, beter onderwijs of betere gezondheidszorg spelen een rol.

Religie hoeft ook niet per se slecht te zijn voor de economie. Damian Ruck: ‘Er is natuurlijk geen reden waarom je niet religieus kunt zijn en tegelijk individuele rechten respecteren.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.

 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.

Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.