23 juli 2018 om 03:00
Luister naar

Zo'n laatste rommelweek op school is wezenlijk voor het ontbinden van de groep

‘Bedankt lieve juf, het zit d’rop.’ Een weckpot vol met drop als afscheidscadeau aan het eind van het schooljaar. Als mijn lieve oma nog zou leven, zou ze jaloers zijn op de hoeveelheid weckpotten die ik hiermee de afgelopen jaren al heb verzameld. Daar zou ze haar grote gezin gezond de winter mee door kunnen helpen. Niet met de inhoud die er nu in zit trouwens. Met al die drop, spekjes en chocola stapt geen enkele juf meer bikiniproof de zomervakantie in.

Dat is toch het eigene van de basisschool: dat ieder schooljaar op zichzelf staat. Sinds ik ook intern begeleider ben, merk ik het verschil. Op de laatste schooldag sluit ik de deur van mijn kantoor en als ik die na de vakantie weer opendoe, ga ik verder waar ik was gebleven. Met een klas is dat nooit zo. Bij de start van een schooljaar wordt er flink in een groep geïnvesteerd. Alle aandacht voor kennismaking en groepsvorming. Zo rond de herfstvakantie lijkt ieder zich aardig te hebben verzoend met zijn of haar positie in de groep. In de groepsdynamica noemen we die fase de performing; de leiders hebben hun positie ingenomen, de volgers bevestigen die plek. Er kan rustig gewerkt worden. Als dat tegen die tijd nog niet is gelukt, kan het de rest van het schooljaar onrustig blijven. Daar hebben de groep en de leerkracht dan een flinke dobber aan. Ondermijnen van het gezag, geruzie in de pauzes, buitensluiten van klasgenoten.

schoonmaakgeur

Maar voor je het weet, is een schooljaar weer voorbij. De laatste week is het onrustig in de school. De methodeboeken zijn uit en er worden alternatieve lessen bedacht. De temperatuur stijgt, het werktempo daalt.

Soms zijn kinderen op de laatste schooldagen ineens al vertrokken. Dan nemen ouders het risico van een boete van de onderwijsinspectie op de koop toe voor een vroegere – en dus goedkopere – vakantieticket. ‘Er wordt in die laatste week toch niks meer gedaan op school’, is dan het argument. Ik denk dat je daarmee de waarde van zo’n laatste rommelweek onderschat. Het is een wezenlijk onderdeel van het ontbinden van een groep, zeker als de groepssamenstelling na de vakantie anders wordt. Het besef dringt door dat dit wat er nu is, straks voorbij zal zijn. Dat is voelbaar door de hele school en dat heeft plek nodig. Er wordt wat meer gehuild en wat meer geknuffeld. Als leerkracht vind ik dat ieder jaar weer een pittig proces. In zo’n schooljaar trek je intensief met elkaar op, zet je je hart wijd open voor elkaar, is het soms zoeken naar de juiste snaar, maak je samen fouten en leer je daar weer van. Maar na de laatste schooldag is het gewoon voorbij. Door de helden die de schoonmaakavond bezoeken, worden de laatste sporen uitgewist en dan sta je daar op vrijdagmiddag in de citroenfrisse schoonmaakgeur een beetje verloren in je lokaal. Het is leeg, klaar en over, en zo voel je je dan ook.

schone lei

Nu word ik daar wat melancholisch van, want afscheid nemen zal nooit mijn sterkste kant worden, maar het is eigenlijk ook wel uniek natuurlijk, dat je ieder jaar weer de kans krijgt met een schone lei te beginnen. Een reset van je werkomgeving.

Thuis probeer ik dat nu ook. Niet ieder jaar, maar nu we na tien jaar weer verhuizen, is het een mooi moment om te ­resetten. Ons huis staat inmiddels te koop. De makelaar gaf ons een checklist voor het verkoopklaar maken van het huis. Bij punt 1 zakte de moed me al in de schoenen: ‘Verminder je spullen met een derde’. De opruimgoeroe Marie Kondo zou dit nog maar matig vinden, vermoed ik, maar ik ben geen Marie; voor mij is dit een uitdaging, want bij alles wat er door mijn vingers gaat, weet ik talrijke redenen om het toch nog even te bewaren. Maar ik haalde gehoorzaam een lading bananendozen, schoof daar met mijn ogen dicht een derde van onze inboedel in en werd zomaar verrast door het heerlijke resultaat: overzicht, ruimte en rust.

Vakantietijd: een kans om te resetten. Want voor je het weet liggen de dromen die je eigenlijk had, diep begraven onder alles wat je bezit.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.

Doorgeslagen diversiteitsdenken belast herdenking van de oorlog met onnodig schuldgevoel

Het ongecompliceerde leven van De Bauers op tv, leid je weg bij gepolariseerde discussies. Zelfs de dodenherdenking in Nederland staat onder spanning. Reina Wiskerke ergert zich wat dat betreft aan Andrée van Es.

Nienke Hofsink

De Bijbel leert dat slaven geen slaven blijven. Wat kunnen wij daarmee?

Je bent dus zondig? Gebruik dat niet als excuus om niet te veranderen, schrijft Nienke Hofsink. 'Er is een ander leven mogelijk, van gerechtigheid, vrede en vreugde.'

nd

We mogen meer opkomen voor medeburgers die als trans- of non-binaire personen door het leven gaan

Columnist Sahar Noor bespeurde de afgelopen maanden op diverse plekken transfobie. Ze vraagt zich af waarom er zo veel weerstand is tegen transpersonen.

nd

Ineens ruikt Amsterdam CS naar kolendamp! De schitterende Oriënt-Express uit 1920 trekt volop bekijks

Op Amsterdam CS rijdt langzaam de mooiste trein van Europa binnen: de Oriënt-Express, uit 1920, een rijdend stuk spoorhistorie. Nog steeds kun je tegen royale betaling mee, van Londen naar Parijs, Venetië of Istanbul.

Cocky Drost

Is het egoïstisch als ik zeg dat ik geen zin heb in seks? Een vrouw hoeft niet altijd zin te maken

‘Soms moet je je man z’n gang maar even laten gaan, want als je getrouwd bent is jouw lichaam van hem.’ Misschien - hopelijk - voel jij acute verontwaardiging als je dit leest.

Zeg het gewoon: een christen zou niet met een vliegtuig op vakantie moeten gaan

In enkele decennia is het idee ontstaan dat iedereen ‘recht’ heeft op jaarlijkse vliegvakanties. En nog steeds groeit het aantal vluchten. Tijd voor concrete leefregels wat dit betreft, beargumenteert Mark de Jager.

Afbeelding

De oorzaak van veel ellende is dat brute macht over gerechtigheid heerst en velen daarover zwijgen

'In 1964 werd ik met een spandoek voor Paleis Soestdijk gearresteerd', schrijft Aad Kamsteeg. Zestig jaar later vraagt hij opnieuw aandacht voor de Molukkers.

Let goed op als er een beroep wordt gedaan op wetenschappelijk onderzoek

Het pleit voor minister Piet Adema dat hij het stempel 'veilig' op glyfosaat wantrouwde. Een beroep op wetenschappelijk onderzoek zegt helaas lang niet alles, stelt Reina Wiskerke.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Refomeisjes zijn niet per se bang omdat ze weten van de 'schrik des Heeren'

Ik groeide op 'wetende de schrik des Heeren', maar was banger voor een krokodil onder mijn bed dan voor de hel, schrijft Annemarie van Heijningen over haar jeugd in de gereformeerde gemeente.