De leerlingen van Blik mochten buiten spelen met Héritier Tipo en Thomas De Smet.© Filip Spoelders

Dagelijkse dosis natuur, gepresenteerd door Ketnet-wrappers: “In bomen klimmen verhoogt het zelfvertrouwen”

Edegem -

Ketnet-wrappers Héritier Tipo en Thomas De Smet mochten dinsdag als ambassadeurs voor het eerst in ons land de natuurdriehoek voorstellen. Ze deden dit bij basisschool Blik in Edegem waar buitenspelen echt een erezaak is.

Filip Spoelders

De natuurdriehoek is vergelijkbaar met de voedingsdriehoek maar dan als richtlijn om voldoende buiten in de natuur te spelen. A.S. Adventure maakte samen met vijf gezondheidsexperts en praktijkdeskundigen het wetenschappelijk manifest Daily Dose of Nature op dat aan de basis van de natuurdriehoek ligt.

De natuurdriehoek geeft de aanbevolen dosis natuur voor kinderen aan.© RR

Bea De Beuckelaer, CEO van A.S. Adventure: “In de natuur spelen heeft mentale en fysieke voordelen. Om ouders en scholen te helpen, lanceren we de natuurdriehoek voor het eerst in ons land. Deze driehoek mag gerust naast de voedingsdriehoek hangen in klassen en bij gezinnen. In de Verenigde Staten wordt deze driehoek al langer gebruikt. Hoogleraar Tim Beatley aan de Universiteit van Virginia is de grondlegger van dit hulpmiddel om voldoende de natuur op te zoeken.”

De driehoek geeft aan hoeveel tijd kinderen dagelijks, wekelijks, maandelijks en jaarlijks buiten en liefst in de natuur zouden moeten spenderen. “De driehoek is gratis te downloaden, net als het manifest. Voor ouders en scholen brengen we een inspiratiegids uit om met de kinderen naar buiten te trekken. Je moet het niet te ver zoeken. Voor het dagelijks uurtje buiten, is in de tuin spelen, bloemen gaan plukken of figuren in de wolken zoeken al een goede stap.”

Dikke Bertha spelen blijft populair bij de kinderen, zeker met Thomas De Smet van Ketnet.© Filip Spoelders

Klinisch psychologe voor jongeren en kinderen Karolien Raeymaekers is een van de experten die het manifest mee schreef. “Ik keek hoe buitenspelende kinderen hun emoties beleven. In bomen klimmen doet hun zelfvertrouwen meteen verhogen. Daarom is het zo belangrijk om die buitenprikkels op te zoeken. Na school nog een half uur naar huis fietsen of even buiten op de trampoline springen, zal bij veel kinderen zorgen dat het huiswerk nadien vlotter verloopt. Maak het niet te moeilijk, ook onder een tuintafel kan je een kamp bouwen.”

“Na school nog een half uur naar huis fietsen of even buiten op de trampoline springen, zal bij veel kinderen zorgen dat het huiswerk nadien vlotter verloopt. Maak het niet te moeilijk, ook onder een tuintafel kan je een kamp bouwen”

Karolien Raeymaekers

Klinisch psychologe

Om de doelgroep te bereiken, werden Ketnet-wrappers Héritier Tipo en Thomas De Smet ingeschakeld. Zij namen een filmpje op dat onder andere via TikTok rond zal gaan. “Buiten spelen zorgt voor mooie herinneringen. Je weet nog heel goed wanneer je buiten in de regen met vrienden hebt gespeeld. Het verhoogt ook de creativiteit van de kinderen”, reageert Héritier Tipo.

De winnaar mocht door een erehaag stappen.© Filip Spoelders

Samen met Thomas De Smet deed hij met de leerlingen uit het derde en zesde leerjaar van Blik het spel Dikke Bertha. “Ik heb een verleden bij de scouts. Voor het filmpje moest ik in bomen klimmen en dat lukte weer meteen”, zegt Thomas.

Bij Blik houden ze rekening met voldoende buiten bewegen. “Als het kan, geven wij buiten les. Dit gaat niet met alle vakken, maar waarom niet buiten de eerste lessen Frans geven aan de hand van een spel? Onze buitenklas is zoveel in gebruik dat we volgend jaar een tweede openen”, zegt directeur Geert Heymans.

Zijn leerlingen bevestigen dit: “We spelen veel buiten. Voetballen, tikkertje of gewoon babbelen. Het mag natuurlijk altijd meer zijn. We kijken televisie maar we houden het in evenwicht”, vertellen ze in koor na het spelletje met hun Ketnet-helden.

De campagne wordt ondersteund door Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V).De Natuurdriehoek en het manifest Daily Dose of Nature zijn te hier te downloaden.

© Filip Spoelders

 

© Filip Spoelders

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Edegem