De vrouwen beginnen vandaag aan hun eerste grote ronde van het jaar: nu Annemiek van Vleuten er niet meer is zijn alle ogen gericht op één iemand

Annemiek Van Vleuten moest vorig jaar diep gaan om de Vuelta te winnen.© Getty Images

Nauwelijks een week na Luik-Bastenaken-Luik staat het gros van het vrouwenpeloton alweer aan de start van de Ronde van Spanje voor vrouwen. Titelverdedigster Annemiek van Vleuten is intussen met pensioen en dus is Demi Vollering, opnieuw, de grootste kandidate op eindwinst.

gvdl

De kampioene van Nederland heeft net enkele ontgoochelingen te verwerken gekregen. Won ze vorig jaar nog het Ardens drieluik – Amstel, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik – dan bleef Vollering deze keer met lege handen achter. In de ingekorte Amstel trok ze voluit mee de kaart van Lorena Wiebes, op de Muur van Hoei moest ze de duimen leggen voor Kasia Niewiadoma en in Luik wachtte ze te lang om haar sprint te lanceren zodat ze uiteindelijk slechts derde werd en met betraande ogen afdroop.

En dus heeft Demi Vollering wat recht te zetten. Vorig jaar miste ze de eindzege in de Vuelta voor vrouwen met slechts negen seconden. Een eindzege zou een deels gemist voorjaar toch enigszins goedmaken. Op de steun van Lotte Kopecky kan ze alvast niet rekenen. De wereldkampioene last een rustperiode in en begint straks haar voorbereiding op de Ronde van Italië en de Olympische Spelen.

(Lees verder onder de foto)

Nederlands kampioene Vollering en haar SD Worx-Protime-teammaats tijdens de ploegenvoorstelling in Valencia.© Getty Images

De grootste tegenstand komt uit de hoek van de vrouwen die haar de voorbije weken ook al het leven zuur maakten. Het onvermijdelijke Lidl-Trek stuurt met Elisa Longo Borghini de winnares van de Ronde van Vlaanderen naar Spanje, gesteund door Gaia Realini die vorig jaar nog derde eindigde in Spanje. Ook de winnares van de Waalse Pijl, Kasia Niewiadoma, is van de partij. Dat de vriendin van Taylor Phinney een klassement kan rijden, bewees ze vorig jaar onder meer met een derde plaats in de Tour de France.

Met AG Insurance-Soudal (Moolman, Ghekiere), Fenix-Deceuninck (Kastelijn) en Lotto Dstny (De Jong, Bastiaensen, De Keersmaeker) staan er ook drie Belgische vrouwenteams aan de start. De Vuelta begint met een ploegentijdrit van zestien kilometer in en om Valencia. De beslissing zal vallen in etappes zes en acht met aankomsten bergop op La Laguna Negra en vooral Valdesqui.

Rittenschema

28/4: Valencia - Valencia 16km (ploegentijdrit)

29/4: Bunol - Moncofar 118km

30/4: Lucena del Cid - Teruel 131km

1/5: Molina de Aragon - Zaragoza 142km

2/5: Huesca - Jaca 113km

3/5: Tarazona - La Laguna Negra 132km

4/5: San Esteban de Gormaz - Sigüenza 126km

5/5: Madrid - Vadesqui 89km

Televisie:

Elke dag live te volgen via Eurosport 1

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen