© Raymond Lemmens

Stijn Meuris stopt met schoolvoorstellingen na incident in Limburg: “Hij gooide mijn gsm door de zaal”

Stijn Meuris stopt met schoolvoorstellingen nadat die dinsdagnamiddag volledig uit de hand liep bij leerlingen van de Provinciale School Diepenbeek. Meuris gooide de gsm van een zestienjarige door de zaal omdat die erop bleef tokkelen tijdens zijn voorstelling over de Eerste Wereldoorlog. “Daarna werd ik uit de zaal gezet”, zegt de tiener. De voorstelling werd stilgelegd omdat het incident escaleerde.

maw

Voor Stijn Meuris is de maat vol. Hij stopt met schoolvoorstellingen. “Ik heb geen zin meer om mij in dat mijnenveld te begeven. Er is tegenwoordig niets machtiger dan een tiener met een smartphone. Tegen de berichten op sociale media heb je geen verweer meer.” Via Facebook verspreidden de leerlingen van het vijfde jaar ASO en TSO van de Provinciale School Diepenbeek het nieuws over de ‘arrogante en agressieve’ voorstelling. Stijn Meuris trekt met zijn alternatieve geschiedenisles over de Eerste Wereldoorlog, gemaakt in opdracht van het provinciebestuur, naar scholen. Het waren er al zo’n 100.

In Diepenbeek werd de voorstelling voor het eerst stilgelegd. Het begon met een jongen die zijn gsm in de hand had, terwijl dit verboden werd. “Ik wou die niet in mijn jas aan de kapstok laten steken. Ik keek er even op en toen riep die meneer dat ik mijn gsm weg moest doen. Ik had niks om hem weg te steken, dus ik bleef hem vasthouden. Toen is hij in het publiek gekomen en hij trok powerbank en gsm uit mijn handen. Hij smeet die door de zaal naar het podium”, vertelt de zestienjarige. De jongen zegt dat hij aangedaan was door de reactie. Daarna kwam Stijn Meuris nog eens intimiderend naar de tiener met de woorden: “Als je nu niet oplet, gaat dat plastieken kettingske ook nog uit.” Daarna werd de zestienjarige uit Genk uit de zaal gezet.

Heel arrogant

Door het incident keerde de hele groep leerlingen zich tegen zanger-performer. “Hij gedroeg zich zo onvolwassen. We werden uitgescholden als krapuul en hij vond dat we nog niet klaar waren voor het echte leven. Heel arrogant. Toen enkele meisjes in paniek begonnen te wenen, zei hij: ‘Zijn de meisjes emotioneel geraakt? Moeten we de mug bellen? Hij bleef maar doordrammen”, vertelt een 17-jarige leerling die uiteindelijk ook naar buiten ging. De voorstelling voor zo’n 70 scholieren in De Plak werd uiteindelijk stilgelegd. “We konden niks tegen hem beginnen. ’s Avonds hebben we een mailtje gekregen van de directeur waarin hij betreurde wat er was gebeurd en dat Stijn Meuris zijn excuses heeft aangeboden”, zegt een meisje. De school laat via een persbericht weten dat ze het voorval betreurt en dat dit niet had mogen gebeuren.

Stijn Meuris beseft dat hij niet met de gsm had mogen gooien. “Die jongen speelde een brutaal rolletje. Ik kon niet anders dan ingrijpen. Het was niet de bedoeling om de gsm stuk te maken, en er is ook geen schade aangericht. We hebben een gesprek gehad met de jongen in het bureau van de directeur en ik dacht dat het dan was afgehandeld. Niet dus. Er wordt dan van alles bij gesleurd. Dan gooien ze het nog op sociale media en daar kan ik niet meer tegenop. Ook de jongen maakte opmerkingen over mijn bril, maar zo gaan we toch niet beginnen. Daar heb ik geen zin meer in. De positieve reacties van 98 schoolvoorstellingen wegen niet op tegen de uitzonderingen waar het fout loopt.”

Gevaarlijke doelgroep

Drie jaar geleden was er ook al een botsing met ongeïnteresseerde leerlingen tijdens een schoolvoorstelling in Maaseik. “Blijkbaar helpt het niet meer om jongeren te berispen. Dan keren ze zich tegen jou. Voor hen is een smartphone heilig en daar niet aan te raken. Maar in een voorstelling hoort dat niet. Niemand van de leerkrachten greep in, en dat is geen verwijt maar ik ben geen oppasser. Ik ben evenmin een ongeleid projectiel. Ik heb al heel veel voorstellingen gedaan en ik weet hoe ik met een groep moet omgaan. Ik doe dat geanimeerd vol humor, ironie en een knipoog. Maar ik stop voor de scholieren. Dat is een gevaarlijke doelgroep.”

Woensdagavond is de laatste voorstelling van “Kleine verhalen in een grote oorlog” in zaal Walburg in Hamont-Achel. Die is voor volwassenen en daar zal Stijn Meuris present zijn.