De installatie van Stratos zou midden 2025 klaar moeten zijn. De machines zouden elk jaar 500.000 ton CO2 uit de lucht kunnen filteren.
Foto: 1PointFive

Hoe 'CO2-stofzuigers' big business zijn geworden: in Texas werken ze aan de grootste installatie ter wereld

In de dorre graslanden van de Amerikaanse staat Texas wordt momenteel aan een gigantische 'CO2-stofzuiger' gebouwd, een installatie om CO2 uit de lucht te halen. Eens hij volgend jaar in gebruik wordt genomen, zal hij groter worden dan de fabriek van Climeworks in IJsland waar we onlangs over berichtten. Toch gaat die het klimaat niet redden.

Als er te veelĀ CO2 in de atmosfeer zit, waarom halen we die er dan niet gewoon uit? Bomen en plantenĀ kunnen dat, dus moet het toch ook mogelijk zijnĀ met technologie? Het kan inderdaad met Direct Air Capture (DAC).Ā 

In de dorre graslanden van de Texaanse gemeente Ector verrijst een 26 hectare groot project dat bestaat uit een netwerk van buizen, gebouwen en gigantische ventilatoren.

Het heet Stratos en de aanleg ervanĀ kost bijna een miljard dollar, omgerekend 915 miljoen euro. De bouwĀ wordt ruim gesubsidieerd door de Amerikaanse federale overheid.Ā 

Wanneer het complex in 2025 in gebruik wordt genomen, moeten de ventilatoren de buitenlucht naarĀ binnen zuigen. Vervolgens wordtĀ deĀ CO2 uit die lucht verwijderd.Ā Stratos moet zo jaarlijks 0,5 megaton ofwelĀ 500.000 tonĀ CO2 (de jaarlijkseĀ uitstoot van 125.000 autoā€™s, red.) uit deĀ lucht halen.

De gevangenĀ CO2 zal permanent worden opgeslagenĀ in ondergrondse gesteenten of verwerkt worden in koolstofarmeĀ brandstoffen.

Hoe werkt het?

Stratos is tot nu toe verreweg het grootste Direct Air Capture-project in de wereld. De technologie die hier wordt toegepast is ontwikkeldĀ door het Canadese bedrijf Carbon Engineering.

DeĀ CO2 die de ventilatorenĀ opzuigen reageert met kaliumhydroxide, waarbij kaliumcarbonaatĀ ontstaat. Dit zout wordt via een aantalĀ stappen als korrels uit de oplossingĀ verwijderd. Deze korrels wordenĀ verhit, waarbij pureĀ CO2 ontstaat. De kaliumhydroxide kan daarna opnieuwĀ worden gebruikt en de lucht, minus de CO2, wordt weer afgestaanĀ aan de atmosfeer.

Het is van belangĀ dat Stratos niet-fossiele brandstofĀ gebruikt voor de energie. Is dat nietĀ het geval, dan zal de installatie nettoĀ meerĀ CO2 produceren dan ze uit deĀ lucht haalt.Ā 

Het Zwitserse bedrijf Climeworks plukt al langer CO2 uit de lucht. Het principe werkt, eenvoudig gezegd, als een enorme dampkap die lucht opzuigt en de CO2 eruit filtert.

Het slurpt veel energie en het is duur ...

EĆ©n ding staat als een paal bovenĀ water: DAC kost veel energie en isĀ dan ook duur. In de eerste plaats zijnĀ er grote investeringen nodig om zoā€™nĀ installatie te bouwen. Daarnaast zouĀ het verwijderen vanĀ CO2 uit de luchtĀ op deze wijze in eerste instantieĀ 1.000 tot 1.200 dollar (915 tot 1.100Ā euro) kosten per ton CO2.

Dat is ergĀ duur wanneer je het bijvoorbeeldĀ vergelijkt met CCS (carbon captureĀ and storage): bij het vangen en opslaanĀ vanĀ CO2 uit de emissies vanĀ industrieĆ«n in de schoorstenen ā€“ dusĀ vĆ³Ć³r deĀ CO2 in de lucht belandt ā€“ variĆ«ren de kosten van 80 tot 200 dollarĀ (73 tot 183 euro) per ton CO2.

... maar je kan de ideale locatie kiezen

Een groot voordeel van DAC isĀ wel dat je zoā€™n installatie overal kuntĀ bouwen, dus ook op een locatie waarĀ de grond goedkoop is en het aanbodĀ van goedkopere duurzame energie overvloedig. In Texas is dat zekerĀ het geval.

De staat mag bekendstaanĀ als een groot producent van olie enĀ gas, Texas produceert ook de meesteĀ en goedkoopste wind- en zonne-energieĀ van alle Amerikaanse staten.

Het verwijderen van CO2 is big business geworden

De eigenaar van Stratos is hetĀ Texaanse bedrijf 1PointFive. DieĀ naam verwijst uiteraard naar hetĀ doel dat gesteld is bij internationale klimaatovereenkomsten: het beperkenĀ van de opwarming van het klimaatĀ tot 1,5 graden Celsius.

Een aantal bedrijven hebben bij 1PointFive al carbonĀ removal credits besteld. Het gaat dan om bedrijvenĀ die geen kans zien om de CO2-emissies van hun eigen bedrijfsvoeringĀ te verminderen.

Het is voorĀ hen eenvoudiger ergens de aanleg vanĀ een bos te financieren of 1PointFiveĀ te betalen om voor henĀ CO2 uit deĀ lucht te halen. Zo betaalt Amazon deĀ Texanen een bom geld om gedurendeĀ een periode van tien jaar met StratosĀ 250.000 ton CO2 uit de lucht te halen.Ā Het is onderdeel van Amazons strategie om in 2040 volledig klimaatneutraalĀ te opereren.

Toch zal DAC het klimaat niet redden

Verloopt alles naar plan, dan zalĀ Stratos dus vanaf 2025 als een gigantischeĀ stofzuiger de Texaanse luchtĀ opzuigen en daar deĀ CO2 uithalen.Ā Mooi toch? We moeten hier een aantal kritische kanttekeningen bij plaatsen.

Stratos mag dan het grootsteĀ DAC-project van de wereld zijn, deĀ 0,5 megaton CO2 die het per jaar uitĀ de atmosfeer zal halen is een druppeltjeĀ op een hete plaat. Bedenk even dat de wereld in 2022 nog eensĀ 37.000 megatonĀ CO2 in de atmosfeer spuwde. Er zouden zoā€™n 75.000Ā Stratos-installaties nodig zijn om dieĀ jaarlijkse uitstoot aanĀ CO2 te elimineren.

Al die Stratossen bij elkaar zouden dan zowat alle duurzameĀ energie van de wereld opsouperen.

Waarom is de techniek zo duur?

DAC is veel duurder dan CCS omdat de concentratie aanĀ CO2 inĀ de schoorstenen van industriĆ«leĀ complexen wel 250 tot 1.000 keerĀ zo hoog is als de concentratie aanĀ CO2 in de buitenlucht.

Er mag danĀ veel meerĀ CO2 in de atmosfeer zittenĀ dan goed is voor het klimaat, deĀ concentratie is toch niet hoger danĀ 0,04 procent. Dat betekent dat dieĀ energieverslindende ventilatorenĀ van Stratos erg veel lucht moetenĀ aanzuigen om ook maar een relatiefĀ kleine hoeveelheid CO2 te pakken teĀ krijgen.

Critici vinden daarom datĀ het geld beter besteed kan wordenĀ aan CCS of aan het produceren vanĀ meer niet-fossiele energie.

Handig excuus voor de fossiele industrie

Er zit nog een addertje onder het gras: bedrijven die fossiele brandstoffen winnen zien DAC en ook CCS als een excuus om min of meer ongestoord te kunnen doorgaan met wat ze al jarenlang het best doen, namelijk het winnen van olie en gas.Ā 

Zo is 1PointFive een volleĀ dochter van het grote Texaanse olie- enĀ gasbedrijf Occidental Petroleum.Ā Vicki Hollub, algemeen directeur van Occidental Petroleum, zei onlangsĀ in een speech dat door hetĀ toepassen van DAC haar bedrijf nog wel 60 tot 80 jaar zal kunnenĀ doorgaan met het winnen van fossiele brandstoffen.

De hoeveelhedenĀ CO2 die deze brandstoffen produceren,Ā kunnen immers worden gecompenseerdĀ door het werk van StratosĀ en soortgelijke projecten, is de redenering.Ā 

En toch heeft de wereld DAC nodig

En toch zal de wereld sowieso DAC nodig hebben. Het voorkomen vanĀ nieuwe CO2-uitstoot zal onvoldoendeĀ zijn om de opwarming van deĀ aarde te beperken tot 1,5 graden, zeggen voorstanders.

Het zalĀ ook nodig zijn duizenden megatonnenĀ CO2 die al in de atmosfeerĀ aanwezig zijn te verwijderen. HetĀ aanplanten van bossen gaat niet snelĀ genoeg en neemt te veel ruimte inĀ beslag. Vandaar dat DAC, hoe duurĀ ook, noodzakelijk zal zijn. De hoopĀ bestaat bovendien dat het op denĀ duur door opschaling en nieuweĀ technologieĆ«n een stuk goedkoperĀ zal worden.

Evolutie in de toekomst

Er zijn tientallen bedrijven dieĀ technologieĆ«n ontwikkelen om het directĀ afvangen vanĀ CO2 uit de lucht efficiĆ«nterĀ en goedkoper te maken.Ā Het Amerikaanse ministerieĀ van Energie gelooft dat DACĀ over een jaar of 10 niet meer dan 100 dollar (91 euro) per tonĀ CO2 zal kosten, maar dit lijkt overdrevenĀ optimistisch.Ā 

Het is niet duidelijk hoeveelĀ CO2 DAC-technologieĆ«n nu preciesĀ uit de lucht kunnen halen enĀ of dezeĀ CO2 dan inderdaad permanentĀ (dat wil zeggen voor vele duizendenĀ jaren) uit de atmosfeer kanĀ blijven.

Vandaar dat de Raad vanĀ de EU in februari van dit jaar eenĀ concreet voorstel op tafel heeft gelegdĀ voor een framework om DAC-technologieĆ«nĀ te certificeren.

Meer lezen over het afvangen van CO2 uit de atmosfeer? Een langer artikel van de hand van Teake Zuidema verscheen in het wetenschapsmagazine Eos.Ā 

Meest gelezen