© Joren De Weerdt

Dieven stelen twee dure fietsen van jonge triatleet

Triatleet Vince Van de Poel (16) uit Herenthout traint momenteel op een geleende fiets. Zijn gloednieuwe Wilier-wedstrijdfiets en een iets ouder rijwiel van hetzelfde merk werden eerder deze week gestolen uit de garage.

Marc Peeters

Eerder deze maand mocht Vince Van de Poel zijn nieuwe fiets gaan afhalen. De jonge sporter koos voor een koperchrome-kleurige Wilier Ramato. Een juweeltje helemaal gemaakt op maat van de berijder. "Ik heb er amper één trainingsrit op kunnen doen", vertelt Vince. "De fiets had even binnen in huis gestaan maar dinsdagavond verhuisde hij naar de vrijstaande garage. Daar werd die nacht ingebroken. Ook mijn oude wedstrijdfiets, een Wilier GTR SL werd meegenomen. Er stonden nog andere rijwielen van mijn ouders in de garage maar die werden ongemoeid gelaten." De waarde van de twee gestolen fietsen bedraagt zo'n 15.000 euro.”

Gewerkt

"Om de nieuwe Wilier te kunnen kopen heb ik twee zomers had gewerkt in de industriebouw" verklapt Vince. "Via cafédagen hebben ook nog andere mensen hun steentje bijgedragen. Nu is er voorlopig niets meer. Mijn trainer Johan Smolders heeft me een fiets geleend. Gelukkig hebben we ongeveer dezelfde maten. Zo kan ik me verder voorbereiden op het seizoen dat over enkele weken start."

Vragen

De diefstal roept vragen op. "We vinden het ook allemaal heel raar", zegt Seppe Van de Poel, de vader van Vince. "We hadden de fiets dus nog maar pas en hadden er bewust niet mee uitgepakt op de sociale media. Weinig mensen wisten dat de fiets er was. Hebben ze Vince ermee zien rijden en zijn ze hem gevolgd? We hebben er het raden naar. De situatie baart me ook zorgen. Als ze weten dat op dat adres een wielrenner of een triatleet woont, is de kans groot dat die een nieuwe waardevolle fiets gaat kopen. We zijn dus nu al aan het uitzoeken waar de fietsen in de toekomst veiliger kunnen gestald worden."

Uniek

Vince Van de Poel volgt een opleiding Humane Wetenschappen op de campus De Vesten in Herentals. Een opleiding die hij kan combineren met wielrennen. "We moeten nu bekijken wat we gaan doen en de zaak ook verzekeringstechnisch bekijken. Op een nieuwe op maat gemaakte fiets is het ook zo'n acht weken wachten." Dat ze de gestolen fietsen nog gaan terugzien gelooft de familie Van de Poel niet. "Het koperchrome waarin de nieuwe fiets werd gespoten is vrij uniek. Foto's ervan worden via de sociale media volop gedeeld. In België kan je er dan ook niet mee gaan rondrijden zonder belletjes te doen rinkelen. We vrezen dat de fietsen ondertussen al lang in het buitenland zitten.