© Jan Van der Perre

Tot vier jaar cel voor overvallers Hodei, maar ouders blijven met vragen zitten: “Voor ons zal zijn verdwijning nooit afgesloten zijn”

“Juridisch en politioneel is de zaak afgesloten, maar voor ons zal de dood van Hodei nooit gesloten zijn. De vragen en de inwendige pijn zullen voor altijd blijven” Pablo Egiluz-Egia en Koro Díaz Vaz, de ouders van de verdronken Baskische jongeman Hodei, blijven met een wrang achter na de rechtszaak tegen de overvallers van hun zoon. “We hadden gehoopt op hogere straffen.”

Joris Van der Aa

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de vier volwassen verdachten die in de nacht van 18 op 19 oktober betrokken waren bij het beroven van Hodei Egiluz Díaz (23) veroordeeld tot effectieve gevangenisstraffen tot vier jaar cel. “Veelpleger” Mohamed Y., de man die Hodei beroofde van zijn bankkaarten en probeerde om geld af te halen, kreeg de zwaarste straf. De 29-jarige Y., die al zes correctionele veroordelingen opliep wegens diefstallen met geweld, werd veroordeeld tot vire jaar effectieve celstraf en een boete. Mohamed Y. was getuige van de eerste overval op Hodei, door Jaouad M. en Youssef M. en diens minderjarige vriendinnetje. Hij wachtte vervolgens zijn kans af om Hodei een tweede keer te overvallen en hem zijn portefeuille afhandig te maken.

© rr

Nagelsmesje op keel Hodei

Jaouad M.(27) en Youssef M.(23) komen er niet zoveel goedkoper vanaf. De rechter veroordeelde hen tot een effectieve gevangenisstraf van dertig maanden omdat ze Hodei op de Brouwersvliet hadden beroofd van zijn smartphone. Om de eenzame en dronken Hodei de daver op het lijf te jagen, zetten ze een nagelmesje op de keel. Het vriendinnetje van Youssef M. speelde de gsm van Hodei door aan haar moeder, Carmen T. (49), die het toestel voor enkel tientallen euro doorverkocht aan kennissen. Carmen T., een Roemeense die in bar in de buurt van het Sint-Jansplein werkte, werd veroordeeld tot zes maanden cel wegens heling. Haar minderjarige dochter kreeg een maatregel van de jeugdrechter opgelegd. De voorzitter van de 8c-kamer van de correctionele rechtbank noemde de feiten ernstig. “Ze waren uit op snel geldgewin en hielden geen rekening met de fysieke en psychische integriteit van Hodei, die zich in een zeer kwetsbare positie bevond. Ze hebben misbruik gemaakt van die kwetsbaarheid om voor zichzelf een goed zaakje te doen.”

Het vonnis van de rechtbank is het voorlopig sluitstuk van de zaak-Hodei. Voorlopig, want de veroordeelden kunnen nog in beroep gaan tegen het vonnis in eerste aanleg. De vier verdachten werden aanvankelijk ook verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning van Hodei, maar ondanks het zeer grondige onderzoek zijn daar nooit objectieve bewijzen voor gevonden. Justitie en politie hebben in het onderzoek werkelijk alles uit de kast gehaald. Niet alleen de cel van de verdachten, maar ook de celwagen en het wachtlokaal van de federale politie werd afgeluisterd in de hoop dat de afgeluisterde gesprekken enige duidelijkheid in het dossier konden brengen.

© BELGA

Verdronken

Meer duidelijkheid kwam er in februari 2016, tijdens de berging van de gezonken Badboot in het Kattendijkdok. Bij de bergingswerken kwamen menselijke resten aan de oppervlakte, en die bleken van de verdwenen Hodei te zijn. “Hoe Hodei in het water is beland, blijft een raadsel. Het is ook niet meer vast te stellen wat de precieze doodsoorzaak was”, aldus de rechtbankvoorzitter. “Het staat wel vast dat Hodei levend in het water is terechtgekomen en dat hij waarschijnlijk is verdronken.”

Pablo en Koro, de vader en de moeder van Hodei, blijven ervan overtuigd dat de vier verdachten meer weten over de verdwijning van hun zoon. De straffen die de rechtbank oplegde, vinden ze bijgevolg onvoldoende. “Er is in de wereld geen enkele straf hoog genoeg om de dood van mijn kind goed te maken”, zegt moeder Koro. “Wij zijn niet tevreden, we hadden op hogere straffen gehoopt”, besluit vader Pablo. “Dit zijn mensen die op straat rondlopen, criminelen die antisociaal zijn. Politioneel en gerechtelijk is de zaak nu afgesloten, maar voor ons zal de dood van Hodei nooit een afgesloten hoofdstuk zijn. Zijn dood zal blijven als een inwendige pijn.”

© BELGA