Luister naar

Pak prestatiedruk jongeren aan

Nieuws
Driekwart van de jongeren ervaart prestatiedruk. Een maatschappelijke dienstplicht zoals de ChristenUnie bepleit, is daarom geen goed idee.
Arie Barendrecht was voorzitter van Perspectief de jongerenorganisatie vanChristenUnie
maandag 16 juli 2018 om 03:00
In 2014 gaf 78 procent van de ondervraagde jongeren al aan de prestatiedruk als hoog te ervaren. En dat is daarna niet minder geworden.
In 2014 gaf 78 procent van de ondervraagde jongeren al aan de prestatiedruk als hoog te ervaren. En dat is daarna niet minder geworden. istock

Afgelopen week presenteerde de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) een studie over de prestatiedruk die jongeren ervaren. Dat is niet vreemd. In 2014 gaf 78 procent van de ondervraagde jongeren al aan de prestatiedruk als hoog te ervaren. En dat is daarna niet minder geworden.

In de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen voerde de ChristenUnie een pleidooi voor de ‘maatschappelijke dienstplicht’. Het bevreemdde mij wel dat partijleider Gert-Jan Segers vorige week op Twitter meldde dat de maatschappelijk dienstplicht niet meer bestaat. Feitelijk klopt dit. Inmiddels heeft de ChristenUnie haar standpunt aangepast naar ‘maatschappelijke diensttijd’. Maar op de website van de partij wordt nog steeds vermeld dat zij deze – verplicht – wilt invoeren.

De ChristenUnie wil een samenleving waar naar elkaar wordt omgezien. Volgens het standpuntenoverzicht ontwikkelen jongeren met de maatschappelijke diensttijd ‘hun sociale competenties, actief burgerschap en een houding van dienstbaarheid’. Hiermee wil de ChristenUnie de aandacht verleggen van individuele zelfontplooiing naar de vraag hoe een jongere van betekenis kan zijn voor de maatschappij. Een mooie gedachte. Maar de praktijk is heel anders.

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving stelt in zijn studie onder de titel ‘Over bezorgd. Maatschappelijke verwachtingen en mentale druk onder jongvolwassenen.’ dat het functioneren van jongeren al van jongs af aan wordt afgemeten aan eenzijdige maatstaven. Juist in fases waarin jongeren zich vrij zouden moeten kunnen ontwikkelen, is er sprake van een maatschappelijke mismatch. Kom je in de problemen? Dan word je aangeraden een cursus mindfulness te doen of een bezoek te brengen aan de psycholoog. Je zou maar eens niet voldoen aan al die verwachtingen ...

Is de maatschappelijke diensttijd dan de periode waarin jongeren zich kunnen ontwikkelen tot de persoon die zij willen zijn in deze onstuimige tijd? Ik geloof het niet. Door het kabinet is vastgelegd dat de maatschappelijke diensttijd vrijwillig is. Toch wordt wel aangegeven dat bij een sollicitatie bij de overheid of het bedrijfsleven zo’n maatschappelijke diensttijd wel een pre is. Ziet u de mismatch? In de geboden vrijwilligheid zit de verplichting verborgen.

De 100 miljoen euro die het kabinet wil uitgeven aan de maatschappelijke diensttijd, kan dus veel beter besteed worden. Het is een mooi bedrag om een start te maken met het aanpakken van prestatiedruk! De beleidsmakers, werkgevers en onderwijsinstellingen zijn volgens de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving aan zet.

De ChristenUnie stelt dat hij een ­samenleving voorstaat waar naar ­elkaar wordt omgekeken. Ik ben benieuwd hoe de ChristenUnie omkijkt naar jongeren. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat is volgens u de grootste bedreiging van onze vrijheid? 'In de angst onze vrijheid te verliezen'

Zondag 5 mei is het Bevrijdingsdag. Wat betekenen vrijheid en Bevrijdingsdag voor u? Zijn er bedreigingen voor onze vrijheid? 'Na de Tweede Wereldoorlog waren de woorden: ‘Nooit meer.’ En toch gebeurt het nu.'

Risicogroepen konden dit najaar een nieuwe vaccinatie krijgen tegen corona, zoals in Tiel. Het vaccin heeft in 'alleen al in Europa 1,4 miljoen levens gered'.

Aan het gesprek over vaccinaties werkt de wetenschap volop mee, maar wel op basis van feiten

Communicatie over nieuwe vaccins is complex, maar doe niet alsof wetenschappers daar niet eerlijk over zijn, stellen de hoogleraren Marc Bonten en Roland Pierik. Ook in coronatijd werd er niets verzwegen.

Afbeelding

Neem afstand van de zogenaamde verdedigers van de Joods-christelijke traditie

Pastor en oud-hoogleraar Herwi Rikhof wenst niet verdedigd te worden door mensen die zich wel beroepen op de Joods-christelijke traditie, maar haar duidelijk niet kennen.

De 5 euro voor het entreekaartje voor Venetië is voor de bovenmodaal verdienende toerist een lachertje - een kopje cappuccino op Piazza San Marco is al gauw twee keer zo duur

Er is wat voor te zeggen om bij Roermond op de A2 slagbomen te installeren met een betaalhokje

Toeristen die de Italiaanse stad Venetië bezoeken moeten entreegeld betalen. Zo’n maatregel zou volgens Peter de Waard ook in Nederland passen. Net zoals er betaalhokjes staan op Franse snelwegen.

Het zou politiek filosoof Govert Buijs niet verbazen als de speech van Eva Vlaardingerbroek de geschiedenis in gaat als een soort tegenhanger van de I have a Dream-speech van Martin Luther King.

Eva Vlaardingerbroek is wellicht de meest invloedrijke Nederlandse op dit moment

Vijftig miljoen keer bekeken op Twitter/X binnen één week! Politiek filosoof en hoogleraar Govert Buijs noemt de speech van Eva Vlaardingerbroek vorige week in Hongarije, een doorbraakmoment van nieuw-rechts.

René de Reuver: 'Denk bij het uitbrengen van je stem niet alleen aan wat jou het meeste oplevert, maar evenzeer aan waar die ander mee gediend is.'

René de Reuver: 'Het gaat bij deze verkiezingen om Europa onder God of Europa zonder God.'

Christelijke waarden staan in Europa onder druk, merkt PKN-scriba scriba René de Reuver. Het is daarom van cruciaal belang dat christenen hun stem uitbrengen.