In Madrid kwamen zo'n 5.000 mensen op straat
Europa Press 2024

Duizenden Spanjaarden komen op straat om steun te betuigen aan premier Sánchez

In Spanje zijn duizenden mensen op straat gekomen om hun steun te betuigen aan premier Pedro Sánchez. Die maakt morgen bekend of hij aanblijft of niet. Sánchez spreekt over een jarenlange intimidatiecampagne tegen hem van (uiterst) rechts, waardoor hij zich afvraagt of het nog wel zin heeft om voort te doen.

In Madrid droegen demonstranten borden met slogans als "Sánchez, ga door" en "Geef niet op". Ook in andere steden in het land kwamen zijn aanhangers hun steun betuigen. Ook zaterdag waren er al gelijkaardige demonstraties in de hoop de Spaanse premier te overtuigen om aan te blijven.

Sánchez zal morgen bekendmaken of hij zijn functie neerlegt. Na een corruptieklacht tegen zijn vrouw kondigde de socialistische politicus woensdag verrassend aan dat hij overweegt op te stappen. Hij annuleerde alle openbare afspraken voor een bezinningsperiode van 5 dagen en zei dat hij maandag een beslissing zou nemen.

De demonstraties vanavond vonden plaats onder de noemer "uit liefde voor de democratie". De deelnemers beschuldigen de rechtse en rechts-populistische oppositie ervan "chantage en nepnieuws" te gebruiken om de linkse regering aan te vallen en de democratie in gevaar te brengen. In Madrid waren er naar schatting 5.000 deelnemers.

Europa Press 2024

De klacht tegen de vrouw van de Spaanse regeringsleider werd ingediend door de zeer rechtse organisatie 'Manos limpias' (propere handen). De organisatie beschuldigt Begoña Gómez, die geen openbare functie bekleedt, van beïnvloeding en corruptie. Manos Limpias gaf later toe dat de klacht gebaseerd was op berichten in de media die mogelijk vals zijn.

Sánchez is sinds 2018 premier van Spanje. Als hij zijn ambt neerlegt, moet koning Felipe VI na overleg met de partijleiders een opvolger voorstellen aan het parlement. Het is ook niet uitgesloten dat hij in functie blijft en het parlement een motie van vertrouwen voorlegt of vervroegde verkiezingen aankondigt.

Meest gelezen