Archiefbeeld © if

Slecht nieuws voor erfgenamen en huizenjagers: straks verplicht om zwaar te investeren in oude woningen

Wie vanaf 2021 een woning verwerft (via aankoop of erfenis) die niet aan de laatste energienormen voldoet, moet binnen de vijf jaar renovatiewerken doorvoeren om die woning beter te isoleren. Dat heeft de Vlaamse regering dit weekend beslist.

jvh, mv, vhn, agy

Het Vlaamse Klimaat- en Energieplan dat de Vlaamse regering zaterdag goedkeurde, bevat een bepaling die kopers van oude woningen vanaf 2021 verplicht om fors te investeren in hun aankoop. De beslissing van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) bepaalt namelijk dat de nieuwe eigenaars van dergelijke woningen binnen de vijf jaar na hun aankoop minstens drie ingrepen uit een lijstje van zes moet uitvoeren, zijnde:

• Dakisolatie

• Muurisolatie

• Vloerisolatie

• Superisolerend glas

• Condensatieketel (maximaal 15 jaar oud)

• Hernieuwbare energieboiler (warmtepomp of zonneboiler)

© tommelein.be

Er zijn natuurlijk manieren om de zware investeringskost te drukken, zoals premies voor energiebesparende werken, en de beslissing om het geschatte bedrag van de noodzakelijke renovaties verplicht te vermelden op het nieuwe energieprestatiecertificaat (EPC+, dat waarschijnlijk vanaf 2019 verplicht is). Bovendien betalen dergelijke renovaties zichzelf op lange termijn terug door de lagere energiefacturen.

Dan toch geen verbod op stookolie

De Vlaamse regering besliste dit weekend ook dat verwarmen met stookolie vanaf 2021 verboden zou zijn. Daar komen ze nu op terug. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein meldde maandagavond via een persbericht dat de Vlaamse regering het verbod op de verkoop van stookolieketels dan toch niet zou invoeren.

Vlaamse regering trekt beslissing in: dan toch geen verbod op verkoop stookolieketels in 2021

© Photonews

De Vlaamse regering zal dan toch geen verbod op de verkoop van stookolieketels in 2021 invoeren. Dat meldt de Vlaams minister van Energie Bart Tommelein via een persbericht. Hij verduidelijkt de passage over stookolieketels in het Vlaamse energieplan dat de regering zaterdag goedkeurde.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein verduidelijkt de passage over stookolieketels in het Vlaamse energieplan dat de Vlaamse regering zaterdag goedkeurde.

In het interfederale energiepact staat dat de verkoop van stookolieketels vanaf 2035 verboden wordt. Vlaanderen wil echter sneller gaan en zal er daarom (via EPB-regelgeving) voor zorgen dat vanaf 2021 stookolieketels bij nieuwbouw en bij ingrijpende energetische renovaties niet meer kunnen.

Er komt in 2021 dus nog geen algemeen verbod op de verkoop. ‘We hebben dit reeds verduidelijkt aan de sector en binnenkort zal er een officieel overleg plaatsvinden met hen. Ik sta ook open voor mogelijke alternatieven van de sector zelf om hun producten te vervangen door vormen van hernieuwbare energie’ aldus Tommelein.

De Vlaamse regering zal de federale regering wel vragen om ervoor te zorgen dat de verkoop van stookolieketels sneller stopt dan in 2035. ‘We moeten afstappen van fossiele brandstoffen, dat is belangrijk voor ons klimaat, ons milieu en onze gezondheid. En voor alle volgende generaties’ besluit de minister.