Scheidsrechter schrijft open brief na nieuw dieptepunt: “Met de groeten van een gedegouteerde ref”

© Thierry Caignie

“In mijn negen jaar als scheidsrechter heb ik al het een en het ander meegemaakt: van ambulances op het veld tot vechtende spelers. Maar dit was een nieuw dieptepunt.” De West-Vlaamse arbiter Thijs Morlion (27) was zodanig geschokt door wat hij afgelopen zaterdag hoorde op het veld, dat hij de match stillegde. En een dag later een open brief schreef. “Met de groeten van een gedegouteerde ref.”

Thijs Pattyn

Morlion is vrijwillige scheidsrechter en stond zaterdagavond op het veld tijdens de match tussen derdeprovincialers Merkem en Hooglede. Al snel werd hij geviseerd door de vader van een van de spelers van thuisploeg Merkem. Maar dat liet Morlion lang koud. “Op een bepaald moment vond ik het zelfs grappig”, schrijft hij op zijn blog aan de man in kwestie. “Je deed zelfs de moeite om je te verplaatsen zodat ik maar al te goed zou horen wat je allemaal uitkraamde. Dat noem ik echte toewijding. Clubliefde. Passie.”

Tot het echter tot een gecontesteerde strafschop kwam ten nadele van Merkem, en de “heer” volgens Morlion “de lijn overschreed”. “Een lijn waarbij je echt alle maatschappelijke regels van je afwierp, als ware het een bontjas die je droeg op een te warme zomerdag. Het is een zin die ik niet bijster snel zal vergeten. Laat mij toe om deze even te quoten: Ik zal u vinden en u de kop afsnijden! Daar stonden we dan. Jij en ik. Op nog geen 5 meter van elkaar. Oog in oog. Twee mensen bij elkaar…. Laat me even toe u een vraag te stellen. Zou u dit ook roepen naar uw zoon, als hij voor de zoveelste keer een kans mist? Of is uw reactie dan eerder: volgende keer beter?”

Morlion legde de match onmiddellijk stil. “Scheidsrechters kweken nochtans een olifantenvel. Maar deze bedreiging kwam te hard aan.” Wat hem daarna nog het hardst tegen de borst stuitte, was dat hij niet de minste steun kreeg van andere spelers en clubleden. “Ja maar, het is toch je eigen schuld. Dat kreeg ik te horen toen ik de clubafgevaardigde vroeg om die supporter het zwijgen op te leggen.”

Sancties

Pascal Engels, lid van Bureau Arbitrage West-Vlaanderen, is diep verontwaardigd. “Dit zijn vrijwilligers van 15 tot 75 jaar die heel wat tijd en energie steken in hun hobby. Ook tieners, die hun eerste matchen fluiten, worden niet gespaard. Natuurlijk maken zij fouten in hun eerste wedstrijden, maar ga daar toch alsjeblief respectvol mee om. Dit was er ver over. Een ref dreigen te onthoofden, is onaanvaardbaar. Dat heeft niks meer te maken met voetbal. De clubs delen de verantwoordelijkheid en moeten optreden tegen slecht gedrag van supporters en spelers.”

Engels voegt nog toe dat ze “er alles aan doen om jonge scheidsrechters te motiveren, maar dat het zo wel moeilijk is”. Wat ook Morlion beaamt. “Wat moet ik zeggen tegen mensen die graag scheidsrechter willen worden? Dat er zulke mensen rondlopen? Ik zou het hen niet kwalijk nemen als ze hun interesse snel verliezen.”

Hij rapporteerde de feiten intussen bij het provinciaal comité. “Daar wordt eventueel beslist over sancties. Ik denk dat dit wellicht leidt tot een boete voor de club, die de boete dan hopelijk doorrekent aan de schuldige.” Afhaken doet hij niet. “Zeker niet. Het gaat gelukkig nog steeds om een minderheid die over de schreef gaat.”

Intussen kan hij er zelfs al een beetje om lachen, zo blijkt uit de laatste zin van zijn brief voor “de heer”: “Nog een allerlaatste iets. Mocht u dan toch uw uitspraak in de praktijk willen omzetten. Zorg dan dat uw mes scherp genoeg is, want ik heb nogal een dikke kop.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer