© rr

Buurtbewoners vinden kruispunt Kiel al jaar en dag levensgevaarlijk: “Ooit moest hier een dode vallen”

Opnieuw heeft in Antwerpen een ongeval het leven van een fietser geëist. Een 50-jarige buurtbewoner werd gisteren aangereden op het Kiel. Het kruispunt van het ongeval was door lezers van Gazet van Antwerpen al gesignaleerd als een van de gevaarlijke zones voor fietsers.

britt peeters

Het ongeval gebeurde gisterenochtend op het kruispunt van de Sint-Bernardsesteenweg en de Hendriklei. Het slachtoffer fietste over de Sint-Bernardsesteenweg in de richting van Hoboken. Volgens de eerste vaststellingen zag de bestuurster van een auto, die ook over de steenweg naar Hoboken reed, de fietser niet. Ze draaide rechtsaf en raakte de man met de achterkant van haar wagen. “De fietser viel en kwam met zijn hoofd hard tegen de wagen terecht”, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. “Hij liep daarbij een zware hoofdwonde op die hem fataal werd.”

© Wim Hendrix

Het slachtoffer, een buurtbewoner van Nigeriaanse origine, laat een vrouw en twee kinderen achter. “Hij was vaste klant hier”, vertelt Ou Brahim Brahim van kruidenier Rif Agadir. De zaak is gevestigd op het kruispunt waar zijn klant om het leven kwam. “Mijn broer belde mij vanochtend”, zegt Ou Brahim Brahim. “Hij vertelde dat er vlak bij de winkel een ongeval gebeurd was.” De kruidenier snelde ter plaatse en zag er zijn vaste klant liggen. “De hulpdiensten konden niets meer doen. Het is verschrikkelijk, vooral voor zijn familie. Hij kwam hier altijd zijn groenten en fruit halen, vaak samen met hen.”

Het gezin van het slachtoffer werd opgevangen door de dienst slachtofferzorg van de politie.

Groen op zelfde moment

Het ongeval van gisteren sloeg in als een bom in Antwerpen. Het was het derde dodelijke ongeval met een fietser in evenveel weken en de avond voordien werd in de gemeenteraad nog een emotioneel debat over verkeersveiligheid gehouden.

© RR

Ook nu klagen buurtbewoners de specifieke situatie van het drukke kruispunt aan. Kruidenier Brahim: “Het was onvermijdelijk dat hier ooit dodelijke ongevallen zouden gebeuren. Al jaren is het hier gevaarlijk voor zwakke weggebruikers. Wekelijks ben ik getuige van situaties die tot ongevallen leiden of kunnen leiden. Zowel met fietsers als voetgangers en bijna altijd met naar rechts afslaande auto’s. Als ze niet op hetzelfde moment groen licht zouden hebben, zou het al veel minder vaak voorkomen.”

Aan de andere kant van het kruispunt, op de hoek met de Julius De Geyterstraat, deelt de uitbater van een pitazaak Brahims mening. “We maken hier wat mee op dit kruispunt. Er wordt hier constant geclaxonneerd. Ik zie ook vaak dat trams in de clinch zijn met autobestuurders. Vorige week nog reed een auto tegen een tram, omdat ze beide groen licht hadden.”

“Ronduit chaotisch kruispunt”

Naar aanleiding van een oproep van Gazet van Antwerpen werd het bewuste kruispunt de voorbije week ook al als ‘gevaarlijk’ bestempeld. Tussen de inmiddels tweeduizend meldingen wees Lore Schollaert op het kruispunt van de Sint-Bernardsesteenweg en de Hendriklei. “Toen ik de oproep in de krant zag, heb ik zonder twijfelen dat kruispunt ingestuurd. Ik woon zelf op het Kiel en fiets er vaak langs.”

Ze beschrijft het kruispunt als “ronduit chaotisch”. “De stippellijnen op de grond zijn onduidelijk, de fietspaden zijn niet rechtlijnig en ze hebben niet overal dezelfde kleur. Bovendien parkeren er vaak auto’s op de fietspaden”, zegt Lore. “Het is helemaal niet evident om er te fietsen. Als ik er met mijn kinderen kom, ben ik gewoonweg bang. Het is er in één woord levensgevaarlijk.”

LEES OOK. Het toenemende aantal ongevallen met fietsers laat de redactie van Gazet van Antwerpen niet onberoerd. Daarom vragen we u om gevaarlijke verkeerssituaties voor fietsers te melden in de provincie Antwerpen.