© BELGA

Premier Michel moet uitleg geven over nieuwe regering: “Het land wordt geleid door een lamme eend”

“U kan moeilijk van ons verwachten dat wij als bedrogen echtgenote u een dag na uw onenightstand het ontbijt gaan serveren”, zei Peter De Roover, fractieleider voor N-VA daarnet in de Kamer. N-VA blaast niet al haar bruggen op met de huidige regering, maar heeft ook duidelijk geen zin om de ex-partner te plezieren.

N-VA wil dat de nieuwe regering zich presenteert aan het parlement. “Tot u dat doet, is er geen sprake van een echte regering. Tot dan land wordt het land geleid door een lamme eend.”

lc/tvd

N-VA wil dat premier Charles Michel zo snel mogelijk duidelijkheid verschaft over de plannen van de nieuwe regering. “Wij willen weten welk project we al dan niet steunen of bekampen”, zei fractieleider Peter De Roover. N-VA maakte allerlei vergelijkingen met een huwelijk dat uit elkaar is gespat. De nieuwe regering is voor hen het gevolg van een wild en onbesuisd vreemdgaan. Maar of die scheiding nu betekent dat de ex-partners hun kinderen niet verder samen groot brengen, is nog onduidelijk. N-VA laat voorlopig nog niet helemaal in haar kaarten kijken. Ze heeft nog niet expliciet om een vertrouwensstemming gevraagd maar wel om een regeerverklaring. “Een regering die zich niet durft voor te stellen, staat manifest aan de verkeerde kant van de geschiedenis.” De Roover verwees ook nog eens naar de juridische dienst van de Kamer die zegt dat een regeerverklaring niet verplicht is, maar wel gebruikelijk.