maandag 17 december 2018 - TV & film
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

GEZIEN

De nieuwe tv-programma's gewikt en gewogen.

‘Over Water’, Eén, zondag, 21.25 uur

Zeldzame klasse

Dat ‘Tabula Rasa’ had gezorgd voor een nieuwe standaard in de Vlaamse beeldindustrie, schreven we hier nog niet zo lang geleden. Wel, het lijkt erop dat scenaristen Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda met ‘Over Water’ de lat nog wat hoger hebben gelegd. Natuurlijk kunnen wij na het zien van de eerste aflevering nog niet weten waar het verhaal uiteindelijk zal stranden, maar wat we wel weten is dat deze reeks over een zeldzame klasse beschikt.

We zagen gisteravond de aanhef van het verhaal van John Beckers (Tom Dewispelaere, foto), een aan lagerwal geraakte tv-presentator die na een verblijf in de ontwenningskliniek zijn leven weer op de rails probeert te krijgen. Een laatste kans, hem gegund door vrouw Marjan (Natali Broods) en hun twee kinderen, en ook door zijn schoonvader die hem een job in zijn havenbedrijf aanbiedt. De eerste stappen in het drugs- en alcoholvrije leven van John zijn weifelend. Net zo voorzichtig - en met niets wat lijkt op het haantjesgedrag dat hij als zuipende en cokesnuivende tv-presentator etaleerde - begeeft hij zich als een zonevreemd sujet in de Antwerpse haven, die zich in ‘Over Water’ voordoet als een dreigend monster en daardoor even belangrijk lijkt te worden als de hoofdpersonages. Dat laatste heeft veel te maken met de harde cinematografie, die vaak erg Scandinavisch aandoet. Dus, aan de criticasters die vinden dat Vlaanderen in onze vaderlandse fictie al te vaak op té Vlaamse wijze wordt weergegeven: ‘Over Water’ is andere koek. Dat wordt al meteen duidelijk bij de begingeneriek, een mooie symfonie van sluizen.

Rest ons nog de waarlijk schitterende cast te bewieroken. Dewispelaere en Broods, al snel vergeet je dat ze acteurs zijn, dat ze niet echt een koppel zijn dat na dramatische gebeurtenissen weer aanknoping probeert te vinden met de mooie dagen van weleer. Kevin Janssens is dan weer in de wieg gelegd om een gevaarlijk heerschap als Patrick De Beco te spelen, en het vooruitzicht dat zijn personage steeds belangrijker zal worden, stemt ons niet ontevreden. En wat zijn we blij met Tom Van Dyck als Carl Dockx, een personage dat bulkt van (duistere?) geheimen. Je weet dus waar je ons voortaan op zondagavond kan vinden. (jsm)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws