© Twitter

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Reisbussen opnieuw van Antwerpse Ring geplukt tijdens grote controleactie

De federale politie heeft zaterdag in Antwerpen een controleactie gehouden die specifiek gericht was op de passagiers van goedkope internationale busreizen. Het is de tweede keer dat in ons land een dergelijke actie plaatsvindt. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zijn de geviseerde busmaatschappijen populair bij drugskoeriers en andere criminelen.

dst

Niet alleen de lage prijs, ook en vooral het gebrek aan regelmatige controles zoals bij internationale vlieg- en treinreizen maakt dat criminelen vaak gebruikmaken van busreizen om landsgrenzen over te steken. De veiligheidsdiensten van verschillende Europese landen willen daar echter paal en perk aan stellen. Ook politiemedewerkers uit Nederland, Frankrijk en Luxemburg waren zaterdag aanwezig bij de controleactie en er lopen gesprekken om busmaatschappijen passagierslijsten beschikbaar te laten maken.

"We willen passagiersgegevens kunnen vergelijken met onze databanken van terroristen en zware criminelen", zegt minister Jambon. "Voor de luchtvaart is dat al operationeel, voor het treinverkeer zijn we het aan het afronden. Busreizen zijn wat complexer omdat ze door vele landen rijden, maar het is mijn overtuiging dat het ook voor deze vervoersmodus moet kunnen."

Politiehelikopter boven Antwerpse Ring

Vanuit de lucht ging een politiehelikopter op de Antwerpse Ring op zoek naar reisbussen van internationale lagekostenmaatschappijen. De wegpolitie begeleidde ze vervolgens naar de oude rijkswachtkazerne aan de A12, waar de chauffeurs, alle passagiers en hun bagage gecontroleerd werden.

"Het is een heel intensieve controle waarbij we veel manschappen inzetten, onder meer aspiranten van de politieschool", zegt Peter De Waele van de federale politie. "We proberen de wachttijden voor de reizigers wel zo beperkt mogelijk te houden, zodat ze hun reis toch relatief snel kunnen verderzetten als alles in orde is."

© BFM

Geseinde personen, drugs en gps-toestellen

De volledige resultaten van de actie waren zaterdagavond nog niet bekend, maar er werd al zeker één persoon gevat die zich onwettig op ons grondgebied bevond, naast drie personen met identiteitsdocumenten die geseind stonden. Drie reizigers bleken gebruikershoeveelheden drugs bij te hebben en kregen een voorstel tot onmiddellijke minnelijke schikking.

De grootste vangst lijkt voorlopig het onderscheppen van twee personen die op weg waren naar Oost-Europa met een heleboel dure gps-toestellen in hun bagage. Zij zullen volgens het Antwerpse parket worden verhoord en er zal verder onderzoek volgen om na te gaan of ze de toestellen (zelf) gestolen hebben, dan wel of er mogelijk sprake is van heling. Volgens de politie ging het om gestolen gps-toestellen van in totaal een waarde van 100.000 euro.

Meer controles nodig

Minister Jambon stelde zaterdag vragende partij te zijn om de controleacties vaker te laten plaatsvinden. "Drugskoeriers, mensen met valse papieren, mensen die internationaal geseind staan of mensen met verboden wapens... Het is wel wat", zegt hij. "Dat willen toch we toch liever ons grondgebied niet zien binnenkomen. We hebben dit vorig jaar voor de eerste keer opgezet, we hebben de manier van werken dan wat verfijnd en nu doen we het een tweede keer. Ik denk dat we het ritme nog wat gaan opvoeren, zeker zolang er resultaten mee geboekt worden."

Exact een jaar geleden werden bij eenzelfde actie meer dan 240 passagiers gecontroleerd. Toen werden er zes processen-verbaal opgesteld voor drugsbezit. Werd een persoon opgepakt die geseind stond voor verhoor in België en bevonden zich vijf illegalen tussen de passagiers.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER