© Getty Images/iStockphoto

Na herfstig weer gaan de temperaturen weer tot boven de 20 graden, maar dat gaat ook gepaard met flink wat regenbuien

Na een week van koud en herfstig weer gaan de temperaturen de komende dagen weer crescendo, tot boven de 20 graden zelfs. Maar er is een ‘maar’, want samen met de warmte komen er ook flink wat regenbuien op ons af. “Toch zal het bij momenten aangenaam toeven zijn”, voorspelt weerman Frank Deboosere.

Michiel Thijs

De koude temperaturen van de afgelopen week, van maar een graad of 10 en soms zelfs minder, behoren tot het verleden. Vrijdag en de komende dagen stijgt het kwik telkens een beetje. Vandaag mogen we een nog steeds bescheiden maximumtemperatuur van 14 graden verwachten, met in Vlaanderen een zwaarbewolkte en soms regenachtige start van de dag en een namiddag die weinig beterschap belooft, want er is zelfs kans op een lokale donderslag.

“Zaterdag en zondag wordt het alweer wat warmer, met temperaturen tot 17 à 18 graden”, zegt Frank Deboosere. En die stijgende lijn zetten we nog even voort in het begin van volgende week. “Mogelijk maandag, maar zeker dinsdag, woensdag en donderdag bereiken we temperaturen van 20 graden en iets meer. Warme dagen dus”, aldus de weerman, die bewust niet het woord ‘lentedagen’ in de mond neemt.

“Echt mooie lentedagen worden het helaas niet. De wisselvalligheid blijft wel aanhouden, met geregeld wolken, buien en regenzones. Door de hoge temperaturen is zelfs een onweer mogelijk.” Maar, drukt Deboosere ons op het hart: “Ondanks de regen zullen we de komende dagen ook wel lange droge periodes kennen waarin het aangenaam toeven is, zeker na deze koude week.”

Maandag wordt wellicht de mooiste dag van de week, hoewel het niet de warmste dag zal zijn. “Het blijft dan op de meeste plaatsen droog, met zonnige perioden en 18 graden, in de Kempen misschien nog iets meer”, zegt weerman David Dehenauw.

Dinsdag stroomt een opmerkelijk zachtere maar ook onstabielere lucht ons land binnen, waardoor de buien kunnen uitgroeien tot een onweer. “Vooral in de namiddag en ’s avonds is een zo’n onweer mogelijk, door de warmte”, aldus Dehenauw, die ziet dat we nog niet vertrokken zijn voor een periode van stabiel weer. “In het eerste weekend van mei krijgen we temperaturen van 15 tot 18 graden en ook in de eerste week van mei zitten we met zulke temperaturen. Maar de kans op plaatselijke buien blijft erin zitten.”

Warme aprilmaand

Ondanks de koude periode die we achter de rug hebben, is de maand april dit jaar warmer dan in de drie voorgaande jaren. “In 2021 was het gemiddeld zelfs 2 à 3 graden kouder dan dit jaar”, weet Deboosere. “We zouden het haast vergeten, maar in de eerste helft van april was warm tot zeer warm. Maar in de tweede helft hebben we wel de weerbots gekregen. En dat voelen we: (niest) de verkoudheden doen weer volop de ronde!”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer