Meldpunt voor ‘louche’ carwashes: “Wil je je auto laten wassen door iemand wiens paspoort is afgepakt?”

© Getty Images/iStockphoto

Staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD) roept burgers op om carwashes met een ‘louche’ uitstraling te signaleren bij een meldpunt. Een daad van burgerzin of achterbakse verklikking?

Ruben Mooijman

Paki-wash. Zo zijn ze bekend in de volksmond, de bedrijfjes die beloven om tegen een spotprijs je wagen met de hand te reinigen. Het klinkt wat denigrerend, maar zelf maken de uitbaters vaak geen geheim van hun afkomst: de naam van hun zaak verwijst soms rechtstreeks naar hun vaderland. Klanten zijn vaak erg tevreden over de ­toewijding waarmee de autowassers hun werk doen, getuige de reacties op Facebookpagina’s.

Maar de staatssecretaris voor Bestrijding van de Sociale Fraude, Philippe De Backer (Open VLD), zal je er niet ­vinden. Hij voert al maanden strijd ­tegen deze ‘louche’ tak van de autowassector en sloot met de sociale partners en de inspectiediensten een overeenkomst af om de concurrentie in de ­sector eerlijker te maken. Vrijdag maakte hij bekend dat die strijd resultaten afwerpt. Bij de helft van de 128 gerichte controles werden inbreuken vastgesteld. Het ging onder meer om zwartwerk, illegale tewerkstelling en ontbrekende arbeidskaarten. Het ­resultaat: 87 processen-verbaal.

Topje van de ijsberg

De Backer wil de strijd nog opvoeren. Hij roept autobezitters op om ­verdachte autowasserettes aan te melden. Dat kan bij het Meldpunt Sociale Fraude, waar ook gevallen van sociale dumping of uitbuiting kunnen worden gemeld. Vaak zijn de louche carwashes het topje van de ijsberg, meent De ­Backer. “Ze kunnen een dekmantel zijn voor mensenhandel of een witwas­mechanisme voor drugsgeld”, zegt zijn woordvoerster.

In juni werd een carwash in de streek van Wuustwezel ­verzegeld op basis van inbreuken op de wet tegen mensenhandel. Vijf arbeiders zonder geldige papieren kregen het bevel het Belgische grondgebied te verlaten. Begin deze maand rolden de Britse autoriteiten een bende Koerdische mensensmokkelaars op die in Noord-Engeland carwashes als dekmantel ­gebruikte. Ook de Belgische ­federale politie was bij die actie betrokken.

Aftandse gebouwen

De vraag is natuurlijk waar je een louche carwash aan kunt herkennen. De Backer: “Als je jouw ­auto kan laten wassen voor een paar luttele euro’s, kan je vermoeden dat iets niet klopt en geef je de carwash het best door aan het meldpunt.” Andere signalen: slordige omgeving, aftandse gebouwen, personeel zonder aangepaste werkkleding, te veel personeel in verhouding tot de activiteiten, afwezigheid van de mogelijkheid om elektronisch te betalen, afrekenen ­zonder kasticket.

Of de oproep van De Backer veel ­gehoor zal vinden, valt af te wachten. Wellicht zullen veel Belgen intuïtief sympathie opvatten voor hardwerkende en ondernemende immigranten die voor een spotprijs hun wagen weer spic en span maken. Beter de regels een beetje soepel interpreteren dan een ­beroep doen op een uitkering, zullen velen denken. Was belastingontwijking niet jarenlang een nationale sport, met de couponnetjestrein naar Luxemburg als zichtbaar bewijs?

Bovendien: hoever moeten we dan gaan? De loodgieter die vraagt “Met of zonder btw?”, moeten we die ook aan­geven? Of de klusjesman die nooit ­facturen schrijft en altijd contant ­betaald wil worden? En hoe zit het met kledingwinkels die T-shirts voor een paar euro kunnen aanbieden dankzij toeleveranciers die het, ver van hier, minder nauw nemen met de regels?

Wildgroei

De uitbaters van bonafide was­straten denken er anders over. Afgelopen zomer richtten ze zelfs een ­beroepsvereniging op, uit frustratie over de oneerlijke concurrentie van louche carwashes die zich niet aan de regels houden.

“Er is echt sprake van een wildgroei”, zegt voorzitter Suzanne Huisman van de Belgische Beroepsvereniging voor de Reiniging van Voertuigen (BBRV). Zij is uitbaatster van carwash Blinkie in Maaseik en hoopt dat de oproep van De Backer massaal gehoor vindt. “De ­louche carwashes werken onder de prijs en houden zich niet aan de milieuwetgeving. Een auto van binnen en van buiten met de hand wassen voor ­minder dan 20 euro, is in België niet mogelijk.”

“Mensen die hun auto bij zo’n ­carwash laten wassen, moeten weten dat ze mogelijk criminele activiteiten zoals mensenhandel ondersteunen. Wil je je auto laten wassen door iemand wiens paspoort is afgepakt en die met twintig anderen in een krakkemikkig huisje wordt gestoken? Wie niet bereid is om het meldpunt te gebruiken, zou eens bij zichzelf te rade moeten gaan, en rechtsomkeert maken wanneer duidelijk is dat er ­regels worden overtreden.”

Conclusie: wie vindt dat in België de regels correct moeten worden nageleefd om eerlijke concurrentie mogelijk te maken, hoeft geen morele ­problemen te hebben met de melding van verdachte carwashes. Wie dat toch een stap te ver vindt gaan, kan de ­louche zaakjes links ­laten liggen, in de hoop dat ze bij gebrek aan klanten doodbloeden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer