Live Gaza | Hamas accepteert staakt-het-vuren en wil onderhandelen over praktische uitwerking

Terwijl de oorlog in Gaza voortduurt, riskeert Israël ook een grootschalig conflict met Hezbollah. Intussen erkent ook Slovenië Palestina als staat. Volg hier de laatste updates over de situatie in het Midden-Oosten.

red
Ines Van Elderen

Blinken kondigt meer dan 400 miljoen dollar aan humanitaire hulp voor Palestijnen aan  

Op een evenement in Jordanië kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken meer dan 400 miljoen dollar (372,8 miljoen euro) aan humanitaire hulp aan. 

Ook zou Israël volgens Blinken al een aantal belangrijke stappen hebben gezet om meer grensovergangen te openen om obstakels voor de hulpverlening in Gaza uit de weg te ruimen. Toch kan en moet het land meer doen, volgens Blinken.

Verder sprak Blinken dinsdag met de Palestijnse premier Mohammad Mustafa. Ze bespraken hervormingsvoorstellen. Blinken benadrukte "de noodzaak van volledige en consistente implementatie van deze hervormingen om de aspiraties van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza te verwezenlijken", aldus de verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 
Ines Van Elderen

Nieuwe actie aan rectoraat KU Leuven

Vijftien studenten voerden vandaag actie aan het rectoraat van de KU Leuven. Voor de zogenaamde 'die-in', een actie waarbij de studenten doen alsof ze dood zijn, trokken de studenten blauwe zakken aan en lagen ze naast elkaar. Ze verwijzen daarmee naar Palestijnse lichamen en massagraven. Ook het geluid van bombardementen was te horen. 

Met de actie klagen de studenten de samenwerkingen aan tussen de KU Leuven en Israëlische onderwijsinstellingen. Vandaag zou ook de ECDMM (Ethische Commissie Dual Use, Military Use & Misuse of Research) opnieuw vergaderen. Of de samenwerking met Israël op de agenda staat, is niet geweten. 

Samier Khaled, de woordvoerder van de studenten, zegt: "De KU Leuven houdt vast aan de regel dat alleen projecten die direct de mensenrechten schenden, worden stopgezet, en niet projecten die daar indirect, via de instelling zelf, toe bijdragen. Dat is onaanvaardbaar." 

De universiteit liet weten dat ze bij haar eerder standpunt blijft. 
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Palestijnse burgerdoden tijdens Israëls bevrijding van gijzelaars mogelijk oorlogsmisdaad

Het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties meldt dat de burgerdoden in Gaza tijdens de Israëlische operatie voor de vrijlating van vier gijzelaars mogelijk oorlogsmisdaden zijn. 

“Honderden Palestijnen, onder wie veel burgers, zijn naar verluidt gedood en gewond geraakt,” aldus Jeremy Laurence, woordvoerder van het VN-mensenrechtenbureau. "Door gijzelaars vast te houden in zulke dichtbevolkte gebieden, brengen de gewapende groepen die dit doen bovendien de levens van Palestijnse burgers én de gijzelaars in gevaar met de vijandelijkheden. Al deze acties, door beide partijen, kunnen neerkomen op oorlogsmisdaden."
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Hamas accepteert staakt-het-vuren en is bereid te onderhandelen over praktische uitwerking

Persagentschap Reuters meldt dat Hamas de VN-resolutie voor een staakt-het-vuren heeft geaccepteerd. Ze zijn bereid te onderhandelen over de praktische uitwerking, aldus Sami Abu Zuhri, een Hamas-functionaris. Hij voegde eraan toe dat het aan Washington is om erop toe te zien dat Israël de resolutie naleeft.

De Veiligheidsraad van de VN heeft maandag de Amerikaanse resolutie aangenomen die een voorstel steunt voor een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Rusland onthield zich van stemming. De overige 14 leden stemden voor. 

De resolutie bestaat uit drie fasen: 
  • In de eerste fase trekt Israël zich terug uit alle dichtbevolkte gebieden in Gaza. Hamas laat ouderen, vrouwen en gewonde gijzelaars vrij. Israël laat op zijn beurt ook een deel van de duizenden Palestijnse gevangenen vrij. 
  • In de tweede fase trekt Israël zijn troepen terug en worden de vijandigheden permanent beëindigd. Alle andere gijzelaars worden vrijgelaten. 
  • In de derde fase start de wederopbouw in Gaza, die op drie tot vijf jaar geschat wordt.
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Alarm in Israël

Emanuel Fabian, militair correspondent bij de Times of Israel, heeft op sociale media een video geplaatst die een onderschepping lijkt te tonen boven het luchtruim van de noordelijke havenstad Haifa terwijl de waarschuwingssirenes loeiden.

Uren eerder zei het Israëlische leger dat het “een verdacht luchtdoel voor de kust van Haifa” had onderschept en ook actie had ondernomen tegen een doelwit dat Israël vanuit het oosten naderde.
Enkele uren later meldt het Israëlische leger dat de sirenes werden geactiveerd door een van hun eigen onderscheppingsraketten, en niet door een naderende raket van buitenaf. Het incident wordt onderzocht, aldus nog het Israëlische leger.
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Israëlische manschappen doden vier Palestijnen bij arrestatie op Westelijke Jordaanoever

Israëlische strijdkrachten hebben volgens Palestijnse functionarissen maandag vier Palestijnen gedood op de bezette Westelijke Jordaanoever. 

De Israëlische grenspolitie verklaarde dat de veiligheidstroepen waren aangekomen bij een gebouw om verdachten van een poging tot een aanslag te arresteren. Toen ze het gebouw naderden, probeerden vier verdachten in een voertuig te ontsnappen door veiligheidsagenten te overrijden, aldus de verklaring. De agenten openden het vuur en doodden hen.
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Biden: "Hamas wil een staakt-het-vuren, met deze deal kunnen ze dat bewijzen"

De VN-Veiligheidsraad steunt het plan voor een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas dat de Amerikaanse president Joe Biden op 31 mei lanceerde. "Hamas wil een staakt-het-vuren. Nu hebben ze de kans om dat te bewijzen", schreef Biden gisterennacht op X.
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

IDF zegt "verdacht luchtdoel" dat op Israël afkwam, onderschept te hebben

Het Israëlische leger zegt dat zijn straaljagers met succes een "verdacht luchtdoel" hebben onderschept dat vanuit het oosten op Israëlisch grondgebied afstevende. Het tuig zou niet boven het Israëlische grondgebied geraakt zijn. Er vielen geen slachtoffers en er werd geen schade veroorzaakt, voegde het leger eraan toe.
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Bombardement op huis in centrum van Gaza, drie mensen omgekomen

Het Israëlische leger heeft een huis gebombardeerd in de wijk in Deir al Balah in centrum van Gaza. Twee kinderen en hun vader lieten daarbij het leven, meldt het Palestijnse persagentschap Wafa. Het gaat om het huis van de familie al-Talbini, aldus nog het persagentschap.
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Analyse

Het vertrek van Benny Gantz uit het Israëlische oorlogskabinet plaatst premier Benjamin Netanyahu in een positie die hij volgens critici het liefst zou vermijden: hij zal beslissingen moeten nemen en er zelf de verantwoordelijkheid voor dragen.
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Israël bombardeert appartement in Gaza-Stad, minstens 8 doden 

Bij een Israëlische aanval op een appartementsgebouw in Gaza-Stad zijn minstens acht mensen om het leven gekomen, onder wie verschillende kinderen. Dat melden lokale media. Het appartement is gelegen in de noordelijke wijk Daraj. 
Ester Meerman
Ester Meerman

Palestijnse president vindt VN-resolutie over wapenstilstand "stap in de goede richting"

De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, die de plak zwaait op de bezette Westelijke Jordaanoever, heeft de resolutie van de VN-Veiligheidsraad over een wapenstilstand in de Gazastrook omschreven als "een stap in de goede richting om een einde te maken aan de genocide tegen ons volk in de Gazastrook".

Eerder had ook de Palestijnse extremistische organisatie Hamas de resolutie verwelkomd.
Cathérine De Kock
Cathérine De Kock

Hamas verheugd over VN-resolutie voor staakt-het-vuren in Gaza

Hamas verwelkomt de resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin een plan voor een staakt-het-vuren in Gaza wordt gesteund en laat weten bereid te zijn samen te werken met bemiddelaars om het plan uit te voeren. De tekst roept Israël en Hamas op om het plan "onmiddellijk en zonder voorwaarden" uit te voeren.
 (reuters)
Cathérine De Kock
Cathérine De Kock

VN-Veiligheidsraad steunt plan voor staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandag een resolutie aangenomen die een Israëlisch voorstel steunt voor een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas in de Gazastrook. Rusland onthield zich van stemming, terwijl de overige 14 leden voor stemden.  "Vandaag hebben we voor vrede gestemd", zei de Amerikaanse VN-ambassadadrice Linda Thomas-Greenfield.

De Amerikaanse president Joe Biden maakte op 31 mei een plan bekend voor een staakt-het-vuren in drie fasen. De resolutie verwelkomt het nieuwe voorstel voor een staakt-het-vuren, “dat Israël heeft geaccepteerd, roept Hamas op om het ook te accepteren en dringt er bij beide partijen op aan om de voorwaarden ervan onverwijld en onvoorwaardelijk volledig uit te voeren.”

Het voorstel bestaat uit drie fasen. In de eerste fase trekt Israël zich terug uit alle dichtbevolkte gebieden in Gaza. Hamas laat gijzelaars vrij en geeft Israël de lichamen terug van iedereen die omkwam in gevangenschap, Israël laat op zijn beurt ook Palestijnse gevangenen vrij. In een tweede fase trekt Israël zijn troepen terug en keren alle gijzelaars terug naar huis. In de derde fase start de wederopbouw in Gaza, die op drie tot vijf jaar geschat wordt.

Eerder dreigden uiterst rechtse ministers de Israëlische regering te laten vallen als de Israëlische premier Benjamin Netanyahu het vredesplan zou aanvaarden dat Biden publiek had gemaakt. Maar volgens de Amerikaanse president was Netanyahu eigenlijk de bedenker van het voorstel.

Lees ook: 
Kubra Mayda
Kubra Mayda

Palestijnse en Israëlische vlaggen verboden bij EK-fanzones in Berlijn

Volgens Duitse media zijn Palestijnse en Israëlische vlaggen niet toegestaan in de fanzones van het EK voetbal in Berlijn. Alleen vlaggen van de deelnemende landen mogen meegenomen worden in de fanzones, waar de voetbalwedstrijden op groot scherm vertoond worden.  
Kubra Mayda
Kubra Mayda

Hezbollah zegt Israëlische drone neergehaald te hebben

De Libanese islamistische beweging Hezbollah heeft naar eigen zeggen een Israëlische drone neergehaald boven het Libanese grondgebied. Sinds februari werden vijf drones neergeschoten. Het Israëlische leger bevestigt dat een van zijn drones werd vernield. Sinds begin oktober het conflict tussen Israël en Hamas op de Gazastrook uitbrak, bestoken het Israëlische leger en de pro-Iraanse Hezbollah elkaar zo goed als dagelijks.

In een persbericht kondigde Hezbollah aan dat zijn luchtafweergeschut een Hermes 900-drone, met raketten aan boord, heeft neergehaald. De drone bereidde zich voor om aanvallen uit te voeren op Libanees grondgebied, klinkt het. Het Israëlische leger bevestigde dat een "grond-luchtraket werd afgevuurd op een drone die opereerde in het Libanese luchtruim", en voegde toe dat de drone "beschadigd raakte" en op Libanees grondgebied is "neergevallen". 

Hezbollah eiste maandag verschillende aanvallen op, waarvan een met een "drone-eskadron" tegen een Israëlische stelling op de door Israël bezette Golanhoogte. Dergelijke aanvallen leidden vorige week al tot zware branden in het noorden van Israël en in de Golan. 

In Libanon vielen bij het geweld van de voorbije maanden al zeker 459 doden, onder wie 90 burgers en bijna 300 Hezbollah-strijders. Aan Israëlische kant zijn zeker 15 soldaten en 11 burgers gedood.
Kubra Mayda
Kubra Mayda

Veiligheidsraad VN stemt maandag over Amerikaanse wapenstilstandresolutie

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt maandag over de Amerikaanse resolutie over een wapenstilstand in de Gazastrook. Dat heeft het Zuid-Koreaanse voorzitterschap bekendgemaakt.
De laatste versie van de tekst "verwelkomt" een voorstel tot staakt-het-vuren dat de Amerikaanse president Joe Biden op 31 mei heeft gelanceerd, en roept de extremistische Palestijnse beweging Hamas op "het ook te aanvaarden". Daarnaast vraagt de tekst de twee partijen om de voorwaarden volledig uit te voeren.
Kubra Mayda
Kubra Mayda

Blinken: Alleen Hamas stemt niet in met staakt-het-vuren

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft alleen de Palestijnse islamitische beweging Hamas niet ingestemd met het plan voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. "De enige partij die geen 'ja' heeft gezegd, is Hamas", zei Blinken. "Israël heeft het voorstel van Biden aanvaardt en heeft een rol gespeeld bij het opstellen ervan." Israël heeft publiekelijk nog geen duidelijke goedkeuring gegeven aan het plan, dat uit drie fasen bestaat en het geweld in de Gazastrook moet stoppen.

Blinken reisde maandag met een delegatie van een veertigtal mensen naar de Egyptische hoofdstad Caïro, waar de onderhandelingen plaatsvinden. Hij ontmoette er de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi. Nadien staan er nog een bezoek aan Israël, Jordanië en Qatar op de planning van Blinken.
Inge Schelstraete
Inge Schelstraete

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken begint nieuwe ronde gesprekken in Midden-Oosten

Antony Blinken bij aankomst in Caïro.
Antony Blinken bij aankomst in Caïro. © reuters
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is aangekomen in Caïro voor een verkennend gesprek met de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi. Vandaar reist hij door naar Tel Aviv voor gesprekken met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Yoav Galant.

Blinken heeft ook een ontmoeting met Benny Gantz, de oud-legerchef die zondag ontslag nam uit het Israëlische oorlogskabinet. Gantz deed dat uit onvrede over Netanyahu's plannen voor de Gazastrook na de oorlog. Voor hij doorreist naar Jordanië, heeft Blinken ook een onderhoud met de Israëlische president Isaac Herzog.

In de Jordaanse hoofdstad Amman neemt hij morgen deel aan conferenties over de gestrande humanitaire hulp en heeft hij een gesprek met de Jordaanse koning Abdullah II. Ten slotte reist Blinken naar Doha in Qatar, voor gesprekken met sjeik Tamim bin Hamad al-Thani en Qatarese diplomaten. 

De olierijke golfstaat Qatar speelt al sinds het begin van de crisis een sleutelrol bij de bemiddeling tussen Israël en Hamas over de vrijlating van gegijzelde burgers. Als de onderhandelingen leiden tot een doorbraak, zal die waarschijnlijk in Qatar worden bekendgemaakt. 

Blinken heeft de ondankbare taak Israël en Hamas dichter bij elkaar te brengen, wat tot nu toe maar matig is gelukt. De Verenigde Staten zouden hun resolutie over een wapenstilstand graag ter stemming voorleggen aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.