© Dirk Van de Velde

Twee auteurs alweer genomineerd voor prestigieuze Knack Hercule Poirotprijs: “Moeilijker dan ons debuut”

Komt de Knack Hercule Poirotprijs opnieuw naar Mortsel? De kans bestaat, want met auteurs Jan Van Der Cruysse en Anne-Laure Van Neer zijn er liefst twee genomineerden uit de stad in competitie.

seppe slaets

De Knack Hercule Poirotprijs beloont elk jaar de beste Vlaamse misdaadroman. Eerdere laureaten waren onder meer Jef Geeraerts, Pieter Aspe en Luk Deflo. Jan Van Der Cruysse sleepte vorig jaar de overwinning in de wacht met zijn debuut Bling Bling. Anne-Laure Van Neer werd twee jaar geleden dan weer genomineerd, ook al met haar debuut Justine. Zij won toen niet.

“Ik blijf er nu veel rustiger onder”, zegt Anne-Laure. “Die eerste keer was het allemaal erg overrompelend.”

“Dat je wint met een debuut zie je al helemaal niet aankomen”, verzekert Jan. “Gewoon omdat het zo moeilijk is om je eigen prestatie naar waarde te schatten.” Het duo beaamt wel dat de nieuwe nominatie bevestigt dat ze goed bezig zijn. Anne-Laure: “Ja, want zo’n tweede boek is altijd moeilijker dan een debuut. Je wil niet onderdoen voor die eerste prestatie.”

Voor het vervolg op Bling Bling merkte laatbloeier Jan – de communicatiespecialist zette pas op zijn 55ste een eerste letter op papier – wel behoorlijk wat progressie in zijn manier van schrijven. “Het lukt gewoon veel beter. Puur technisch staat dit boek een pak verder. Maar ik ben nu bezig aan een trilogie en ik merk wel dat de druk toeneemt om elke avond al die woorden neer te schrijven.”

Verliezen in het verkeer

Dat de twee auteurs genomineerd zijn voor dezelfde prijs en om de hoek wonen, is een fijn toeval. “Antwerpen speelt wel een rol in mijn boeken, maar Mortsel amper”, zegt Jan. “Ik twijfelde nog even om een karakter hier te laten wonen, maar het is uiteindelijk New York geworden.”

“Buiten de verkeerssituatie, het hoofdpersonage in Maurice verliest zichzelf helemaal in het ellendige verkeer, is er niet veel Mortsel in verwerkt”, lacht Anne-Laure.

De vraag is natuurlijk: wie wint dit jaar? Anne-Laure: “Er bestaat een ongeschreven regel dat je de prijs maar één keer in je leven kunt winnen. Ik hoop dat ik met mijn extra ervaring nu wel een gooi kan doen naar de hoofdprijs.”

Jan lacht: “Die ene regel ken ik niet. Er is wel een wet die stelt dat je met je debuut nooit wint. Of dat je niet tegelijkertijd de Hercule Poirotprijs en de Diamanten Kogel kunt winnen. En Bling Bling deed dat wel. Eerlijk? Een prijs scoren met mijn nummer drie zou ik nog veel mooier vinden. Bovendien las ik mooi werk van Anne-Laure, maar ook van Toni Coppens. En er zijn nog schitterende boeken die het zeker verdienen dit jaar.”

De beslissing valt op 29 oktober tijdens de openingsdag van de Boekenbeurs.