© BFM

Noodweer op komst: KMI waarschuwt met ‘code oranje’, overheid activeert noodnummer 1722

Het voorspelde onweer trekt dinsdagnamiddag sinds 14 uur over de regio Limburg. Ook ten noorden van Antwerpen is er sprake van hevige regenbuien. Het KMI waarschuwt op meerdere plaatsen in ons land voor een code oranje. Daarom is het speciale nummer 1722 opnieuw geactiveerd, voor niet-dringende brandweeroproepen.

ehu

© KMI

Dinsdagnamiddag zijn er op meerdere plaatsen hevige buien en onweer losgebarsten. Het KMI waarschuwt daarom voor een code oranje. Sommige van de traagbewegende onweersbuien kunnen plaatselijk veel neerslag veroorzaken en mogelijk ook hagel. “Intense regenval, hagelbuien en blikseminslagen kunnen vrij grote schade veroorzaken”, klinkt het. “Overvloedige regen is mogelijk en kan voor wateroverlast zorgen. Wees dus op uw hoede en beef u zo weinig mogelijk in het wegverkeer.”

Het KMI kondigt daarom ‘code oranje’ aan. De overheid heeft beslist het noodnummer 1722 voor niet-dringende brandweerinterventies. Het nummer 1722 moet ervoor zorgen dat de noodcentrales 112 niet overbelast geraken bij onweer en dat mensen die in levensgevaar zijn niet nodeloos moeten wachten.

In de regio Limburg lijkt er inmiddels al behoorlijk veel wateroverlast te zijn. De plaatselijke brandweerkorpsen ontvingen al heel wat oproepen.

Bel alleen 112 als er iemand in (levens)gevaar is

Ben je wel in (levens)gevaar? Bel naar het noodnummer 112 en blijf zeker aan de lijn. Als je belt naar 112 omdat je dringend hulp nodig hebt van de brandweer of een ambulance, wacht dan rustig op antwoord. Haak niet in, want daardoor kom je opnieuw aan het begin van de wachtlijst te staan.

Ben je niet in (levens)gevaar?

Bel naar 1722 of kijk online of je lokale brandweerzone een e-loket heeft. Mensen die niet meteen binnen geraken op het nummer 1722 door het grote aantal oproepen, kunnen best aan de lijn blijven. Geraak je toch niet binnen, bel je beter later nog eens terug. Je kan ook nakijken of je lokale brandweer een e-loket heeft of zelf nog en extra nummer heeft geopend. Bel in elk geval niet naar het noodnummer 112.

© KMI

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER