11 december 2017 om 22:00
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Commentaar: Trotseer de sneeuw

‘Scholen mogen geen ijsvrij geven.’ Het staat zwart op wit op de website rijksoverheid.nl. Mét motivering: ‘Dit kan leiden tot onverwachte opvangproblemen voor ouders.’ Scholen mogen wel het rooster aanpassen; ‘zij kunnen bijvoorbeeld met leerlingen gaan schaatsen’. Maar de school is verantwoordelijk voor begeleiding.

De uitzondering waarbij je de kinderen wél naar huis mag sturen, heet ‘overmacht’: ‘Bijvoorbeeld als de school niet bereikbaar is vanwege hevige sneeuwval. Of als de verwarming op school niet werkt.’ Het lijkt onbetwistbaar dat een lang tevoren aangekondigde personeelsstaking níét in die categorie overmacht valt. Scholen waarvan leerkrachten staken, zouden daarom vandaag gewoon hun leerlingen moeten opvangen. Ga sneeuwballen gooien en sneeuwpoppen maken. Maar domweg de deuren sluiten, dat kán gewoon niet.

Er waren scholen die zondagavond in een mail de leerlingen waarschuwden dat ze maandag mogelijk dicht zouden zijn. En maandag om 7.00 uur werd dat bevestigd, op de website en via sociale media: geen lessen vandaag. Niet omdat de kachel kapot was, niet omdat de school door sneeuw onbereikbaar was, maar omdat – ja, waarom eigenlijk. Omdat er sneeuw werd verwácht. De ov-bedrijven en wegbeheerders zullen die scholen wel dankbaar zijn geweest, want het paste in hun strategie om Nederlanders deze dag massaal in hun huizen op te sluiten. Die strategie was succesvol: veel snelwegen waren maandagochtend zeldzaam leeg (en schoon). Wie heel eigenwijs toch naar de zaak ging, werd de vrees ingeboezemd dat een behouden thuiskeer ‘s avonds onmogelijk zou zijn – ‘eigen schuld!’

‘Trotseer de sneeuw!’, stond boven een mail die de ANWB zijn leden maandag stuurde: vol aanbiedingen van warme kleding, skisokken en sneeuwkettingen. Dat onverschrokken wintersportmotto ‘trotseren’ staat in schril contrast tot de heersende trend om in eigen land bij barre weersomstandigheden een klemmend ‘Blijft allen thuis!’ te communiceren.

Natuurlijk kan thuiswerken een prima oplossing zijn: voor werknemers en bedrijven die het werk zo kunnen ­organiseren dat ze ook thuis productieve uren kunnen maken. Maar anderen worden door dit doorgeschoten preventiebeleid in een lastig parket ­gebracht. Het lijkt wel bruut, maar een werkgever mag van onmisbare medewerkers vragen dat ze moeite doen om te komen, ook bij ‘code rood’. Meteorologische codes hebben geen juridische status; ze zijn niet meer dan adviezen, en gelden voor specifieke doelgroepen. Zoals er nu met ‘weeralarmen’ wordt omgesprongen, dienen ze echter vooral om bij voorbaat het straatje schoon te vegen van weg- en spoorbeheerders.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Veiligheid telt zwaar bij de stem voor Europa. De gevaren vergen meer dan traditionele bewapening

Veruit de meeste Nederlandse kiezers verlangen een sterke, onafhankelijke Europese Unie. Niet lang geleden werd de defensie van dit land en continent door het rechts-populisme ronduit verwaarloosd en in gevaar gebracht.

nd

Protesteren tegen de coalitieplannen heeft wel zin, laat het verleden zien

PVV, VVD, NSC en BBB beraamden een fiscale aanslag op de burger die geen kiezer kon zien aankomen. Dat is niet hoe democratie werkt, dus: op de barricaden. Coalitieakkoorden zijn vaker gewijzigd onder druk van protest.

Afbeelding

Verbieden, die handel in vapes. Maar vraag je ook af waarom een kind naar kalmerende middelen grijpt

Jongeren zijn de corona-lockdowns nog te boven. De wijzers staan op minder geluk, meer stress. Zoals ongezond gebruik van sociale media, roken en vapen. Tijd voor een verbod op deze loser-drugs.

commentaar

Wie geeft je het recht tot morele chantage, om anderen in jouw kamp te trekken?

Het is oorlog op sociale media. Pro-Palestijnse en pro-Israëlische berichten vechten om de aandacht. Maar hoe komt iedereen bij z’n grote gelijk? Dit is geen enkele zinvolle bijdrage aan vrede, eerder het tegendeel.

Commentaar

Vele koninkrijkjes in de jeugdzorg: komen signalen over misstanden wel duidelijk genoeg door?

De jeugdzorg in Nederland is een organisatorisch gedrocht. De zaak van het mishandelde meisje (10) in Vlaardingen roept de vraag op of die structuur wel is toegerust om slagvaardig te reageren op mogelijke misstanden.

Commentaar

Bidden voor Europa? Prima, maar waarvoor bid je dan: verkiezingswinst? Minder of juist meer EU?

De SGP laat mensen psalmzingen op de Dam, de ChristenUnie roept op tot gebed. God koppelen aan politieke plannen voelt al snel berekenend. Zijn alle christelijke middelen geoorloofd, deze campagne?

Afbeelding

Premier Schoof: de vierde macht, een loyale ambtenaar van Rutte, gaat de politiek in crisis managen

Een nieuwe premier krijgt z’n handen vol aan (inter)nationale veiligheid en crisisbeheersing, voorspelde Richard van Zwol in november in deze krant. De formateur zal zielsblij zijn met de eerste naam op zijn lijstje.

beeld nd

CDA, ChristenUnie, SGP: de 'christelijke stem voor Europa' was nooit eensluidend of onveranderlijk

In hun Europese campagnes beroepen de christelijke partijen zich op consistente visie en conservatieve waarden. Maar laten ze ook de verschillen en de afstand tot elkaar en tot hun eigen verleden eerlijk benoemen.

Commentaar

Waarom het een goed idee is bijstandsgezinnen elke maand 'gewoon' 150 euro extra te geven

Driehonderd gezinnen in Amsterdam, Tilburg en Zaanstad krijgen twee jaar lang extra geld naast hun uitkering. Dat lijkt een revolutionaire poging om armoede te bestrijden, maar het principe is al in de Bijbel te vinden.