11 december 2017 om 22:00
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Commentaar: Trotseer de sneeuw

‘Scholen mogen geen ijsvrij geven.’ Het staat zwart op wit op de website rijksoverheid.nl. Mét motivering: ‘Dit kan leiden tot onverwachte opvangproblemen voor ouders.’ Scholen mogen wel het rooster aanpassen; ‘zij kunnen bijvoorbeeld met leerlingen gaan schaatsen’. Maar de school is verantwoordelijk voor begeleiding.

De uitzondering waarbij je de kinderen wél naar huis mag sturen, heet ‘overmacht’: ‘Bijvoorbeeld als de school niet bereikbaar is vanwege hevige sneeuwval. Of als de verwarming op school niet werkt.’ Het lijkt onbetwistbaar dat een lang tevoren aangekondigde personeelsstaking níét in die categorie overmacht valt. Scholen waarvan leerkrachten staken, zouden daarom vandaag gewoon hun leerlingen moeten opvangen. Ga sneeuwballen gooien en sneeuwpoppen maken. Maar domweg de deuren sluiten, dat kán gewoon niet.

Er waren scholen die zondagavond in een mail de leerlingen waarschuwden dat ze maandag mogelijk dicht zouden zijn. En maandag om 7.00 uur werd dat bevestigd, op de website en via sociale media: geen lessen vandaag. Niet omdat de kachel kapot was, niet omdat de school door sneeuw onbereikbaar was, maar omdat – ja, waarom eigenlijk. Omdat er sneeuw werd verwácht. De ov-bedrijven en wegbeheerders zullen die scholen wel dankbaar zijn geweest, want het paste in hun strategie om Nederlanders deze dag massaal in hun huizen op te sluiten. Die strategie was succesvol: veel snelwegen waren maandagochtend zeldzaam leeg (en schoon). Wie heel eigenwijs toch naar de zaak ging, werd de vrees ingeboezemd dat een behouden thuiskeer ‘s avonds onmogelijk zou zijn – ‘eigen schuld!’

‘Trotseer de sneeuw!’, stond boven een mail die de ANWB zijn leden maandag stuurde: vol aanbiedingen van warme kleding, skisokken en sneeuwkettingen. Dat onverschrokken wintersportmotto ‘trotseren’ staat in schril contrast tot de heersende trend om in eigen land bij barre weersomstandigheden een klemmend ‘Blijft allen thuis!’ te communiceren.

Natuurlijk kan thuiswerken een prima oplossing zijn: voor werknemers en bedrijven die het werk zo kunnen ­organiseren dat ze ook thuis productieve uren kunnen maken. Maar anderen worden door dit doorgeschoten preventiebeleid in een lastig parket ­gebracht. Het lijkt wel bruut, maar een werkgever mag van onmisbare medewerkers vragen dat ze moeite doen om te komen, ook bij ‘code rood’. Meteorologische codes hebben geen juridische status; ze zijn niet meer dan adviezen, en gelden voor specifieke doelgroepen. Zoals er nu met ‘weeralarmen’ wordt omgesprongen, dienen ze echter vooral om bij voorbaat het straatje schoon te vegen van weg- en spoorbeheerders.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het gif van vreemdelingenhaat

Een land dat wordt gevoed door vreemdelingenhaat krijgt nooit een goed asielbeleid

Langzaam maar zeker - en aangevoerd door de karikaturale teksten van PVV-baas Wilders - doet het gif van de vreemdelingenhaat in Nederland zijn werk.

ND

Beste demonstrerende UvA-student, waarom horen we je niet over de Israëlische gijzelaars?

Zullen we over een jaar of tien moeten toegeven dat die demonstrerende studenten toch ergens een punt hadden? Misschien, misschien niet. Het maakt hun antisemitisme niet minder verwerpelijk. De wereld is niet zwart-wit.

Afbeelding

Buitenlandse werknemers verdienen een beter bestaan; dat vraagt om een keurmerk voor eerlijke bazen

Aan de formatietafel is asielmigratie het hoofdthema, maar in het land zorgt arbeidsmigratie voor misere: uitbuiting, onderbetaling, beroerde huisvesting. Door bazen uit de achterbannen van partijen als BBB en VVD.

nd

De suggestie dat het met Europa allemaal wel wat minder kan, is een miskenning van wat Europa is

Ook veel hoogopgeleide christelijke jongeren wéten niet eens dat er Europese verkiezingen aanstaande zijn. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, ís Europa helemaal niet ver weg - laat staan Brussel.

Commentaar

Iedereen wil een goed ov, toch? Zet het dan eindelijk eens hoger op de agenda!

Het ov hapert aan alle kanten. Terwijl iedereen vindt dat de trein een goed alternatief voor de auto moet zijn. Hoogste tijd dat er daarom gebeurt om het ov naar een hoger plan te krijgen.

Commentaar

Het gedenken van 4 en 5 mei vraagt om rituelen. Zoals het Wilhelmus zingen, tot de laatste verzen

Nederland kent nauwelijks rituelen voor de dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei twee minuten stilte: die creëren we samen en je vult ze persoonlijk in. Maar ook voor 5 mei zijn krachtige symbolen beschikbaar.

commentaar

De oorlog tegen vrouwen in Iran is 'intenser dan ooit'. Maar het verlangen naar vrijheid is diepgeworteld

Iraanse vrouwen zonder hoofddoek worden met traangas bespoten, aan de haren meegesleept en in de gevreesde witte busjes afgevoerd. En toch is hoop wel degelijk te vinden in het straatbeeld van Iran.

nd

Pas op dat het openen van het oorlogsarchief over 'foute' Nederlanders niet alsnog leidt tot bijltjesdag

Het immense archief over collaborerende Nederlanders gaat volgend jaar open, gedigitaliseerd en voor iedereen doorzoekbaar. Maar is dat wel zo'n goed idee?

ND

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël, wat het in een lastige positie dreigt te brengen

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël en premier Netanyahu weet dat. Vooral het belemmeren van humanitaire hulp en de hongersituatie daardoor in Gaza kan Israël zwaar opbreken. Er is nog een keuze: meer hulp toelaten.