Nieuw cultuurcentrum krijgt opvallend uitzicht, met dank aan creatieve cabaretier

© rr

Enkele tientallen Wingenaren hebben dinsdagavond kennisgemaakt met het ontwerp voor de bouw van een nieuw vrijetijdscentrum en de renovatie van het gemeentehuis. Opvallend is dat de theaterzaal boven een groot omgevend park zal uittorenen, een ideetje van komiek én artistiek raadgever Wouter Deprez.

Tom Van Houtte

Groen, groener, groenst. Het ontwerpteam gaat voor de aanleg van één groot park in het hart van Wingene, “met de aanwezigheid van drie vriendelijke reuzen: het gemeentehuis, het vrijetijdscentrum en de kerk”, zegt Lennart Claeys van architectenbureau Dertien12, dat samen met Dhooge & Meganck en Studio Basta de plannen vorm gaf.

Naast het vrijetijdscentrum zal alvast niemand kunnen kijken. Het bovenste deel wordt een theaterzaal, die 17 meter boven de grond zal uitsteken en plaats moet bieden aan 350 toeschouwers. Ze krijgt een balkon dat aansluit op de artiestenruimte. Een idee van cabaretier Wouter Deprez, die door de ontwerpers als artistiek raadgever onder de arm werd genomen.

“Ik kan je garanderen dat artiesten en technici hier heel graag zullen komen. Vooral die laatste groep werkt bijna altijd in het halfdonker. Dat zal hier helemaal niet het geval zijn”, zegt Deprez.

Onder het theater komen een foyer en cafetaria. De bibliotheek blijft op zijn huidige locatie, maar de achterzijde van het gebouw wordt helemaal uitgewerkt. “Op de plaats van de oude school zullen polyvalente ruimtes en crealokalen worden ingericht”, aldus Claeys. “De speelplaats wordt een evenementenplein, terwijl de parking achter het stadhuis behouden blijft.” De Chiro blijft ook op post.

Trouwen in de zon

Het gemeentehuis wordt volledig gestript en uitgebreid. “Momenteel zijn er drie ingangen, wat leidt tot een kluwen van mensen die van alle mogelijke kanten opduiken. We gaan naar één nieuwe ingang aan de zijgevel. Eens binnen zullen de bezoekers onmiddellijk op een centrale aaneenschakeling van balies kijken. De grote, centrale trap wordt afgebroken om plaats te bieden aan een grote open lichtschacht”, aldus Claeys. Verderop komt een mix van grote en kleine vergaderruimtes. Ook de nieuwe trouwzaal krijgt veel aandacht. Bij goed weer zal het bruidspaar elkaar het jawoord kunnen geven met de zon op het gelaat.”

Cabaretier Wouter Deprez, van wie de vrouw de nicht is van een van de ontwerpers, wil de komende maanden met de Wingenaren op zoek gaan naar passende namen voor de gebouwen en het park. De ontwerpers zullen straks trouwens elke donderdag te vinden zijn in het oude directeurshuisje van de vroegere school voor input van de bevolking. “Iedereen is welkom met herinneringen en anekdotes over deze omgeving. Bedoeling is dat ik die verwerk tot een audiogids die te beluisteren zal zijn via bijvoorbeeld nestkastjes in het park of door een sprekende steen in een van de gebouwen”, zegt de cabaretier.

Bomen blijven behouden

De tientallen Wingenaren die dinsdagavond het ontwerp waren alvast onder de indruk van de plannen. “Mooi dat er veel aandacht gaat naar groen en dat de oude bomen hier in de tuin achter de CM-kantoren behouden blijven”, vonden vader Dirk en dochter Amber De Meyere.

Na de zomer wordt de bouwaanvraag voor het project, dat tussen 7,5 en 10 miljoen euro zal kosten, ingediend. Het moet midden 2023 instapklaar zijn.