© PA

Dier houden in Wallonië? Diploma nodig

Wallonië wil een diploma invoeren voor iedereen die een dier wil houden. Een examen afleggen hoeft niet. Maar wie geen papiertje kan voorleggen, kan geen dier kopen. Zo wil het gewest dierenmishandeling tegengaan. Ook Vlaanderen treedt harder op tegen dierenbeulen, maar dan met strengere gevangenisstraffen voor recidivisten.

myde

Carlo Di Antonio (cdH) is Waals minister van Dierenwelzijn en stelt donderdag een code voor. Daarin staat een resem voorstellen die het welzijn van dieren moeten garanderen. Opmerkelijk: wie een dier wil houden, moet over een diploma beschikken. Dat wordt zonder examen uitgereikt: iedereen ouder dan 18 kan het getuigschrift gratis afhalen. Maar het wordt ingetrokken als iemand een inbreuk pleegt op het dierenwelzijn, bijvoorbeeld door verwaarlozing. Een officiële dierenwelzijnsinspecteur ziet daarop toe. En wie geen diploma kan voorleggen, kan geen dier meer aankopen.

© Hollandse Hoogte / Phil Nijhuis

Strengere straffen

“We steunen elke maatregel die het dierenwelzijn verhoogt”, reageert Michel Vandenbosch, voorzitter van dierenrechtenorganisatie GAIA. “Deze maatregel toont opnieuw dat het draagvlak voor dierenwelzijn toeneemt, ook bij politici. Maar het mag geen vrijgeleide zijn om dierenbeulen niet langer voor de rechtbank te brengen. Als het een louter administratieve sanctie wordt, is de maatregel een lege doos.”

Ook Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) vindt principieel dat sommige mensen geen dieren zouden mogen houden als ze daartoe mentaal of financieel niet in staat zijn. “Maar dit is juridisch wel een heel wankele constructie met grote gaten”, aldus de minister. “Als papa’s vergunning wordt ingetrokken, kan mama of zoon altijd nog een dier aankopen. En als dat niet lukt, wipt men vanuit Wallonië gewoon even de grens over.”

In Vlaanderen zet Weyts in op strengere straffen voor recidivisten. De maximumstraf voor wie een dier herhaaldelijk mishandelt of ernstig verwaarloost, verdrievoudigt tot achttien maanden cel. “Wie niet horen wil, zal voelen”, aldus Weyts. “Zeker wie bij herhaling betrapt wordt. Als het aan mij ligt, gaan die mensen naar de gevangenis.”