1 van de 7 gewezen senatoren die naar de rechtbank trekt is Hugo Vandenberghe (CD&V).
Foto: Belga

Zeven oud-senatoren naar rechtbank tegen plafonnering pensioen: "Wat is er mis met pensioen waarvoor je hebt betaald?"

Zeven voormalige senatoren stappen naar de rechter tegen de pensioenkas van de Senaat om de plafonnering van hun pensioen aan te vechten. Dat schrijft de Franstalige krant L'Echo, en het nieuws is bevestigd door hun advocaat. Onder hen ook 2 Vlaamse senatoren: Erik Matthijs en Hugo Vandenberghe (CD&V).

Na de heisa over de pensioenen voor parlementsleden maakte de Senaat een einde aan de cumul van pensioenen. Die liet hen toe om het op 7.813 euro bruto per maand vastgelegde plafond - het zogenoemde plafond-Wijninckx - met 20 procent te overschrijden.

Maar niet iedereen gaat akkoord met die nieuwe regels. Naast Erik Matthijs en Hugo Vandenberghe (CD&V, vroeger CVP) trekken ook de Franstalige liberale politici François-Xavier de Donnea, Jacques Brotchi, Guy Saulmont en Pierre Hazette (MR, vroeger PRL), en Elie Deworme (PS) nu naar de Franstalige ondernemingsrechtbank in Brussel om de beslissing aan te vechten.

"Mijn cliĂŤnten menen dat hen sociale rechten zijn ontnomen waarvoor ze premies hebben betaald", aldus hun advocaat Geoffroy Generet. Volgens hem gaat het om verschillende honderden euro's per maand.

"Deze rechten zijn ingetrokken om redenen die met de tijdgeest verband houden, en vaak wordt de moraal aangehaald. Maar wat is er mis met een pensioen waarvoor je hebt betaald?"

De zaak komt in september voor de rechter. De oud-senatoren zullen, als voorzorgsmaatregel, vragen om het herstel van hun sociale rechten, voordat de rechtbank later over de grond van de zaak beslist, aldus de advocaat.

Meest gelezen