VN verwacht terugkeer 1 miljoen Syrische vluchtelingen komend half jaar, EU maakt 1 miljard extra steun vrij voor Turkije
De Verenigde Naties verwachten dat 1 miljoen Syrische vluchtelingen naar hun land zullen terugkeren tussen januari en juni volgend jaar, nu het regime van voormalig president Bashar al-Assad is omvergeworpen. Daarnaast maakt de Europese Unie 1 miljard euro extra hulp vrij voor Syrische vluchtelingen in Turkije. Dat heeft Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie bekendgemaakt.
"We voorspellen (...) dat ongeveer 1 miljoen Syriërs zullen terugkeren tussen januari en juni volgend jaar", vertelt Rema Jamous Imseis, directrice bij het VN-vluchtelingencommissariaat UNHCR voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Maar de directrice vraagt, aan de landen waar de vluchtelingen zijn opgevangen, om hen niet te dwingen terug te keren naar Syrië.
In Europa hebben verschillende landen de procedures van asielaanvragen door Syriërs al opgeschort net na de val van Assad. Ook anti-immigratiepartijen riepen op om werk te maken van de terugkeer naar Syrië.
"Regeringen die de asielprocedures hebben opgeschort, moeten blijven respecteren dat Syriërs het recht op toegang tot het grondgebied hebben om een asielaanvraag in te dienen, daarnaast vragen we dat ze ons en de Syrische vluchtelingen de tijd te geven om na te gaan of het veilig is om terug te keren", aldus de directrice.
EU maakt 1 miljard euro vrij voor hulp aan vluchtelingen in Turkije
Om de gevolgen van de situatie in Syrië te bespreken, regionaal en internationaal, is commissievoorzitter von der Leyen in Turkije. Er zal nog eens 1 miljard euro worden vrijgemaakt voor de hulp aan vluchtelingen in Turkije, zei von der Leyen.
"Dit bedrag zal met name gebruikt worden om de gezondheidszorg en het onderwijs voor vluchtelingen in Turkije te financieren (...) en zal bijdragen aan het migratie- en grensbeheer, waaronder ook de vrijwillige terugkeer van Syrische vluchtelingen", klonk het nog.
EU gaat ambassade in Damascus heropenen
De Europese Unie gaat ook haar diplomatieke vertegenwoordiging in de Syrische hoofdstad Damascus heropenen. Dat heeft de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid, Kaja Kallas aangekondigd. "We kunnen geen vacuüm laten in Syrië. De EU moet aanwezig", aldus Kallas.
De EU heeft volgens haar al "voorzichtig" contact gelegd met de nieuwe leiders en gaat nu ook haar ambassade heropenen "om constructief engagement" te tonen en "input ter plaatse te krijgen".
HTS staat op terreurlijst VN
De opmars van de islamistische rebellengroep HTS leidde ruim een week geleden tot de val van het regime van Bachar al-Assad. HTS staat echter op de terreurlijst van de Verenigde Naties en valt dus ook onder EU-sancties.
De nieuwe leiders slaan nu een meer gematigde toon aan, maar het valt af te wachten in hoeverre ze eenmaal aan de macht die woorden in daden omzetten. Anderzijds hopen vele lidstaten dat Syrië onder de nieuwe machthebbers opnieuw een veilig en stabiel land kan worden en dat Syrische vluchtelingen in Europa naar de heimat kunnen terugkeren.
Miljoenen Syriërs gevlucht tijdens regime Assad
Sinds de burgeroorlog in 2011 zijn miljoenen Syriërs gevlucht voor het geweld en vervolging. De meerderheid vond onderdak in omliggende landen. Turkije alleen al telt bijna 3 miljoen Syriërs. Daarnaast kwam een groot aantal terecht in Duitsland, op beslissing van toenmalig bondskanselier Angela Merkel.
Hoewel duizenden Syriërs terugkeren, verlaten anderen nog het land. Het gaat om leden van minderheden of gewezen leden van het verjaagde bestuur. "Met de regimewissel hebben we andere kwetsbare groepen", aldus nog de VN-directrice. UNHCR plaatste daarop medewerkers aan de grenzen om een beter zicht te hebben op de stroom van mensen die het land binnenkomen of verlaten.