© dive

“Voor te vroeg geboren kinderen is er maar weinig kleding op de markt”

Tijdens Wereld Prematurendag gaat er zondag extra aandacht naar de problemen rond vroeggeboorte. Een daarvan is het beperkte aanbod aan kleding voor kinderen die te vroeg ter wereld komen. Belli Premi uit Heist-op-den-Berg biedt een oplossing.

Kristof Van Rompaey

Zelfstandige naaisters Eve ­Gysemans (43) en Sofie De ­Cuyper (38) sloegen twee jaar geleden de handen in elkaar onder de naam Belli Premi. Hun missie: een kledingcollectie voor te vroeg geboren kinderen ontwikkelen.

“We kregen geregeld de vraag naar zulke kleertjes”, vertelt Eve. “Toen mijn zus jaren geleden zelf een premature tweeling kreeg, was er echt niks op de markt. Ik weet nog hoe zij en mijn mama toen zelf aan het haken waren in het ziekenhuis. Het aanbod is dus erg klein en nu begrijpen we waarom. Zulke stukken zijn niet eenvoudig om te maken en de verkoop ligt uiteraard lager dan bij gewone babykleding.”

Vorig jaar brachten de naaisters hun eerste collectie op de markt. Daar ging heel wat werk aan vooraf. “We gingen met verschillende prototypes van onze collectie langs bij ziekenhuizen in Antwerpen, Leuven, Lier en Mol”, zeggen ze. “De kleertjes werden er getest bij kindjes van wie de ouders er toestemming voor gaven. Op basis van de opmerkingen maakten we aanpassingen, waarna alles opnieuw werd getest. Pas daarna konden we aan de productie beginnen te denken. We hebben daar zelf niet de industriële machines voor, dus dat werk besteden we uit.”

Niet over het hoofd trekken

Bij het ontwerpen van hun collectie moeten de vrouwen rekening houden met een aantal belangrijke normen. “Geen enkel kledingstuk mag bijvoorbeeld over het hoofd worden getrokken. Alles kan meteen volledig open worden gedaan voor het geval er een dringende medische ingreep nodig is”, leggen ze uit. “Onze huidige stukken hebben ook alleen maar korte mouwen. De labels zitten aan de buitenkant, zodat ze niet in aanraking komen met de fragiele huid van een prematuur kindje. De stoffen mogen bovendien niet synthetisch zijn wegens de brandveiligheid.”

De kleding van Belli Premi ziet er vrolijk uit en doet op het eerste gezicht niet vermoeden dat ze in een ziekenhuis thuishoort. Dat vinden de ontwerpsters erg belangrijk. “Het kleinste stuk in onze collectie heet ‘First shirt’ en is geschikt voor kinderen tussen 32 en 38 centimeter groot. De andere stuks bieden we ook aan in de twee kleinste babymaatjes.”

Kleding met lange mouwen

De kleding van Belli Premi is in ons land al verkrijgbaar bij een twintigtal winkels. Klanten in Nederland kunnen alleen online bestellen. Intussen werken de ontwerpsters volop aan een volgende collectie. “Van het ziekenhuis van Mol kregen we de vraag om kleding te ontwerpen voor kinderen die van de couveuse mogen verhuizen naar een verwarmd bedje. Die stukken hebben dan weer wel lange mouwen. We hopen de collectie in het voorjaar te lanceren. Het zou een droom zijn om hier ooit een hoofdberoep van te maken, maar we blijven met beide voeten op de grond. Winst houden we er nog niet aan over en rijk worden we er zeker niet van. We beslisten om onszelf acht jaar te geven. Daarna evalueren we waar we staan.”

www.bellipremi.be