© koen fasseur

Civiele bescherming legt het werk neer: spontane staking uit onvrede met uurroosters

Bij de civiele bescherming in de kazerne van Brasschaat heeft het personeel woensdag het werk neergelegd. Het gaat om een spontane staking, nadat de werknemers hadden gehoord dat hun uurrooster niet aangepast zou worden.

sare

Een slepende discussie tussen de agenten van de civiele bescherming en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) heeft woensdag tot een spontane werkonderbreking geleid in de kazerne in de Miksebeekstraat in Brasschaat. Sinds de volledige hervorming van de civiele bescherming op 1 januari inging, heerst er onvrede over de nieuwe uurroosters.

“Het personeel ging niet akkoord met die uurroosters”, zegt Tony Six, federaal secretaris bij de socialistische vakbond ACOD. “Er werd vanuit het personeel dan ook een voorstel gedaan aan het kabinet van minister De Crem. Daar wilde men niet in overleg gaan.” Volgens de vakbond was er in januari een overleg met de minister waarin de grieven van het personeel op tafel gelegd werden.

Dinsdag kreeg men, naar verluidt zonder enige uitleg, te horen dat de uurregeling ongewijzigd blijft. Zodra dat bericht woensdag de ronde begon te doen bij het personeel, ontstond een spontane actie. “Niemand neemt nog opdrachten aan”, zegt Six. “Er zijn zelfs ploegen die op weg waren naar een interventie en die teruggekeerd zijn naar de kazerne.”

Het personeel hoopt met de actie, die gesteund wordt door het gemeenschappelijk vakbondsfront, druk te zetten en alsnog een overleg met de minister uit de brand te slepen. Behalve de uurroosters zorgt ook de chronische onderbezetting van de kazerne in Brasschaat voor onvrede. “Er is in een personeelsaantal van 153 man voorzien”, zegt Six. “Voorlopig zijn maar 93 mensen effectief aanwezig. Met zo’n tekort is het moeilijk om de klok rond in diensten te voorzien.”

Voorlopig ziet het er niet naar uit dat de agenten van de civiele bescherming donderdag weer aan de slag gaan. Woensdag stond er geen delegatie voor de deur, iedereen zat binnen in de kazerne. Met interventievoertuigen was de inrit geblokkeerd.

“Dit gaat om een hervorming die door voormalig minister Jambon (N-VA, red.) gedaan werd”, luidde het bij kabinet van Pieter De Crem.

“Een werkgroep met vertegenwoordigers van het personeel en de administratie heeft de problemen besproken”, zegt Ophélie Boffa, woordvoerster van de civiele bescherming. “Na afloop van deze besprekingen zijn de afgevaardigden van de representatieve vakorganisaties en het personeel niet akkoord gegaan met de geformuleerde conclusies. De administratie zal de situatie analyseren met het kabinet van de minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER