Instituut voor Radio-Elementen in Fleurus laat bestraald materiaal gewoon op de site liggen

Opvallend in het Blunderboek van het Rekenhof dat vandaag werd gepubliceerd. In plaats van bestraald materiaal af te voeren, wat één van de taken is van het Instituut voor Radio-Elementen (IRE) in Fleurus wordt alles gewoon gestockeerd op de site.

Uit het nieuwe jjaarboek van het Rekenhof blijkt dat, sinds de oprichting in 1971 van het Instituut voor Radio-Elementen (IRE) in Fleurus, nagenoeg nog nooit het bestraald materiaal werd verwijderd van die site. Het IRE produceert medische radio-isotopen

De aanwezigheid van het bestraald materiaal vormt een risico voor de voortzetting van de activiteiten van het instituut, omdat de fysieke opslaggrens is bereikt. Daarom heeft het IRE vier speciale opslagcontainers moeten kopen. Kostprijs per stuk: 750.000 euro.

Blijkt ook dat de regering het IRE subsidies heeft toegekend voor nieuwe investeringen, studies en projecten. Een deel van dat geld zit echter geblokkeerd. De FOD Economie heeft immers te weinig personeel om de gesubsidieerde projecten te controleren. Eind 2017 was sprake van meer dan 20 miljoen euro, waarvan 9 miljoen euro voor de beveiliging van de site.

Integriteitsschendingen

Het Rekenhof hield ook het integriteitsbeleid bij de federale overheid tegen het licht. Sinds 2013 is er een wet waardoor federale ambtenaren integriteitsschendingen kunnen melden bij vertrouwenspersonen of bij een extern meldpunt, het Centrum Integriteit bij de Federale Ombudsman. Toen het Rekenhof zijn audit uitvoerde, waren er maar 20 vertrouwenspersonen aan de slag. Dat zouden er 120 moeten zijn. Bovendien wordt er geen werk van gemaakt het tekort op te vullen.

Tot slot boog het Rekenhof zich over de impact van de steunmaatregelen die de federale regeringen namen in het kader van de financiële crisis. Verschillende namen doen daarbij een belletje rinkelen: Fortis, Dexia, Royal Park Investment, KBC, EFSF, Griekenland, Kaupthing Bank, enzovoort.

Wat blijkt? Voor het eerst sinds 2009 liggen de totale inkomende kasstromen in verband met de bankencrisis hoger dan de totale uitgaande kasstromen, en dat met 1,1 miljard euro. Het uitgaande geld ligt min of meer op hetzelfde niveau als de jaren voordien (2,7 miljard euro), maar de inkomende kasstromen stegen met liefst 1,15 miljard euro, vooral dankzij de gestegen dividenden en waarborgpremies.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen