Direct naar artikelinhoud
AchtergrondExtreemrechts

Vlaams Belang worstelt met buitenlandse inmenging: ‘Mocht ik dit allemaal geweten hebben, zou ik het niet hebben gedaan’

Filip Brusselmans.Beeld Photo News

Enkele dagen nadat Filip Dewinter in nauwe schoentjes kwam door zijn banden met Chinese spionnen, wordt Vlaams Belang nu genoemd in een dossier van Russische beïnvloeding. De partij verkeert daarbij in bekend gezelschap, zoals FvD in Nederland en AfD in Duitsland, maar ontkent kwaad opzet.

en

Het zijn lange dagen op het hoofdkwartier van Vlaams Belang. Maandagochtend legde een onderzoek van Humo en Apache bloot dat boegbeeld Filip Dewinter zich door China liet betalen in ruil voor hand- en spandiensten aan een Chinese spion. Woensdag maakte de Tsjechische geheime dienst BIS bekend dat de nieuwssite Voice of Europe verschillende Europese politici betaalde om pro-Russische standpunten in te nemen, zoals het stopzetten van de Europese wapenleveringen aan Oekraïne.

Ook Vlaams Belang-parlementsleden Filip Dewinter en Filip Brusselmans lieten zich interviewen voor de website. In september 2023 deed Dewinter daarbij een opmerkelijke uitspraak over de oorlog in Oekraïne. “De sleutel is in de handen van de Amerikanen”, zei hij. “Als zij de oorlog willen stoppen, dan kunnen ze dat onmiddellijk. Onmiddellijk. Maar ik heb niet de indruk dat ze die intentie hebben.”

Niet betaald

Volgens Vlaams Belang is er niets aan de hand. “Voor alle duidelijkheid: onze leden hadden geen weet van Russische inmenging, en ze werden ook niet betaald voor hun bijdrage”, zegt partijwoordvoerder Alexander Van Hoecke. De twee beamen dat ze nooit geld ontvingen. Brusselmans kende de journalist in kwestie omdat hij er eerder een interview aan gaf, zegt hij. “Mocht ik geweten hebben wat er nu allemaal naar boven komt, zou ik het niet hebben gedaan.”

Filip Dewinter.Beeld Photo News

Dat neemt niet weg dat de Vlaams Belangers zich in bekend gezelschap bevinden. Op Voice of Europe kwamen wel vaker rechtse, eurosceptische politici aan het woord. Onder andere Europarlementslid Maximilian Krah, de lijsttrekker van de Duitse extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD), liet zich interviewen. De Tsjechen zouden over informatie beschikken dat hij zich daarvoor liet betalen. Ook Thierry Baudet, de leider van de rechts-populistische FvD, en het Nederlandse Europarlementslid Marcel de Graaff, die straks in Vlaanderen de Europese FvD-lijst zal trekken, doken er op. Allen ontkennen ze geld te hebben ontvangen.

Pedonetwerken

De Graaff staat erom bekend dat hij Russische propaganda verkondigt. Tijdens een debat over Russische ontvoeringen van Oekraïense kinderen, noemde hij Oekraïne onlangs de grootste leverancier van kinderen voor “pedonetwerken, mensensmokkel en orgaanhandel.”

“Wat die man uitkraamde, was hallucinant”, zegt Hilde Vautmans, Europarlementslid voor Open Vld. Zij drong bij Parlementsvoorzitter Roberta Metsola aan op een onderzoek naar de Russische invloeden in het Europees Parlement. “Na Qatargate moeten we extra waakzaam zijn”, zegt ze. “Europa wordt van binnenuit bedreigd door mensen die zich voor de kar van buitenlandse regimes laten spannen.”

Niet enkel de Tsjechische, maar ook de Belgische en andere Europese inlichtingendiensten werkten aan dit dossier. In Polen heeft de contraspionagedienst ABW huiszoekingen gedaan en mensen ondervraagd. Daar loopt al sinds januari een aanklacht tegen een Pool. “De man, die was geïnfiltreerd onder Poolse en Europese parlementariërs, voerde taken uit in opdracht van en gefinancierd door de Russische inlichtingendiensten”, aldus ABW.

Heeft het Vlaams Belang zich opnieuw voor de kar van vijandige mogendheden laten spannen? De partij heeft het gevoel dat ze onterecht in dit schandaal worden meegesleept. “Een partij die de grootste is, zal altijd meer tegenwind krijgen”, zegt Van Hoecke.