Vorige keer nog lijsttrekker, maar nu hoeft de Gentse N-VA Siegfried Bracke niet meer

© BELGA

Op een debatavond afgelopen weekend kondigde Siegfried Bracke aan dat hij er misschien wel mee ophoudt. “Maar”, gaf hij aan, “als de partij dat vraagt, dan zal ik mijn verantwoordelijkheid nemen.” Een rondvraag binnen N-VA Gent leert dat de situatie veeleer omgekeerd is. “Bracke zou dolgraag nog eens opkomen, maar hij voelt dat hij geen prominente rol meer zal krijgen.”

Arnout Gyssels en Hannes Cattebeke

Kamervoorzitter en voormalig N-VA-kopman Siegfried Bracke houdt op met de politiek. Tenminste, “als het alleen van hem zou afhangen”. Dat liet hij optekenen op een debatavond. “Er is nog niets beslist”, benadrukte Bracke nadien. “Ik maak deel uit van een groep en ik neem mijn verantwoordelijkheid in die groep.”

Die groep roept Bracke in elk geval niet in koor terug. “Het is aan Siegfried om de keuze te maken”, klinkt het bij de Gentse N-VA’ers. Eentje maar schaart zich onomwonden achter Bracke: “Hij is de enige leider in Gent”.

Geen al te overweldigende steun voor stemmenkanon Bracke dus. Die moest in de vorige gemeenteraadsverkiezingen met 8.570 stemmen enkel Open VLD’er Mathias De Clercq (11.088) en SP.A’er Daniël Termont (44.561) voor zich laten.

Pluimen verloren

Maar sindsdien is Bracke veel van zijn pluimen verloren. Al in 2016 polste de top van N-VA naar alternatieven voor de ex-VRT-journalist. Bracke opende vol de aanval op burgemeester Termont tijdens de PubliPart-affaire, maar moest zelf een stap terugzetten toen bleek dat hij in de adviesraad van Telenet zetelde. Sindsdien zwaait voormalig staatssecretaris Elke Sleurs de plak over de Gentse N-VA.

In de wandelgangen van de Gentse afdeling wordt al langer gezegd dat ze Bracke liever kwijt dan rijk zijn. Maar hem publiek naar buiten dragen, zo ver wil niemand gaan. “Siegfried is intelligent genoeg om de signalen op te vangen. Als die er al zouden zijn”, zegt een gemeenteraadslid.

Een andere bron gelooft niet veel van Brackes degout van de politiek. “Hij zou het liefst weer op een prominente plaats staan”, klinkt het. “Hij positioneert zich om te kunnen zeggen dat hij er zelf mee ophoudt, terwijl hij naar buiten gedragen wordt. Bracke is verbrand. Dat merk je als je in Gent met de mensen praat.”

Lijsttrekker Elke Sleurs is intussen in de weer om haar lijst samen te stellen. En die vertoont voorlopig nog heel veel gaten. Ook Kamerlid Peter Dedecker kondigde zijn afscheid van de ­politiek aan, net als het meest ­ervaren N-VA-gemeenteraadslid Isabelle De Clercq.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer