Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

Antwerpen wordt weer torenstad: stadsbouwmeester Rapp pleit voor meer hoogbouw

Stadsbouwmeester Christian Rapp en burgemeester Bart De Wever (N-VA).Beeld Tim Dirven

“Antwerpen is geen geschoren haag.” Met die gevleugelde woorden zet stadsbouwmeester Christian Rapp de deur open voor meer hoogbouw in de stad. 

“Er zit wel degelijk een visie achter de bouwprojecten in Antwerpen.” Dat zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA), die zich emotioneel toonde naar aanleiding van de heisa over enkele bouwdossiers in zijn stad. De visie staat beschreven in de nieuwe beleidsnota van stadsbouwmeester Christian Rapp. Na anderhalf jaar studiewerk is die klaar. En hij bevat een aantal opmerkelijke keuzes.

Via een nieuwe harmonieregel opent Rapp de deur voor meer hoogbouw. “Als er tot nu toe iets werd gebouwd, dan ging men eerst het aantal verdiepingen tellen van de andere gebouwen in de buurt. Het nieuwe gebouw moest zowat even hoog zijn”, zegt de Duitser, die in Amsterdam woont. “Maar harmonie is meer dan hoogte alleen. Antwerpen is geen geschoren haag.”

Bij omstreden bouwprojecten zoals de Slachthuis-site halen tegenstanders vaak het argument aan dat de torens te hoog zijn voor de andere gebouwen errond. Maar Rapp gelooft in de harmonie van contrast. “Een goed voorbeeld is New York in de jaren 30, tijdens de opkomst van de wolkenkrabbers. Op foto's zie je hoe de verschillende hoogtes broederlijk naast elkaar staan.”

'Nu steken de kathedraal, de Oudaan en de Boerentoren erbovenuit. Daar mag nog een vierde, vijfde of zesde naald bij'
Christian Rapp, Antwerps stadsbouwmeester

Antwerpen is Manhattan niet, maar volgens Rapp is er in de stadskern wel ruimte voor bijkomende torens. “Nu steken de kathedraal, de Oudaan en de Boerentoren er bovenuit. Ik kan me voorstellen dat er daar nog een vierde, vijfde of zesde naald bijkomt”, zegt hij. Met zijn 'naaldstrategie' brengt hij Antwerpen terug naar de roots. “Ooit was Antwerpen al een torenstad.”

New Antwerp

Ook op Linkeroever ziet Rapp veel mogelijkheden. Hij pleit voor de ontwikkeling van 'New Antwerp', een nieuw stadsdeel dat de verwachte bevolkingsgroei moet opvangen. “Ik weet dat Linkeroever gevoelig ligt, maar ik durf voldoende burgerlijke ongehoorzaamheid aan de dag leggen om te zeggen dat we daar naar moeten kijken. Het potentieel is enorm.”

De torens van Antwerpen.Beeld Reporters / KNAEPS

Op dit moment is Linkeroever geen volwaardig deel van Antwerpen, meent de stadsbouwmeester. “Ik zeg niet dat we Linkeroever meteen moeten volbouwen en dat er duizenden woningen moeten bijkomen. Maar laten we er over nadenken, zodat we voorbereid zijn als de tijd rijp is. Wat ik voorstel, vereist een mentale shift.”

Het voorstel komt er op het moment dat het stadsbestuur onder vuur ligt voor haar banden met de vastgoedsector. Vorige week diende de oppositie een klacht in vanwege de aanwezigheid van het schepencollege op een feestje van bouwpromotor Land Invest. Tom Meeuws (sp.a) zei gisteren nog dat bouwpromotoren vergunningen kunnen 'afkopen' in Antwerpen (DM 24/11).

Vlucht vooruit

Met deze nieuwe beleidsnota neemt De Wever de vlucht vooruit. “Ik kan er niet omheen dat er de afgelopen jaren veel geschreven is over onze stadsontwikkeling”, zei hij gisteren op een persbabbel. “Daar zitten nogal wat insinuaties en beschuldigingen bij. Zaken die niet kloppen, maar waar ik mij moeilijk tegen kan verdedigen. Vandaar mijn antwoord: totale transparantie.”

Er is niets schimmigs aan de manier waarop Antwerpen vergunningen toekent aan bouwpromotoren, zegt De Wever. “Komen wij soms tussen in adviezen van de administratie? Ja, dat gebeurt af en toe. Maar veel minder dan in andere steden. En altijd gemotiveerd.” Hij voegt eraan toe dat de socialisten hetzelfde deden toen ze aan het roer stonden in Antwerpen.

'Ik kan er mee leven dat er een politiek spel wordt gespeeld. Maar dat mijn integriteit door het slijk wordt gesleurd, dat maakt mij verdrietig'
Bart De Wever (N-VA), burgemeester

En de hoge woontorens op de Slachthuis-site? Ook die passen in de nieuwe strategie van de stad. “De Slachthuis-site past perfect in het plaatje van de stadsbouwmeester. Dat is geen resultaat van willekeur, maar een goed uitgewerkt project door toparchitecten. En dat onder het waakzame oog van de stadsbouwmeester.”

Verdrietig

De Wever zegt “bijzonder verdrietig” te zijn vanwege de kritiek de afgelopen dagen. “Ik kan er mee leven dat er een politiek spel wordt gespeeld. Maar dat mijn integriteit door het slijk wordt gesleurd, dat maakt mij verdrietig. Ik voel dat dat blijft kleven." Kwaad, ook zo voelt hij zich. "Niet omwille van mezelf, maar omdat er veel mensen achter mij worden geraakt. Men maakt hun werk belachelijk.”

De connecties tussen het stadsbestuur en bouwpromotoren zijn onvermijdelijk en noodzakelijk, voegt De Wever nog toe. De stadskas kan de nodige vernieuwingen immers niet alleen trekken. “De stad van morgen moet worden gebouwd. Maar onze kas kan dat niet betalen", aldus de N-VA-voorzitter. "Wat we wel kunnen doen, is onze plannen samen met de private markt ontwikkelen.”