Direct naar artikelinhoud
Antwerp

Luk Wyns en Tom Waes over hun liefde voor Antwerp: “Ongelofelijk. We worden verwend”

Luk Wyns (l.) en Tom Waes zijn onder de indruk van de metamorfose die Antwerp onderging in de laatste twee jaar.Beeld Jan De Meuleneir/Photo News

Antwerp is een minnares met vele partners. Het rauwe DNA van de Great Old spreekt ook bekende Vlamingen aan zoals tv-makers Tom Waes (50) en Luk Wyns (59). Zij zijn hondstrouw aan hun Bosuil en zaten op de eerste rij toen de club een metamorfose onderging.

Het 5-1-verlies van afgelopen weekend tegen Club Brugge zindert nog na. Wyns: "Ik heb het moeten meemaken op de slechtst mogelijke manier. Ik zat in een loge die verdeeld was tussen Antwerp- en Club-fans. Ik ben uitgemaakt door Brugge-supporters en ze hadden gelijk. We waren nergens. Ik had een tweetje gestuurd voor de match. 'Come on make my day!' De reacties daarop... afschuwelijk." Waes treedt bij: "Voor de match ging ik nog op de foto met Brugse supporters en zei ik: ‘Allez, lach maar want het zal de laatste keer zijn vandaag.’"

Dat de kleur paars uit den boze is voor beide heren mag niet verbazen. Al had de tuinman van Tom Waes hem wel liggen: "Zondag ben ik 1.000 keer op de foto gegaan met een Brugge-supporter, maar zo'n blauw-zwarte kerstmuts komt niet op mijn hoofd. Mijn tuinman is Beerschot-fan en die is er ooit in geslaagd om mijn achtertuin vol met bloemen te planten die, toen ze in de zomer uitkwamen, allemaal paars bleken te zijn. Elke zomer denk ik nog: Vincent, klootzak." (lacht)

‘Mijn tuinman is Beerschot-fan en die is er ooit in geslaagd om mijn achtertuin vol met bloemen te planten die, toen ze in de zomer uitkwamen, allemaal paars bleken te zijn’

Over hun mooiste herinnering moeten ze niet lang nadenken. Die van Waes heeft zelfs iedereen gezien: "Twee jaar geleden bij de kampioenenviering moest ik de beker in handen van voorzitter Gheysens en de ploeg stoppen. Op het moment dat ze hem omhoog steken, dacht ik: ik pak wat afstand. Ik zette drie stappen achteruit en viel van het podium. Ik lag daar plat op mijn rug en heb zo het vuurwerk en de confetti gezien." Voor Luk Wyns is het zelfs heel persoonlijk: "Voor mij zijn dat de twee jaren voor de titel. Ik zat er toen echt tussen (hij maakte de film Take us home over de terugkeer van Antwerp naar eerste klasse, SJL). We draaiden vijf dagen per week tussen die jongens. Ze namen mij in vertrouwen. Ik wist alles en had het gevoel dat ik mee kampioen speelde."

Uniek in de wereld

Ondanks hun ietwat gevorderde leeftijd, zijn de twee BV-supporters niet nostalgisch aangelegd. Heimwee naar tweede klasse of de oude tribunes hebben ze niet. Waes: "Dat sommige mensen liever op zo 'nen ouwen bak' staan, kan ik nog snappen. Antwerp is de laatste jaren keihard geëvolueerd. Ik zal ook wel een traan laten als 'den twee' (oudste tribune van de Bosuil, SJL) tegen de grond gaat, maar je kan niet anders. Het is weer leuk om vrienden mee te nemen naar het stadion. En elke keer valt hun mond open van de sfeer." Daar treedt Wyns hem in bij: "Ik heb het nog gezegd in Brugge. Dit is dus een arena. Zet hier ons publiek en je krijgt iets dat uniek is in de hele wereld. Ik ga weer boze reacties uit Brugge krijgen, maar het is zo."

Gevraagd naar hun favoriete speler, moeten ze niet lang nadenken. Krijgers krijgen voorrang bij Waes: "Jelle Van Damme. Op alle vlakken. Hij duwt de rest op de juiste momenten en als het even inzakt, geeft hij iedereen onder zijn voeten." Wyns volgt, al gooit hij ook nog een andere naam op: "Van Damme heeft het meest het DNA van Antwerp, maar ik heb het ook voor een jonge kerel die volop groeit: Simen Jukleröd."

‘Na dertien jaar in tweede zijn we dankbaar, maar ook realistisch. Geduld, realisme en dankbaarheid, ook al klinkt dat totaal niet Antwerps’

Tegen hun Antwerpse natuur in, zijn Waes en Wyns wel realistisch als het over dit seizoen gaat. "Je mag niet vergeten dat dit pas ons tweede seizoen in eerste is", benadrukt Waes. "Dit is ongelooflijk. We worden verwend. Vorig jaar grepen we net naast play-off I, terwijl we allemaal dachten: 'als we maar niet terug in tweede sukkelen'." Wyns kan dat enkel volgen: “Na dertien jaar in tweede zijn we dankbaar, maar ook realistisch. Ons hoor je nu echt niet over de titel spreken. Geduld, realisme en dankbaarheid, ook al klinkt dat totaal niet Antwerps."

Absurd snelle evolutie

Voorzitter Paul Gheysens heeft op korte tijd de fans voor zich gewonnen. "Ik denk dat beide partijen winnaar zijn. Je kan niet ontkennen dat hij er om financiële redenen is, Gheysens is een ondernemer", beseft Waes. "Wij zijn supercontent met hem en ik denk dat hij ook blij is met ons." Wyns was een beetje angstig in het begin: "Toen hij pas bij de club kwam, dacht ik dat hij een probleem had met het DNA en niet van de ziel van Antwerp hield, maar intussen begrijpt hij wat de fans willen. Mijn angst was voorbarig. Het ging allemaal absurd snel. Die nieuwe tribune stond er in enkele maanden. Dat was impressionant."

Om af te sluiten mocht er even gedroomd worden. De titel, is dat een doel in de komende jaren? Daar zijn ze het roerend over eens: "Dat moet echt de volgende stap zijn. Als ik een beetje brutaal mag zijn, dan zeg ik binnen de vijf jaar."